Întrebări la care să știți răspunsul înainte de a accesa un credit

Detalii

CategoriiEconomie
Taguribani, credit
Ultima actualizareVineri 25 septembrie 2020
Vizualizari578

Voteaza & Distribuie

Descriere

A avea un credit este ceva absolut normal în ziua de azi, fie că e vorba de un credit ipotecar, leasing auto, un credit de nevoi personale sau un credit IFN. Motivele pentru care românii solicită un împrumut diferă, însă indiferent de motiv, este important ca decizia să fie una bine gândită și informată.

Înainte de accesa un credit, întrebați-vă:

1. Pentru ce am nevoie de acest împrumut?

Pare o întrebare foarte simplă, însă răspunsul la această întrebare vă va ajuta să răspundeți și la restul întrebărilor. Scopul împrumutului este să acopere o nevoie urgentă sau o achiziție pe termen lung? Identificarea scopului vă va ajuta să stabiliți atât suma cât și perioada de rambursare optimă. Creditele pe termen lung au de regulă rate lunare mai mici, dar costul total al împrumutului este mai mare. Creditele pe termen scurt (de 1-6 luni) au rate lunare și dobânzi mai mari, însă costul total este mai mic deoarece creditul este achitat într-o perioadă mai scurtă.

2. De câți bani am cu adevărat nevoie?

Când accesați un credit este foarte ușor să fiți tentați să accesați suma maxim disponibilă, dar nu uitați că va trebui să restituiți aceași suma, plus dobândă. Dobânda se raportează la suma de bani împrumutată și la perioada de creditare. Cu cât este suma împrumutată mai mare, cu atât mai mare va fi și dobânda aplicată și prin urmare costul total al împrumutului.

Definirea sumei vă va ajută să alegeți și tipul de credit – bancar sau nebacar, precum și creditorul potrivit. Băncile, de regulă, preferă să împrumute sume de bani mai mari pe perioade lungi, dacă aveți nevoie de un credit rapid pe termen scurt, un credit IFN poate fi mai convenabil. Piața de microcreditare și creditare nebancară este tot mai competitivă, fiind în prezent înregistrate peste 160 de IFN-uri în Registrul General BNR. Pentru a găsi cel mai performant credit IFN puteți folosi un instrument de comparare împrumuturi, precum Moneezy. Prin compararea ofertelor puteți să vă asigurați că ați contractat cel mai avantajos și performant credit. Moneezy este un serviciu 100% gratuit pentru utilizator și este foarte simplu de folosit.

3. Care este scorul meu de credit?

Profilul dvs. de credit contează foarte mult. Scorul de credit influențează atât decizia de aprobare sau respingere a creditului, precum și condițiile impuse. Scorul de credit este un număr între 300 și 850 de puncte, calculat pe bază istoricului de plăți, duratei istoricului de credit, sumei datorate și creditor curente (tipul de credit și numărul de credite accesate).

Un scor între 550-650 de puncte este considerat mediu, între 650-750 de puncte este considerat un scor bun, iar cel de peste 750 de puncte este un scor excelent.

Problematic poate fi și faptul dacă nu aveți un scor de credit. Pentru instituțiile de credit, persoanele fără scor de credit reprezintă o categorie cu risc ridicat, deorece creditorul nu are nici-un fel de informații despre comportamentul debitorului. Menținerea sau crearea unui scor de credit bun ar trebui să fie o prioritate pentru toți cei care vor să acceseze un credit. Un scor de credit excelent nu va garanta finanțarea, însă cu siguranță va crea mai multe oportunități.

4. Cât de repede am nevoie de bani?

Dacă aveți nevoie urgent de bani, un credit bancar s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune, deorece procesul de aplicare este mai îndelungat. În cazul creditelor IFN procesul de aplicare este extrem de simplu și rapid și este posibil să intrați în posesia banilor la câteva ore după aprobare. Dacă nevoia de bani nu este urgentă, un credit bancar este opțiunea mai favorabilă, deorece dobânda creditelor bancare este mult mai mică, însă și condițiile care trebuie îndeplinite (venit minim, vechime de muncă, prezentarea de garanții) sunt mai stricte.