În lupta cu fake news trebuie să știi ce site este de încredere - 5 semne care îți dau încredere în sursa de știri

Detalii

CategoriiIT
TaguriBotosani, stiri
Ultima actualizareMarti 14 aprilie 2020
Vizualizari777

Voteaza & Distribuie

Descriere

În vremuri de restriște îți dai seama pe cine te poți baza. Același lucru poate fi spus și despre sursele de știri. Asistăm în această perioadă de urgență, a pandemiei de coronavirus, la o avalanșă în ceea ce privește fake news. Deși autoritățile spun că vor cere sancțiuni grave și chiar închiderea unor site-uri care emit informații false, până la decizii radicale știri neadevărate se răspândesc în public mai ceva ca virusul.

Fiecare cititor ar trebui să știe să departajeze sursele de informare, între cele pe care se poate baza și cele care nu sunt de încredere. Utilizatorii online au și unelte la indemână pentru un astfel de triaj. Vorbim despre cum să fim atenți la ce sursă de știri să alegem, în rândurile următoare.

Site actualizat sau nu

Dacă dispune de protecția datelor, de certificatul SSL atunci site-ul va fi unul mai sigur și de încredere. Este foarte simplu - verificați facă dispune de https. Dacă site-ul este sau nu actualizat contează de asemenea. Asta pentru că va interesa pe oricine să fie informații de ultimă oră. Având în vedere dinamica lucrurilor în contextul actual, multe dintre știri sunt în continuă completare și actualizare.

Știri de calitate

Un limbaj nepotrivit pentru a transmite știri este imediat reperat. Așadar nu este greu de identificat ce site nu este unul potrivit. În plus, surse care completează informațiile cu îndemnuri de genul a se da mai departe să afle toată lumea este fix ceea ce nu prezintă încredere. Site-urile de știri nu sunt menite să spună un adevăr pe care alții l-ar ține ascuns. Merită verificată sursa în cauză dacă dispune de o pagină online ca la carte și de prezența online în cadrul platformelor de socializare. Site-urile de încredere au conturi ușor de verificat, iar o știre pe care un site o publică apare ulterior pe toate canalele.

De preferat știrile locale

Pentru că dincolo de a găsi o sursă veridică de știri contează starea pe care ne-o induc informațiile, un sfat important este de a încerca să nu ne încărcăm mintea cu toate știrile și dramele cauzate de pandemia actuală. Să preferăm în schimb să fim mereu la curent cu tot ce se întâmplă local mai ales, în comunitatea din care facem parte, dat fiind că acest lucru va presupune un plus de informații ce pot face diferența - ce se întâmplă cu vecinii, ce măsuri sunt luate în spațiile publice, ce se întâmplă cu spitalul județean etc. Pentru cei din Botoșani știrile sintetizate se regăsesc în cadrul portalului botosaneanul.ro.

Este o alertă generală despre ce se întâmplă în lume. Adăugăm și panica sau teama zilei de mâine și obținem oameni debusolați, un public care ar crede aproape orice. Informarea corectă când fake news sunt peste tot din păcate, citirea integrală a știrilor nu doar a fi atrași de titluri ambigue reprezintă provocarea actuală.