În 2019, consumul de whisky a crescut cu 11% față de anul precedent

Detalii

CategoriiShoping
TaguriRomania
Ultima actualizareLuni 27 ianuarie 2020
Vizualizari813

Voteaza & Distribuie

Descriere

Românii se pare că au prins gustul renumitei băuturi obținute prin distilarea malțului de orz, grâu, secară sau porumb fermentat, datele comunicate la finele anului trecut indicând o creștere importantă a consumului de whisky pe piața din țara noastră. Acestea arată că, pe parcursul anului trecut, consumul de whisky în România a crescut cu 11% față de 2018, ajungând la un volum de peste 2,68 de milioane de litri. De asemenea, în aceeași perioadă, s-a constatat și o creștere cu 13% a pieței de single malt, care a reprezentat în 2019 un procent de 2% din consumul total la nivel național. La această situație a contribuit și faptul că pe piața autohtonă se găsește cu ușurință whisky la prețuri mici, băutura devenind astfel accesibilă unui segment tot mai larg de consumatori.

Consumatorii români nu mai sunt interesați exclusiv de brand

Întrucât whisky-ul nu a fost multă vreme o băutură extrem de accesibilă pe piața din România, în primii ani în care piața s-a deschis, consumatorii se orientau în special după brandurile cunoscute. Între timp, odată cu diversificarea ofertei, obiceiurile românilor au început să se schimbe, consumatorii fiind preocupați mai puțin de brand-ul în sine și mai mult de identificarea băuturii favorite. Astfel, românii se informează mai mult, iar gusturile lor devin din ce în ce mai rafinate, aceștia participând în număr tot mai mare la workshop-uri și alte evenimente de specialitate. Acest fapt a fost constatat și de producători, care spun că românii au devenit foarte atenți cu alegerile pe care le fac în materie de whisky și au învățat să descopere aromele, gusturile și istoria care se află în spatele unei etichete.

În 2020 se lansează primul single malt autohton

Anul acesta va fi unul de referință pentru consumatorii de whisky din România, pentru că este anul în care va fi lansat primul single malt produs sută la sută în România. Inițiativa lansării primului single malt autohton aparține Alexandrion Group, care a anunțat că în cursul anului 2019 au fost puse la maturare 250 de butoaie, iar un master blender dedicat se ocupă de asigurarea unei constanțe pentru gama de bază. Țara noastră își va câștiga astfel un loc pe harta țărilor producătoare de whisky, iar producătorii se așteaptă ca trendul ascendent în ceea ce privește consumul să continue într-un ritm mai susținut. Aceștia mai spun că România oferă condiții climatice foarte bune pentru producția de single malt, temperatura cramelor fiind una scăzută, fapt ce constituie un mare avantaj.

Pe scurt, despre whisky

Această băutură își are originile în Irlanda, fiind produsă pentru prima dată de călugări, la începutul anilor 1400. Spre sfârșitul secolului, whisky-ul a început să fie produs și în Scoția, țară care a și patentat această băutură, sub denumirea de „scotch”. Denumirea de whisky vine de la „uisce beatha”, nume dat de călugării irlandezi, care în limba celtică înseamnă „apa vieții”. Soldații englezi care au ocupat Irlanda au prins rapid și gustul acestei băuturi pe care au rebotezat-o în final whisky (sau whiskey), denumire păstrată până în prezent.

În secolele XVI-XVII procesul de distilare a fost perfecționat continuu, întrucât, până atunci, rezultatele distilării nu erau aproape niciodată aceleași. S-a ajuns astfel la o procedură de distilare care s-a păstrat până în zilele noastre, chiar dacă tehnicile de producție s-au modernizat între timp. Whisky-ul are ca principale ingrediente apă, drojdie și cereale, care sunt distilate și lăsate la maturat în butoaie de stejar. În funcție de modul în care sunt alese și combinate aceste ingrediente există mai multe varietăți de whisky, fiecare fiind definită de calități proprii.

Principalii producători de whisky rămân Irlanda și Scoția, cărora li s-a adăugat și Statele Unite, cu câteva branduri devenite deja celebre în toată lumea, dar și Canada și chiar Japonia, care produce încă din 1800.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/bar-b%C4%83uturi-ochelari-alcool-932357/