Idei inspirate pentru amenajarea grădinii casei tale de la munte

Detalii

Categorii
TaguriAmenajari gradini
Ultima actualizareVineri 14 august 2020
Vizualizari856

Voteaza & Distribuie

Descriere

O casă la munte este visul oricărui orășean, sătul să locuiască înghesuit între blocuri de beton. Indiferent dacă ne referim la o casă de vacanță sau la o locuință permanentă, unde te vei muta, amenajarea unei case la munte este un proiect dificil, dar care îți va aduce și foarte multă satisfacție.

Din fericire, există soluții practice, care îți vor fi de mare ajutor și pe care ți le prezentăm în continuare. Folosind aceste trucuri de amenajare, vei obține o casă amenajată impecabil, funcțional și frumos.

Terasează terenul din curte

O casă la munte are, probabil, curtea în pantă, iar acest aspect îți poate da serioase bătăi de cap dacă nu cunoști câteva reguli clare. Cea mai bună soluție de amenajarea pentru o curte în pantă este terasarea terenului. Asta înseamnă să realizezi un sistem de terase pe terenul înclinat, obținând astfel mai multe niveluri.

Metoda este folosită încă din Antichitate și și-a dovedit eficiența, deoarece prin terasare se previn și alunecările de teren. În plus, prin acest procedeu vei valorifica la maximum terenul din curte. Astfel, vei putea amenaja pe una dintre terase o zonă de relaxare, cu masă și scaune sau fotolii de grădină, pe o altă terasă poți pune flori, pe alta pomi fructiferi, iar la bază vei avea loc chiar și de o mică grădină cu legume. Pereții de suport pot fi construiți din blocheți din beton vibropresat, care este un material foarte rezistent și cu un design plăcut.

Folosește trepte

O curte în pantă va fi străbătută mai ușor dacă vei monta trepte. Acestea au și un efect estetic deosebit, dacă sunt realizate din materiale moderne, de calitate, cum sunt pavelele vibropresate. Betonul vibropresat rezistă foarte bine în timp chiar și în condiții de trafic intens, indiferent de vreme. Alege trepte care să fie cât mai late și joase, pentru a fi mai ușor de parcurs. Fiecare nivel al pantei terasate poate fi ornat cu jardiniere din beton vibropresat care să conțină diferite plante decorative sau flori de sezon. Amplasează aceste jardiniere la marginea fiecărui nivel.

Alege plantele potrivite

Dacă îți dorești o grădină cât mai verde, alege cu grijă speciile pe care să le plantezi, pentru ca ele să reziste cât mai bine și să fie ușor de îngrijit. Optează pentru plante care se potrivesc cel mai bine cu grădinile în pantă. În această categorie intră plantele de înălţime medie, tufele, arbuştii ornamentali veşnic verzi (conifere, iarbă albastră, iederă, ilex sau tuia), plantele târâtoare sau curgătoare.

Delimitează cu mici ziduri ornamentale, numite palisade, fiecare zonă cu vegetaţie. Pe unul dintre niveluri ar fi bine să amenajezi o terasă pavată cu dale din beton vibropresat. În acest fel, vei avea aici un spațiu de relaxare sau o zonă în care să iei masa în aer liber, alături de familie sau de prieteni.

Amenajează curtea în stil carpatin

Pentru o casă la munte ar fi ideal să alegi stilul de amenajare carpatin, cu puternice influențe rurale, tradiționale. Acesta îți va aminti de casa bunicilor, deoarece pune accent pe tot ce este natural, simplu și neșlefuit. Pavelele alese imită piatra naturală și pot fi folosite inclusiv pentru amenajarea unui focar sau a unui loc de grătar, în funcție de spațiul disponibil.

Combinația de piatră și lemn este soluția ideală, aleile trebuie să urmeze linii curbe, iar culorile alese să fie în nuanțe de maro, gri, alb și crem, cât mai naturale. Poți folosi și câțiva bolovani, ca să construiești un munte în miniatură chiar la tine în curte, pe care să cultivi și câteva plante.

Sursa foto: elis.ro/blog/?s=carpatin