Hermafroditismul

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5581

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista o legenda care prezinta aparitia unei fapturi cu ambele sexe, un hermafrodit. Hermaphroditus, fiul lui Hermes si al Afroditei, a respins-o pe nimfa Samacis, care voia sa se uneasca cu el. Atunci, nimfa l-a strans cu forta in brate si s-a rugat la zei sa le uneasca trupurile pentru totdeauna. Zeii i-au indeplinit acesteia dorinta, iar in locul celor doi a aparut o singura fiinta, care avea ambele sexe.


Simboluri

Simboluri


Hermafroditismul sau intersexualitatea reprezinta tulburarea de dezvoltare sexuala definita de existenta ambelor aparate reproducatoare, fie ca sunt prezente in totalitate sau partial, la aceeasi persoana.



Hermafroditismul este o consecinta a secretiei in exces de hormoni masculini (sau feminini), lucru ce duce la aceasta dezvoltare atipica a organelor sexuale.



Hermafroditismul implica prezenta unor organe externe ambigue si nepotrivirea organelor genitale, in functie de sexul persoanei respective (dat de predominanta genetica).

Simptomele specifice acestei afectiuni pot fi detectate de la nastere. Cele mai intalnite manifestari sunt:




  • ambiguitate genitala la nastere;


  • micropenis;


  • dezvoltarea partiala a labiilor;


  • testicule necoborate - care pot fi ovare (in cazul baietilor);


  • la fete, masa labiala sau inghinala in plus;


  • hipospadias (malformatie congenitala ce se manifesta prin deschiderea penisului in alta parte decat in cea superioara, la barbati, iar in cazul femeilor, uretra se deschide in vagin).



Tipuri ale hermafroditismului:


- XX

Acest tip de hermafroditism se manifesta la persoanele de sex feminin, conform geneticii, insa organele sexuale externe au aspectul organelor sexuale masculine. Tulburarea respectiva se numeste Virilism, femeia putand manifesta caracteristici masculine la pubertate.

- XY

Boala apare la persoanele de sex masculin si se manifesta prin prezenta organelor genitale externe de tip feminin. Procesul care duce la aparitia unor trasaturi feminine se numeste Antivirilism.

- XXY - hermafroditism adevarat/gonadic

Cazurile in care se intalneste acest tip de hermafroditism sunt foarte rare si se refera la persoanele care au ambele sisteme reproducatoare, insa nu poate fi stabilit aspectul extern al organelor de reproducere.

- tulburare genetica

Tipul acesta de hermafroditism le este caracteristic persoanelor care au sindromul Down sau sindromul Edward. Acest caz se distinge prin prezenta sau absenta unuia dintre cromozomii X sau Y, iar de aici se poate ajunge la diverse anomalii sexuale si comportamentale.





XXY - hermafroditism adevarat

XXY - hermafroditism adevarat



Tratament si operatie
In cazul hermafroditismului se poate apela la tratament hormonal si la chirurgie in cazul organelor genitale externe. Tratamentele sunt de regula complexe, sunt implicate echipe cu membri specializati in mai multe discipline, precum pediatri, endocrinologi, chirurgi, radiologi. Recomandarea este ca aceste tratamente sa inceapa cat mai repede pentru a se evita daunele psihice ce pot afecta copilul.



De multe ori parintilor le este greu sa aleaga ce sex va avea copilul lor in urma tratamentului si operatiei. De cele mai multe ori se alege sexul feminin, deoarece operatia este mai usoara si exista si sanse de fertilitate. Partea mai putin favorabila este ca in acest caz este nevoie de un tratament hormonal la pubertate.



Pe plan psihologic, in urma studiilor, s-a demonstrat ca o parte dintre acesti copii, dupa ce cresc, pot avea tendinte homosexuale, fiind majoritatea de parere ca ei ar fi trebuit sa-si aleaga sexul, la pubertate. Cei mai multi dintre fostii pacienti se gandesc la sexualitate mai tarziu, simtindu-se complexati, temandu-se de privirile celor din jur si avand sechele de la operatie.