Marilyn Monroe

Detalii

CategoriiStiri divertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20204

Voteaza & Distribuie

Descriere

Probabil cea mai celebrata dintre toate actritele, Marilyn Monroe, s-a nascut cu numele de Norma Jean Mortenson, intr-o marti, pe 1 iunie 1926, la Los Angeles. Inainte de nasterea sa, tatal lui Marilyn si-a cumparat o motocicleta si si-a abandonat familia, lasand-o sa creasca fara sa stie cine e tatal ei adevarat.

Mama, Gladys, a avut mai multe relatii cu diversi barbati, ceea ce a confuzat-o si mai mult pe fiica ei cu privire la cine era tatal ei. In cele din urma, Gladys i-a dat Normei Jean numele Baker, numele unui iubit dinainte de tatal adevarat al lui Marylin. Saracia a fost un companion constant pentru Gladys si Norma. Din cauza faptului ca Gladys, desi extrem de atractiva, suferea de boli mintale si era des internata in institutii psihiatrice, ceea ce pentru Norma Jean a insemnat multe zile si luni petrecute in centre de plasament.

In 1942, la varsta de 16 ani, Norma Jean s-a casatorit cu un mecanic de avioane, James Dougherty, in varsta de 21 de ani. Casatoria a durat doar patru ani si au divortat in 1946. In acest timp, Marilyn a inceput sa fie model pentru costume de baie si si-a decolorat parul devenind blonda. Cateva fotografii au ajuns in atentia publicului, si in cele din urma in mana lui Howard Hughes, directorul de la RKO Pictures. Marilyn a dat un test, dar i s-a sugerat ca 20th Century Fox ar fi alegere mai buna pentru ea, fiind un studio mult mai mare si mai prestigios.

Primul ei rol a fost cel din The Shocking Miss Pilgrim in 1947. Spre sfarsitul aceluiasi an, a fost distribuita intr-un rol oarecum mai bun, Evie, in Dangerous Years (1947). Urmatoarea ei productie nu a fost mult mai bine primita, Scudda Hoo! Scudda Hay! Din 1948. Fox a refuzat sa ii reinnoiasca contractul, asa ca Marylin s-a intors la modeling si scoala de actorie.

Apoi, Columbia Pictures i-a oferit ocazia de a o juca pe Peggy Martin, in Ladies of the chorus in 1948, unde a cantat doua melodii. Criticile i-au fost favorabile pentru ea, desi nu si filmului, si Columbia a renuntat la serviciile ei. Inca o data, Marilyn s-a intors la modeling. In 1949, a aparut in filmul Love Happy al companiei United Artists. Acesta a fost si anul in care a pozat goala pentru un calendar celebru care urma sa apara in revista Playboy in 1953 si asta i-a stimulat putin cariera. Anul urmator s-a dovedit a fi un an bun pentru Marilyn. A aparut in 5 filme, dar vestea buna era ca a primit critici foarte pozitive pentru doua dintre rolurile sale: cel din Asphalt Jungle (1950) al companiei MGM si All about Eve (1950) de la Fox. Chiar daca ambele roluri au fost foarte mici, fanii filmului si-au amintit de blonda sexy.

In 1951, Marilyn primeste un rol destul de mare in Love Nest (1951). Publicul incepea sa o cunoasca si sa-i placa ce vede. Avea o sexualitate vulcanica si imbatatoare, infasurata intr-o aura de nevinovatie aproape copilareasca. In 1952, Marilyn a aparut in Don't Bother to Knock, in care a jucat rolul unei baby-sitter debila mintal. Criticilor nu le-a prea pasat de reprezentatia ei in acest film, dar a facut o impresie mult mai buna mai tarziu, in anul 1952 cand a jucat in Monkey Business, film in care a aparut pentru prima oara culoare parului ei care a facut-o celebra: blond platinat. In anul urmator, Marilyn a jucat in Gentlemen Prefer Blondes, in rolul lui Lorelei Lee. Acesta a fost anul in care a inceput relatia cu faimosul jucator de baseball, Joe DiMaggio.

Marilyn era acum o carte valoroasa pentru jocul box-office-ului. Mai tarziu, a aparut alaturi de Betty Grable, Lauren Bacall si Rory Calhoun in How to Marry a Millionaire in 1953. Desi colegele ei au primit critici pozitive, Marilyn a fost cea care a emotionat publicul cu adevarat, mai ales cel de sex masculin. Pe 14 ianuarie 1954, Marilyn s-a casatorit cu DiMaggio, dupa care a inceput filmarile pentru There's no Business like Show Bussiness (1954), repede urmat de The Seven Year Itch (1955). Acest film i-a dezvaluit talentul de comediana si contine una dintre cele mai memorabile momente din istoria cinematografiei: Marilyn, stand deasupra unei guri de metrou si vantul ridicandu-i rochia alba voluptoasa.

In octombrie 1954, Marilyn anunta divortul ei de DiMaggio, dupa o casnicie de numai opt luni. In 1955 a fost suspendata de studiourile Fox pentru neprezentare la filmarile pentru How to be Very, Very Popular (1955). Era a doua suspendare, prima fiind pentru neprezentarea la filmarile productiei The Girl in the Red Velvet Swing (1955). Ambele roluri au fost redistribuite. Munca sa era incetinita, din cauza obiceiului ei de intarzia mereu pe platou, din cauza bolilor ei (reale sau imaginare) si din cauza refuzului de a coopera cu producatorii, regizorii si colegi sai actori.

In Bus Stop (1956), Marilyn le-a aratat, totusi, criticilor ca era in stare sa joace un rol dramatic. Acesta a fost acelasi an in care s-a casatorit cu dramaturgul Arthur Miller (de care a divortat in 1960). In 1957, Marilyn a zburat in Marea Britanie pentru a filma The Prince and the Showgirl, care s-a dovedit a fi foarte putin impresionant din punct de vedere critic si financiar. Dupa un an de pauza, in 1958, Marilyn revenea pe marele ecran cu o comedie incantatoare, Some like it Hot (1959) cu Tony Curtis si Jack Lemmon. Filmul a fost un succes absolut si singurul film al lui Marilyn din acel an.

In 1960, Marilyn a aparut in filmul lui George Cukor Let's Make Love (1960), alaturi de Tony Randall si Yves Montand. Din nou, desi filmul a avut succes financiar, a fost criticat ca fiind greu de digerat si lent. Anul urmator, Marilyn a jucat in ultimul ei film, The Misfits (1961), care, de asemenea, s-a dovedit a fi si ultimul film al legendarului Clark Gable, care a murit in acelasi an in urma unui atac de cord. Filmul a fost bine primit si de critici si de public.

In 1962, Marilyn a fost aleasa pentru a juca in Something's Got to Give, dar, din cauza absenteismul ei, a fost concediata in luna iunie a aceluiasi an. Lucrurile aratau ca si cum cariera ei era pe sfarsite. Studiourile pur si simplu nu voiau sa-si mai asume riscurile distribuind-o in roluri, pentru ca intarzierile ei le-ar fi costat mii de dolari.

La doar 36 de ani, in august 1962, a murit din cauza unei supradoze de somnifere. Moartea sa a fost calificata drept posibila sinucidere. De-a lungul anilor, popularitatea ei a ramas aceeasi, iar dupa moartea ei au fost publicate nu mai putin de 15 biografii ale actritei. Fostul ei sot, Joe DiMaggio, a continuat sa trimita flori la mormantul ei in fiecare zi, pentru tot restul vietii lui.

Marilyn Monroe a facut doar 30 de filme, dar statutul ei legendar si misticismul care o inconjoara vor ramane pentru totdeauna in istoria filmului.