Ginkgo biloba

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriChina, Medicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9830

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ginkgo Biloba este o specie de copac cu inaltimi de pana la 35 de metri ce creste in China. Unicitatea sa printre speciile de copaci, precum si proprietatile sale curative au facut din ginkgo biloba o planta cultivata in mai multe tari din Asia si folosita in medicina traditionala pentru a trata diverse tulburari circulatorii.




Ginkgo biloba


Ginkgo biloba




Ginkgo biloba au de regula inaltimi de pana la 35 de metri insa unele specii din China ating si 50 de metri. Coroana este bogata, cu frunze ramificate, asemanatoare patrunjelului, iar radacinile copacului sunt adanci, facand copacul rezistent la vant puternic si ninsori abundente. Ginkgo biloba este, de asemenea, rezistent la boli si atacuri ale daunatorilor, acesti factori contribuind la longevitatea sa, atingand varste de pana la 2500 de ani.


Originea numelui

Biloba este un cuvant compus, format din latinescu bis care inseamna doi si loba care inseamna lob, cu referire la forma divizata, crestata a frunzei. Ginkgo provine din denumirea chinezeasca yinguo, care se pronunta in diverse feluri de catre celelalte popoare asiatice. Caracterele chinezesti atribuite acestei denumiri se pronunta ginkyo in japoneza, de unde si evolutia denumirii pana la ginkgo.


Cultivarea ginkgo biloba

Ginkgo biloba se cultiva de foarte multa vreme in China, unele exemplare avand varste de peste un mileniu. Se cultiva, de asemenea, si in alte tari asiatice precum Coreea sau Japonia. Copacul se adapteaza foarte bine la mediul urban, tolerand poluarea si spatiile relativ restranse in care este plantat. Din acest motiv, dar si pentru aspectul deosebit, acesti copaci sunt foarte potriviti pentru orase, pastrand umbra si indepartand insectele daunatoare.




Copac ginkgo biloba


Copac ginkgo biloba




Ginkgo biloba este crescut si sub forma de bonsai din cauza formei sale care se preteaza la taieri succesive si miniaturizari. Este copacul national al Chinei iar frunza de ginkgo biloba este simbolul ceremoniei ceaiului in Japonia.




Bonsai ginkgo biloba


Bonsai ginkgo biloba




Intrebuintari in medicina

Proprietatile curative ale ginkgo biloba sunt cunoscute din vremuri stravechi. Astazi, medicina traditionala foloseste aceasta planta pentru tratarea problemelor circulatorii si de memorie. Pentru ca imbunatateste semnificativ circulatia sangvina, planta este folosita cu precadere in tulburarile circulatorii la nivelul creierului, mai ales la varstnicii afectati de insuficienta cerebrala. De asemenea, amelioreaza circulatia sangelui prin dilatarea vaselor si scade riscul formarii cheagurilor.


Frunzele de ginkgo biloba sunt bogate in antioxidanti puternici (flavonoide si terpenoide) care lupta impotriva radicalilor liberi ce produc daune la nivelul organismului precum imbatranirea prematura, modificarea membranelor celulare si a structurii ADN.




Frunze uscate de ginkgo biloba pentru ceai


Frunze uscate de ginkgo biloba pentru ceai




Ginkgo biloba mai este folosit si pentru sporirea memoriei si a concentrarii. Are efecte dovedite in prevenirea tulburarilor de memorie si de atentie, insa, din pacate, nu are rezultate in cazul prevenirii sau intarzierii dementei asociate bolii Alzheimer.


In paralel cu imbunatatirea fluxului sangvin si a protectiei impotriva proceselor oxidative datorate radicalilor liberi, ginkgo biloba mai este intrebuintat in tratamentul anumitor boli cardiovasculare, renale, respiratorii si ale sistemului nervos central. Regleaza metabolismul, optimizeaza absorbtia oxigenului, controleaza nivelul colesterolului si impiedica lipirea trombocitelor si formarea cheagurilor.



Ginkgo biloba are si cateva efecte secundare pe care este bine sa le cunoasteti. In principiu, consumati acest medicament numai dupa un consult medical pentru ca, in combinatie cu alte preparate, poat produce dezechilibre grave. Spre exemplu, cei care se afla sub tratament anticoagulant sau antidepresiv trebuie sa foloseasca cu grija ginkgo biloba si numai sub atenta supraveghere medicala.


Efectele adverse pot fi: deranj gastro-intestinal, diaree, greata, varsaturi, dureri de cap, eruptii cutanate, mancarimi, ameteli, palpitatii, neliniste si risc de hemoragie. In oricare dintre aceste situatii, consumul de ginkgo biloba trebuie oprit si trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra curant.




Fructe de ginkgo biloba


Fructe de ginkgo biloba




Ginkgo biloba in bucatarie

Semintele de ginkgo reprezinta un aliment traditional in China si este consumat la ocazii special precum nuntile sau petrecerile de Anul Nou. Chinezii atribuie nucilor de ginkgo proprietati curative si afrodisiace.


In cantitati mari, nucile de ginkgo biloba pot cauza otravire, iar invelisul carnos al semintelor poate produce alergii ce se manifesta prin dermatite si basici. Decojirea semintelor trebuie facuta cu grija, eventual purtand manusi de protectie pentru a evita neplacerile.




Nuci de ginkgo biloba


Nuci de ginkgo biloba folosite in bucataria chinezeasca