Evoluția printării 3D în domeniul auto

Detalii

CategoriiAuto/moto
TaguriRomania
Ultima actualizareLuni 8 martie 2021
Vizualizari615

Voteaza & Distribuie

Descriere

Printarea 3D este o nouă tehnologie de producție și schimbă și revoluționează întregi industrii, dar cel mai mult efectul se resimte în cea de automobile. Aici toate piesele și elementele folosite trebuie să fie perfecte din toate punctele de vedere, de la funcționalitate până la mărime. Fiecare nanometru diferență poate cauza probleme tehnice mai ales în privința motorului, dar noile imprimante 3D profesionale sunt extrem de precise și, în același timp, sigure și eficiente.

Cu ajutorul lor, o companie care produce mașini poate să își sporească drastic numărul de mașini vândute, deoarece ea poate crea mult mai multe autovehicule într-o perioadă mult mai scurtă de timp. În plus, calitatea pieselor și a mașinii în general este foarte mare, față de o companie care nu a implementat printarea 3D.

Ne aflăm deja în viitor?

Într-un fel sau altul, da, dar există anumite probleme. Deși tehnologia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar costul ei a scăzut, tot nu este în anumite situații cea mai bună opțiune. Trebuie ca prețurile să scadă mai mult pentru ca o companie să poată declara un profit semnificativ. Dar o parte bună este că ne îndreptăm spre acel punct, mult mai rapid decât am crede.

De exemplu, acum aproximativ 20 de ani am început să creăm mai multe tipuri de oțel (practic aliaje din oțel cu alte metale) care nici măcar nu existau înainte de anii 2000. Deși a fost demonstrat imediat că ele ar fi mult mai eficiente pentru construcția unei mașini, deoarece erau mult mai rezistente/ dure și totodată mai ușoare, ele nu au putut fi folosite imediat, deoarece costul asociat cu producerea lor era foarte mare. Dar, odată cu trecerea timpului și cu implicarea în cercetare a mai multor companii, s-a optimizat procesul de creație și, implicit, a scăzut costul de producție.

Același lucru o sa se întâmple cu printarea 3D și imprimantele 3D, dacă nu deja suntem martorii schimbării. Mai multe companii au adoptat noua tehnologie de producție, iar viitorul pare să fie acum. Dar, din păcate, doar companiile mari cu bugete imense pot adopta printarea 3D. Companiile mici nu își pot permite să investească și să schimbe structura întregii fabrici pe care o au. Cel puțin acum nu pot. Dar, odată ce imprimantele 3D profesionale, dar și materialele necesare, vor scădea în preț, vom avea o schimbare profundă asupra societății noastre, iar aceasta va fi schimbată pentru totdeauna.