Efectele secundare ale RMN-ului

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari31788

Voteaza & Distribuie

Descriere

Durerile de cap si transpiratia sunt unele dintre efectele secundare minore ale RMN-ului. O reactie alergica la substanta de contrast utilizata in cadrul unuui substanta de contrast RMN sub forma de inflamatie sau eruptii cutanate in zona scanata poate crea un moderat disconfort.




imagistica prin rezonanta magnetica


RMN sau IMR (imagistica prin rezonanta magnetica)




IRM sau RMN, care inseamna imagistica prin rezonanta magnetica, cunoscuta si sub numele de rezonanta magnetica nucleara, este o tehnica neinvaziva care foloseste o masinarie ce scaneaza structura interna a corpului pentru a detecta orice anomalii. Un RMN este o masina sofisticata care combina puterea unui computer si un camp magnetic pentru a forma imagini clare, oferind astfel o analiza in profunzime a unui organ intern. Multi oameni se tem ca acest camp magnetic poate produce efecte negative asupra organismului. Cu toate acestea, campul magnetic nu este suficient de puternic pentru a afecta organele interne. Deci efectele adverse ale RMN-ului (daca exista) nu sunt de obicei ingrijoratoare.


Scanarea RMN cu substanta de contrast

Aceasta procedura foloseste un contrast (colorant) in scopul de a obtine o imagine mai clara a partii afectate a corpului. Substantele de contrast nu numai ca imbunatatesc calitatea imaginii, ci ajuta si la detectarea prezentei unor tumori mici, sau a unui vas de sange deteriorat, rezultate care nu apar in RMN in cazul in care procedura se face fara substanta de contrast. Odata ce contrastul este injectat, tumori mici sau alte formatiuni infectate pot fi cu usurinta vazute in imaginile de scanare RMN. Costul RMN-ului depinde de numerosi factori, dar rapoartele de specialitate sugereaza ca procedura este mult mai scumpa in comparatie cu Statele Unite ale Americii.


Efectele secundare ale RMN-ului

Scanarea RMN produce efecte secundare destul de putine. Experimentarea oboselii dupa incheierea testului RMN este o reactie comuna. Rar, reactiile adverse RMN provoaca vreo vatamare serioasa organismului. In cele mai multe cazuri, reactiile adverse persista o scurta perioada de timp si nu necesita niciun fel de tratament medical.


Durere de cap

Acesta este unul dintre efectele adverse cele mai frecvente ale RMN-ului. Pacientii se plang adesea de dureri de cap dupa ce procedura s-a terminat. In timpul acestei proceduri, aparatul RMN face o mult zgomot. Acest lucru deranjeaza pacientul si da nastere durerilor de cap.


Senzatie de greata

Pacientii care au fost supusi RMN-ului cu substanta de contrast pot suferi de greata. Cu toate acestea, senzatia de greata si voma va disparea in curand si, ca atare, nu este un motiv de ingrijorare.


Ameteala

Ameteala poate aparea, de asemenea, ca o consecinta a efectelor secundare RMN. Dupa ce substanta de contrast este administrata, persoana poate avea o senzatie similara cu ameteala. Se poate experimenta aceasta senzatie imediat sau la cateva ore dupa ce procedura este incheiata.


Transpiratie

Oamenii care au fost sfatuiti sa faca RMN trebuie sa stea in primul rand pe o masa. Tabelul anexat cu roti este apoi impins exact in centrul unitatii RMN. Aparatul RMN este un mic tub cilindric care cuprinde doar o singura persoana la un moment dat in interiorul sau. Un test RMN poate dura intre 45 de minute si 2 ore. Asadat, sederea acolo, chiar pentru o jumatate de ora, fara nicio miscare, este de natura sa cauzeze transpiratie excesiva.


Probleme de respiratie

In cazuri rare, pacientii considera ca este dificil sa respire dupa procedura de scanare RMN care presupune introducerea substantei de contrast in vene. Aceasta este o problema grava si indica intoleranta organismului fata de substanta de contrast.


Inrosire

In unele cazuri, inrosirea este raspunsul organismului la substanta de contrast care este injectata intravenos. Aceasta este unul dintre riscurile minore ale RMN-ului, roseata fiind limitata la o anumita zona. Putini pacienti au suferit de umflaturi pe fata si pe maini.


Urticarie

Se poate dezvolta si o reactie alergica la substanta de contrast in forma de urticarie. Urticaria este o problema a pielii care determina dezvoltarea de mici umflaturi rosii ce cauzeaza mancarime. Acest tip de eruptie pe piele cauzata de substanta de contrast este localizata in zona in care aceasta este administrata intravenos.


Cheaguri de sange

Impreuna cu eruptii cutanate minore, dezvoltarea de cheaguri de sange este unul dintre efectele adverse mai putin frecvente ale RMN-ului. In acest caz, substanta de contrast poate irita vasele de sange, care pot conduce la formarea de cheaguri.


Fibroza sistemica nefrogena

Expunerea la gadoliniu poate declansa o reactie daunatoare si poate cauza fibroza sistemica nefrogena (FSN). Aceasta este o reactie adversa rara si apare numai la persoanele care au probleme renale. In cazul in care rinichii nu functioneaza corespunzator, administrarea gadoliniului poate provoca o reactie adversa sub forma de fibroza sistematica nefrogena. In aceasta conditie, textura pielii se schimba si stratul superior (epiderma) devine tare si groasa, indicand fibroza. Ochii, articulatiile si alte organe interne sunt, de asemenea, afectate de fibroza.



De obicei, se observa ca efectele adverse RMN nu au nevoie de niciun apel la doctor. Cu toate acestea, pericole cum ar fi fibroza sistematica nefrogena necesita imediat asistenta medicala. Pentru a evita consecintele nedorite, inainte de un test RMN, pacientul ar trebui sa discute cu medicul pentru a fi constient de problemele de sanatate cum ar fi bolile de rinichi, daca este cazul.