Efectele nasterii premature

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7300

Voteaza & Distribuie

Descriere

O nastere prematura este o problema foarte sensibila si serioasa. Copilul nascut prematur are nevoie de ingrijire medicala si cea mai mare atentie. Este important pentru noi sa intelegem cat de vulnerabili sunt copiii nascuti prematur problemelor de sanatate. Iata o lista cu posibile efecte pe termen lung ale nasterii premature ale unui copil.



O sarcina normala nu este singura preocupare a parintilor. Este importanta nasterea unui copil sanatos dupa terminarea perioadei de gestatie minima de 37 saptamani, deoarece nasterea prematura poate avea efecte grave pe termen lung. Aproximativ o jumatate de milion de nasteri premature au loc anual in intreaga lume, acest fapt nefiind deloc necunoscut. Exista cateva implicatii pe termen lung asociate cu nasterile premature.


Probleme de sanatate cauzate de nasterea prematura



copil nascut prematur


copil nascut prematur



* O problema cardiovasculara numita persistenta canalului arterial, care se refera in general la canalul arterial ramas deschis chiar si dupa nasterea copilului. Copii nascuti prematur sunt foarte predispusi la probleme cum ar fi hipertensiune arteriala, diabet si boli ale inimii la maturitate.

* Boli cronice pulmonare si infectii, cum ar fi displazie bronhopulmonara, pneumonie si sindrom de detresa respiratorie. Acestea se datoreaza subdezvoltarii plamanilor.

* Exista cateva probleme neurologice, cum ar fi encefalopatia hipoxic-ischemica, retinopatie de prematuritate, apnee, paralizie cerebrala, handicap de dezvoltare, hemoragii intraventriculare. Unii copii au tendinta de a experimenta si sangerari ale creierului. Sangerarea severa in creier s-a dovedit deseori a fi fatala. Au fost raportate si cazuri in care copilul nascut prematur sufera de tulburari de invatare, autism, probleme tiroidiene, etc. Retardarea mintala este un efect frecvent intalnit la cei nascuti prematur.

* Probleme comune hematologice ce includ trombocitopenie, anemie, icter sau hiperbilirubinemie care cel mai probabil conduce la icter nuclear.

* Copiii nascuti prematur se confrunta cu probleme de crestere pe termen lung cum ar fi inaltime anormal de scazuta sau sub rata medie de crestere globala.

* Cateva probleme gastro-intestinale si metabolice care apar la copiii nascuti prematuri includ hernie inghinala, hipocalcemie, rahitism, enterocolite necrozante, hipoglicemie, etc. S-a obsercat ca nasterea prematura poate cauza dificultati in hranirea bebelusului datorita energiei insuficiente pentru a suge lapte si a-l inghiti. O alternativa pentru aceasta problema este utilizarea tuburilor alimentare.

* Copiii nascuti intre 22 si 27 saptamani de sarcina sunt mai susceptibili mortalitatii infantile si sindromului mortii infantile subite.

* Expertii afirma ca copii nascuti prematur se confrunta cu probleme de reproducere cand devin adulti. Ei au sanse doar de 25% sa procreeze datorita slabei dezvoltari a sistemului de reproducere.

* Alte efecte ale nasterii premature sunt sepsis, orbire totala sau partiala, probleme generale de vedere, infectii ale tractului urinar, probleme de comportament, sociale si emotionale, competente slabe in vorbire, ADHD (Deficit de Atentie / Hiperactivitate / Impulsivitate), probleme de coordonare mana-ochi si IQ scazut.


Latura optimista

Dezvoltarea copiilor nascuti prematur este mai lenta decat a copiilor normali. Nu compara cresterea copilului tau cu niciun alt copil de varsta lui, in special atunci cand el este nascut prematur. Verificati mai degraba etapele de dezvoltare de la data reala a nasterii sale decat data nasterii lui premature.



Nu toti copiii nascuti prematur vor avea probleme toata viata, desi dezvoltarea lor generala poate fi mai lenta si s-ar putea confrunta cu unele probleme minore de sanatate din cand in cand. Dupa o dificultate initiala de 3 ani, de obicei un copil nascut prematur ii ajunge din urma pe ceilalti copii de varsta lui. Un studiu arata ca la 30 de luni, aproximativ 50% din copiii nascuti prematur nu au avut absolut niciuun handicap. Dintre copiii nascuti prematur care au ajuns la varsta de 5 ani, aproximativ 30% dintre ei au fost afectati de probleme usoare de sanatate.



Parintii trebuie sa dovedeasca rabdare si calm atunci cand trec prin perioada dificila a nasterii premature a copilului. E necesar sa se urmeze consecvent sfaturile medicamentoase si de sanatate dupa cum recomanda medicii pediatri si specialistii neonatali.