Edificii din Arad ce merita vizitate

Detalii

CategoriiInchiriere biciclete
TaguriArad, Constructii, Județul Arad
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12170

Voteaza & Distribuie

Descriere

Situat in vestul tarii, marginit de judetele Timis, Bihor, Alba si Hunedoara si de Ungaria catre apus, judetul Arad cuprinde pe teritoriul sau de peste 7700 de kilometri patrati o multitudine de edificii ce merita vizitate. Fiecare dintre ele are o importanta deosebita, atat din punct de vedere arhitectural, cat si istoric, religios si cultural.

Palatul Cultural din Arad

Palatul Cultural din Arad

Palatul Cultural din Arad

Edificul a fost construit in Arad intre anii 1911-1913, intr-o imbinare de stiluri arhitecturale. Fatada este in stil neoclasic, aripile laterale ale cladirii sunt in stil renascentist italian, coloanele pe care se sprijina frontonul fatadei au elemente corintice, iar flancul dinspre parc are elemente gotice.

Palatul a gazduit, de-a lungul timpului, o multitudine de evenimente culturale la care au luat parte personalitati marcante precum George Enescu sau Richard Strauss. Interiorul este decorat cu vitralii florale, feronerie vegetala si cu figuri geometrice si candelabre. In prezent, Palatul Cultural serveste ca sediu pentru Muzeul Judetean si Filarmonica de Stat din Arad.



Castelul Regal de la Savarsin{title}

Castelul Regal de la Savarsin

Castelul Regal de la Savarsin

Castelul Regal de la Savarsin

Castelul Regal, in prezent proprietate a Casei Regale de Romania, a fost construit intre anii 1650-1680 la Savarsin, in judetul Arad, pe locul fostului castel al familiei nobiliare Forray. Pana in 1932, castelul a fost in proprietatea lui Carol Hunyady, apoi, dupa moartea acestuia, a fost preluat de societatea "Corvin". In 1943, Regele Mihai I cumpara pachetul majoritar de actiuni al societatii si intra astfel in proprietatea castelului.

Castelul este inconjurat de un parc deondrologic cu lac si debarcader si este populat cu cateva specii de rare de arbori declarati monumente ale naturii, intre care tuia piramidala, pinul de Himalaya, bradul argintiu, alunul turcesc, molidul, chiparosul de balta, stejari batranii de secole si salcami chinezesti.



Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad{title}

Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad

Teatrul Clasic

Teatrul Clasic "Ioan Slavici" din Arad

Edificul a fost construit intre anii 1872-1874 in stil neocalsic, la initiativa baronului Banhidy Bela si a primarului Atzel Peter. Cu ajutorul unui imprumut si al donatiilor primite, cladirea a fost ridicata cu repeziciune si a fost inaugurata in 1874, in prezenta a peste 1000 de spectatori, intre care elite ale orasului, precum si insusi Imparatul Franz Josef alaturi de printii Albrecht, Iosif si Johann.

Fatada cuprinde doi stalpi masivi cu capiteluri in stil corintic, iar interiorul este decorat cu un basorelief din piatra artificiala realizat de sculptorii Valeria Brudascu, Livia Cerneski si Emil Vitroel.



Biserica Manastirii Sf. Maria din Radna{title}

Biserica Manastirii Sf. Maria din Radna

Biserica Manastirii Sf. Maria din Radna

Biserica Manastirii Sf. Maria din Radna

Bazele Manastirii din Radna au fost puse cu 500 de ani in urma, cand in partea de vest a tarii, prezenta turcilor era o realitate. O prima biserica a fost construita in 1520, apoi distrusa si reconstruita in repetate randuri. Actualul lacas de cult a fost inaltat in 1752 iar constructia s-a finalizat 30 de ani mai tarziu. Arhitectura edificiului este baroca. Pe toata perioada secolelor XVII-XVIII, in jurul manastirii s-au construit treptat si alte cladirii si anexe.



Castelul Csernovics de la Macea{title}

Castelul Csernovics de la Macea

Castelul Csernovics de la Macea

Castelul Csernovics de la Macea

La 23 de kilometri distanta de Arad se afla localitatea Macea, unde puteti vizita Castelul Csernovics si parcul dendrologic. Istoria castelului incepe la inceputul secolului al XVIII-lea, cand familia de nobili Csernovics incepe lucrarile de constructie a edificiului. Castelul este construit in stil seccesion, cu elemente de baroc tarziu, bizantine si moderniste.

Parcul a fost populat cu specii exotice aduse din Orientul Mijlociu, intre care Ginkgo Biloba. A ajuns in proprietatea Universitatii "Vasile Goldis" din Arad si, in 1994, devine in mod oficial Gradina Botanica.



Palatul Administrativ din Arad{title}

Palatul Administrativ din Arad

Palatul Administrativ din Arad

Palatul Administrativ din Arad

Palatul Administrativ, monumentul de mare importanta arhitecturala a fost construit intre anii 1872-1875 in stil neorenascentist. In prezent adaposteste primaria municipiului Arad si se afla pe Bulevardul Revolutiei nr. 75. Edificul are in centru un turn inalt de 54 de metri decorat cu un orologiu, iar in interior este prevazut cu un clopot.



Cetatea Aradului{title}

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului

In anul 1763, imparateasa Maria Tereza a ordonat inceperea constructiei Cetatii Aradului in stil Vauban-Tenaille. Lucrarile au durat 20 de ani si s-au finalizat in 1783. In interiorul cetatii a fost construita o biserica catolica iar in cladirile din imprejurimi au locuit calugarii franciscani.

Pana in anul 1918, Cetatea Aradului a servit ca inchisoare militara pentru Imperiul Austro-Ungar. Tot acolo au fost inchisi Horea, Closca si Crisan. In prezent, in interiorul cetatii se afla un matalion de mentinere a pacii ce a deventi activ din 1999, in urma unei colaborari romano-maghiare.



Castelul Purgly de la Sofronea{title}

Castelul Purgly de la Sofronea

Castelul Purgly de la Sofronea

Castelul Purgly de la Sofronea

Undeva pe la 1789 a inceput constructia Castelului de la Sofronea, pe care baronul Janos Purgly l-a reamenajat, conferindu-i aspectul actual. Stilul arhitectural eclectic al corpului central al castelului este inspirat din infatisarea Castelului Huniazilor. Intreg parcul in care se afla castelul si cladirile anexe are o suprafata de 3,36 hectare.



Biserica Rosie din Arad{title}

Biserica Rosie din Arad

Biserica Rosie din Arad

Biserica Rosie din Arad

Construita in stil neogotic intre 1905-1906 de catre arhitectul Ludovic Szantay, Biserica Rosie din Arad apartine Bisericii Evanghelice-Luterane din Romania. Numele provine de la culoarea rosiatica a zidurilor, construite din caramida aparent slefuita. Interiorul este decorat cu vitralii, sculpturi si picturi cu tematica religioasa. In timpul razboiului, doua dintre cele clopote ale bisericii au fost topite pentru a fi transformate in proiectile, iar lacasul de cult a ramas cu un singur clopot.



Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel din Arad{title}

Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel din Arad

Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel din Arad

Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel din Arad

Biserica Sarbeasca Sf. Petru si Pavel a fost inaltata intre anii 1698-1702 in stil baroc timpuriu. In perioada 1790-1822, biserica a suferit modificari prin prelungirea edificiului si prin construirea unui nou altar. De asemenea, turnul in stil rococo a fost inaltat, placat cu bronz si finalizat cu o cruce. Interiorul este ornamentat cu fresce ce cuprind scene biblice si istorice. Edificiul adaposteste mormantului patriotului sarb Sava Tekelja.