Diana

Detalii

CategoriiStiri educatie
TaguriParis, Sefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13918

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diana, printesa de Wales, a murit in 31 august 1997, la spitalul Pitie-Salpetiere din Paris, dupa ce a suferit rani la nivelul pieptului, intr-un accident de masina ce avusese loc in dimineata aceleiasi zile. Iubitul ei, Dodi Fayed, a fost ucis instantaneu in urma accidentului, asemenea soferului Henri Paul, care bause si a pierdut controlul Mercedesului intr-un tunel subteran. Acesta conducea la o viteza excesiva in incercarea de a scapa de paparazzi.

Bodyguardul Dianei, Trevor Rees Jones, a supravietuit in ciuda faptului ca a fost grav ranit. El a fost singurul care a purtat centura de siguranta. Moartea Dianei, iubita de milioane de oameni datorita frumusetii si bunatatii sale, a indoliat intreaga lume. La 1 iulie 1961, Diana Frances Spencer s-a nascut la Park House, casa pe care parintii sai au inchiriat-o pe mosia de la Sandringham, Anglia, a reginei Elisabeta a II-a.

In copilarie, i-a avut drept parteneri de joaca pe printul Andrew si printul Edward, fiii mai mici ai reginei. Dupa ce tatal ei a dobandit titlul de Earl de Spencer in 1975, Diana a devenit cunoscuta drept Lady Diana Spencer. Dupa ce si-a terminat studiile, Lady Diana a devenit educatoare la o gradinita dintr-o suburbie a Londrei. In 1980, a inceput o relatie amoroasa cu printul Charles, fiul cel mare al reginei Elisabeta. In februarie 1981, printul de Wales, in varsta atunci de 33 de ani, si-a anuntat logodna cu educatoarea in varsta de 19 ani. Frumusetea si timiditatea Dianei au transformat-o imediat intr-o senzatie mediatica, iar la 29 iulie 1981, aproape un miliard de telespectatori din 74 de tari au vizionat casatoria acesteia cu mostenitorul tronului britanic.

Cuplul s-a casatorit intr-o ceremonie fastuoasa la catedrala St. Paul. Iubirea celor doi era, la momentul respectiv, invidiata de intreaga lume. Primul lor fiu, printul William, s-a nascut in 1982, iar cel de-al doilea, printul Henry, in 1984. La scurt timp insa, relatia cuplului de vis s-a racit, o experienta cu atat mai dureroasa cu cat s-a produs sub ochii omniprezenti ai tabloidelor. Paparazzi au transformat-o pe Diana intr-una dintre cele mai fotografiate femei din lume. In particular, ea a suferit de bulimie si de depresie. In 1992, Diana si Charles s-au despartit in mod oficial. In august 1996, printul si printesa au ajuns la o intelegere cu privire la divort, dupa negocieri prelungite.

In schimbul unei sume generoase si a dreptului de a-si pastra apartamentele de la Palatul Kensington, cat si titlul de printesa de Wales, Diana a fost de acord sa renunte la titlul de "alteta regala" si la orice pretentie viitoare privind tronul britanic. In anii care au urmat divortului, populara printesa parea aproape de a-si indeplini visul de a deveni o "regina a inimilor". Ea si-a mentinut statutul de persoana publica si a continuat sa promoveze numeroase actiuni umanitare, spre exemplu, sprijinirea bolnavilor de SIDA si campania impotriva minelor anti-personal.

La sfarsitul anului 1996, a avut o relatie cu milionarul egiptean Dodi Al Fayed, fiul proprietarului retelei de magazine Harrods. Relatia lor a devenit mai serioasa in 1997, iar in august, Diana a petrecut cu Dodi o vacanta in Mediterana. Ca de obicei, paparazzi i-au urmarit indeaproape. Un fotograf a primit din partea tabloidelor 3 milioane de dolari pentru o fotografie cu Diana si Dodi sarutandu-se pe yachtul lui Fayed.

La 30 august, Diana si Dodi au zburat din Sardinia spre Paris. Diana intentiona sa se intoarca la Palatul Kensington in dimineata urmatoare, dupa ce va petrece o noapte la vila din Paris a lui Dodi. In acea seara, Diana si Dodi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat in proprietatea tatalui lui Dodi incepand cu anul 1979. Paparazzi au aparut si ei. Spre finalul cinei, Dodi i-a spus soferului sa duca masina inapoi la vila sa, intr-o incercare de a-i atrage pe fotografi. Henri Paul, bodyguard la hotelul Ritz urma sa fie noul sofer. Acesta a fost de acord cu aceasta insarcinare, desi bause foarte mult si a luat si anti-depresive, care nu trebuie amestecate cu alcool. In jurul miezului noptii, Dodi si Diana au iesit pe poarta din spate a hotelului.

Paparazzi nu au fost pacaliti de diversiunea incercata de Fayed, astfel ca cuplul a fost fotografiat in timp ce urca in Mercedesul anti-glont, alaturi de bodyguardul Dianei. In timp ce se deplasau prin oras, erau urmariti indeaproape de paparazzi pe motociclete. La Place de la Concorde, Henri Paul a apasat pedala de acceleratie pentru a scapa de presa. Cand au ajuns la un tunel ce trecea pe sub Pont de l'Alma, soferul conducea la o viteza estimata la 200 km/h, intr-o zona cu viteza restrictionata la 50 km/h. Paul a pierdut controlul masinii in momentul in care au intrat in tunel, iar Mercedesul a ricosat intr-un zid si s-a zdrobit literalmente de pilonii care sustineau partea superioara a tunelului.

Paparazzi, aflati la 100 de metri in urma accidentului, au reusit sa se opreasca la timp. Mai multi dintre acestia au fugit de-a lungul tunelului si au inceput sa faca fotografii, care ulterior au fost confiscate de politie. Mercedesul, zdrobit de al 13-lea pilon al tunelului, nu mai era decat o movila de fiare contorsionate si fumegande. Diana, inca in viata, insa cu rani grave la nivelul pieptului, era prinsa inauntru. Echipajele de salvare au ajuns in doar cateva minute, insa deoarece masina era facuta din otel menit sa reziste in fata gloantelor, a fost nevoie de aproape o ora si jumatate pentru a o extrage din vehiculul distrus.

Diana a fost dusa la spitalul Pitie-Salpetiere Hospital, unde a avut un stop cardiac la cateva minute dupa ce a fost adusa. Chirurgii nu au reusit sa o resusciteze, iar la ora 3 dimineata i-a fost stabilit decesul. Diana era in varsta de 36 de ani. Bodyguardul Dianei a fost singurul supravietuitor al accidentului. El a suferit contuzii si alte rani si nu isi animeste nimic despre accident si despre evenimentele care l-au precedat. Autoritatile franceze au arestat 10 paparazzi care au urmarit Mercedesul si i-au acuzat de ucidere din culpa. S-a renuntat la aceste acuzatii dupa ce investigatia oficiala a concluzionat ca Henri Paul a fost singurul vinovat de producerea accidentului.

Moartea tragica a printesei Diana a provocat o rabufnire de sentimente nationale din partea britanicilor, nemaivazuta de la sarbatorirea finalului celui de-al doilea razboi mondial. Persoane indoliate au adus peste doua milioane de buchete de flori la palatele regale si au stat la coada peste 12 ore pentru a se semna in cartea de condoleante. Peste 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donatii intr-un fond comemorativ, iar inr-un an, fundatia caritabila constituita in memoria printesei Diana a adunat 133 de milioane de dolari, din care 48 de milioane de dolari au provenit din vanzarea discului lui Elton John "Candle in the Wind 1997" si 20 de milioane de dolari, din vanzarea unor suveniruri oficiale cu printesa de Wales. Dupa ce a fost criticata pentru ca nu a impartasit durerea poporului britanic, familia regala a organizat inmormantarea Dianei ce a avut loc la Westminster Abbey in 6 septembrie.

Sicriul Dianei a fost dus de la palatul Kensington Palace pana la Westminster Abbey intr-o caleasca trasa de cai. Aproximativ 1 milion de oameni au condus-o pe printesa pe ultimul sau drum. Fiii Dianei, William , in varsta de 15 ani si Harry, in varsta de 12 ani, insotiti de tatal lor, printul Charles, de bunicul lor, printul Philip si de unchiul lor Charles, earl de Spencer, au dus sicriul in ultima parte a ceremoniei.

Ceremonia funerara, urmarita la televizor de doua miliarde de oameni din intreaga lume, a renuntat la pompa regala in favoarea unei laturi umane. Dintre cei 2.000 de oameni invitati sa participe la funerarii, 500 erau reprezentati de persoane implicate in actiunile caritabile ale Dianei. Elton John, prieten cu Diana, a interpretat melodia "Candle in the Wind". Dupa ceremonie, trupul neinsufletit al Dianei a fost dus intr-un dric la vechea mosie a familiei sale, situata in apropiere de Althorp. Intr-o ceremonie privata, a fost ingropata pe o insulita, umbrita de arbori, situata in mijlocul unui mic lac si aflata la adapost fata de aparatele de fotografiat.