Deschiderea unei afaceri mici: Ce tip de statut al societății este recomandat să alegi?

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriRomania
Ultima actualizareVineri 12 februarie 2021
Vizualizari596

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea unui forme de organizare potrivite pentru înființarea unui mic business reprezintă o problemă că care se confruntă mulți dintre antreprenorii aflați la început de drum. Orice viitor întreprinzător își dorește costuri reduse de înființare și administrare pentru firma sa, posibilitatea de a avea mai multe obiecte de activitate, asociați și angajați. De asemenea, răspunderea pentru societate, cerințele și condițiile de natură contabilă ori modalitatea de lichidare a companiei, dacă este cazul, se vor a fi cât mai simple. Însă, fiecare formă de organizare vine la pachet cu anumite caracteristici, astfel că nu este deloc simplu să alegi un tip de entitate adecvat. Descoperă mai departe pentru ce statut juridic poți să optezi atunci când vrei să deschizi o afacere de dimensiuni reduse.

Alege să deschizi un PFA

Dacă ai o meserie, ca de exemplu traducător, inginer sau electrician și vrei să activezi în domeniul respectiv, deschide un PFA. Afacerea ta constă practic în forța ta de muncă, pe care o vei monetiza. Însă, pentru că nucleul afacerii tale ești chiar tu, potrivit prevederilor legale nu poți avea mai mult de 5 coduri CAEN și maxim 3 angajați, excepție făcând profesiile liberale. De asemenea, PFA-ul pe care îl înființezi nu capătă statut de persoană juridică, ci doar persoana fizică a titularului, autorizată să desfășoare o anumită activitate economică. Acest lucru înseamnă că pentru a deschide un PFA trebuie să-ți dovedești pregătirea sau experiența profesională în domeniul ales.

În ceea ce privește taxele și domeniul contabil, trebuie să știi că titularul PFA-ului își poate ține contabilitatea și pe cont propriu, impozitul se plătește la venitul net, în sistem real sau la normă de venit, la ANAF se depune doar declarația unică o dată pe an, iar banii pot fi scoși din firmă oricând, fără plata unui impozit. Pe lângă aceste condiții, dacă venitul net lunar al PFA-ului este egal sau depășește salariul minim pe economie, se vor plăti și contribuțiile sociale pentru pensie și sănătate calculate la salariul minim.

Optează pentru o Întreprindere Individuală

Atunci când vrei să pui bazele unei mici afaceri, o variantă potrivită este și înființarea unei întreprinderi individuale. Aceasta oferă numeroase avantaje, printre care cele mai importante sunt flexibilitatea, contabilitatea simplă sau înmatricularea rapidă a firmei. Totodată, costurile înființării unei întreprinderi individuale sunt reduse. Dacă te decizi să adopți acest statut juridic trebuie să știi că, potrivit OUG 44/2008, întreprinderea individuală este un tip de întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică. Se aseamănă destul de mult cu un PFA, însă poate avea până la 8 angajați și cel mult 10 coduri CAEN, dar este necesară dovada pregătirii profesionale pentru fiecare dintre ele. În plus, titularul nu va fi angajat al unor terțe persoane chiar dacă va colabora cu acestea exclusiv, iar în cazul decesului acestuia întreprinderea poate fi continuată de moștenitori.

Taxele pentru întreprinderea individuală se vor achita trimestrial, fie în sistem real și este necesară plata anticipată a impozitului și contribuțiilor sociale, precum și deținerea unui registru de încasări și plăți, fie ca normă de venit dacă are un singur cod CAEN înregistrat. Profitul firmei este la îndemâna titularului, iar contabilitatea simplă, fără contabil autorizat.

Ia în calcul înființarea unui SRL

Deși această formă de organizare este potrivită mai degrabă atunci când vrei să-ți deschizi o afacere în adevăratul sens al cuvântului, societatea cu răspundere limitată se potrivește și pentru un mic business. Costurile de înființare sunt mai mari decât în cazul PFA sau ÎI, iar procesul mult mai anevoios. Un SRL are un statut legal bine definit, este o întreprindere de sine stătătoare, diferită față de persoanele care o înființează și o conduc. Obligațiile sociale ale firmei sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociații răspund doar în limita aportului adus la capital.

Înființarea unui SRL prezintă riscuri mai mici, oferă posibilitatea alegerii mai multor coduri CAEN, angajarea unui număr nelimitat de salariați și asocierea cu până la 50 de persoane. Pentru deschiderea unui SRL este obligatorie existența unui contabil autorizat întrucât evidența contabilă este complexă, precum și constituirea unui capital social de minim 200 de lei.

În general, decizia optării pentru un anumit statut juridic trebuie să țină de domeniul de activitate ales, resursele antreprenorului și așteptările pe care acesta le are cu privire la viitoarea sa afacere.

Sursa foto: p2.piqsels.com/preview/685/671/611/meeting-person-people-sitting.jpg