De ce sunt caminele de batrani o solutie pentru ingrijirea bunicilor nostri

Detalii

CategoriiSocial
Taguriazil de batrani, Bucuresti, camin de batrani
Ultima actualizareLuni 24 decembrie 2018
Vizualizari950

Voteaza & Distribuie

Descriere

Europa si America de Nord se confrunta cu un proces accentuat de imbatranire a populatiei. Daca in cele mai multe dintre tari, acest lucru se datoreaza in mare parte calitatii vietii si a serviciilor de sanatate, in tara noastra cresterea ponderii populatiei varstnice este urmarea plecarii din tara a tinerilor. Chiar daca mai greu, si in Romania a crescut nivelul calitatii vietii, dar si al calitatii actului medical, fapt pentru care a crescut si numarul rezidentilor cu varsta peste 75 de ani.

Specialistii considera ca dupa varsta de 65 de ani urmeaza o perioada de trecere spre batranete, care dureaza pana in jurul varstei de 75 de ani, o perioada a batranetii medii, intre 75 si 85 de ani, si perioada longevivilor, peste 85 de ani. Fiecare din aceste perioade se caracterizeaza printr-o involutie specifica. Declinul psihic si fizic al persoanelor cu varsta inaintata depinde de o serie de factori ce tin atat de natura subiectiva si de structura anatomo-fiziologica a individului, cat si de conditiile de mediu, de rezistenta organica si mai cu seama a sistemului nervos central. Declinul fiziologic poate fi insotit de anumite boli, printre care destul de frecvente sunt Dementa Alzheimer sau dementa post accident vascular cerebral.

Persoanele in varsta, care manifesta aceste probleme sau sufera de alte boli care le reduc mobilitatea sau le afecteaza memoria, au nevoie de ingrijiri speciale. Daca in trecut aceasta nu era o mare problema, ingrijirea cazand in seama familiilor, iar acestea se achitau de aceste ,,obligatii”, in ultimul timp, din ce in ce mai multi batrani raman singuri in aceasta etapa a vietii lor. Exista si posibilitatea ingrijirii la domiciliu de catre persoane calificate, dar acestea sunt destul de greu de gasit si, in conditiile in care nu pot fi evaluate de familie, de multe ori nu isi indeplinesc sarcinile asa cum ar trebui. Mai mult, persoanele calificate prefera sa mearga in strainatate si sa ingrijeasca acolo persoane cu nevoi speciale, pentru un salariu mult mai consistent.

Caminele de ingrijire pentru batrani sunt o varianta viabila si din ce in ce mai accesata de persoanele care au nevoie de institutionalizare. In Romania functioneaza in jur de 300 astfel de centre, dintre care 115 sunt de stat. Pana in urma cu cativa ani, activitatea din astfel caminele de ingrijire era hulita de multi beneficiari sau de apartinatori, insa, in ultimii ani conditiile de ingrijire a rezidentilor s-au imbunatatit vizibil. Mai mult, urmare a unui control mai aplicat al institutiilor de asistenta sociala, ultimele asezaminte care au primit dreptul de a gazdui batrani sau persoane cu nevoi speciale asigura solicitantilor conditii la nivelul celor din tarile mai dezvoltate ale Europei.

Exista unele camine private in Bucuresti care pun la dispozitia solicitantilor rezerve individuale sau de cuplu, dar si camere cu 3 si 4 paturi, fiecare dintre acestea fiind dotate cu cu toate facilitatile pentru ca rezidentii sa se simta ca acasa, primind un confort similar unui regim hotelier de 4 stele. Acestea dispun de bucatarii moderne, cu toate autorizarile la zi, care pot oferi dieta personalizata, compusa din 3 mese si 2 gustari pe zi. Conditiile de locuit sunt unele care respecta toate standardele in domeniu. Ele presupun paturi speciale, cu diferite accesorii, in functie de problemele celui institutionalizat, lenjerii tratate antialergenic, televizor si cablu TV in fiecare camera si grupuri sanitare adaptate nevoilor.

Constienti ca legatura cu familia este un suport obligatoriu pentru persoanele ingrijite, conducerea asezamantului pune la dispozitia acestora conexiune la internet pentru a facilita contactul permanent cu familia. Sanatatea locatarilor este pe primul plan al preocuparilor angajatilor din aceste centre, locatarii primesc asistenta medicala permanenta, asistenta individuala si efectueaza activitati de kinetoterapie, pentru mentinerea mobilitatii si a tonusului muscular.

Curtea unora dintre institutii este amenajata astfel incat sa faciliteze petrecerea timpului in aer liber, cu sau fara insotitor. Persoanele care doresc pot fi implicate in activitati de mentinere a spatiilor verzi, in functie de posibilitatile fizice. Periodic, persoanelor aflate sub ingrijire li se acorda servicii de cosmetica si li se creaza conditiile pentru a desfasura activitati cu caracter social. In functie de bugetele familiilor si de dorintele acestora, beneficiarii pot primi si alte servicii, totul avand ca scop o cat mai buna integrare in viata centrului si o calitate crescuta a vietii acestora.

Indiferent de cauzele care duc la internarea unui batran sau a unei persoane cu nevoi speciale intr-un astfel de centru, nu trebuie considerat ca viata acestora a luat sfarsit la intrarea pe poarta. Cele mai multe dintre persoanele desemnate sa aiba grija de acestia, vor face tot posibilul ca in ultima etapa a existentei sa primeasca atentie, compasiune si ingrijirile necesare. O implicare mai puternica a familiei (vizite cat mai dese) ar imbunatati considerabil calitatea acestor ingrijiri si ar asigura demnitatea persoanelor asistate in ultima etapa a vietii.