Curățenia de primăvara 2021: 4 pași simpli

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricuratenie
Ultima actualizareVineri 7 mai 2021
Vizualizari533

Voteaza & Distribuie

Descriere

Primăvara, majoritatea dintre noi simțim nevoia de a face o schimbare în programul zilnic și de a deveni mai activi după sezonul rece care ne-a ținut mai mult prin case. Odată cu această nevoie, apare și necesitatea de a schimba și împrospăta atmosfera din spațiul în care locuim. Așa se explică faptul că, din cele mai vechi timpuri, începutul sezonului de primăvară este marcat de o curățenie generală în locuințe. Mulți leagă curățenia de primăvară și de Sărbătorile Pascale, un motiv în plus de a spori importanța acestei operațiuni.

Pentru că suntem în plin sezon de primăvară, ne-am gândit că ți-ar fi de folos câteva sfaturi pentru a face curățenie mai rapid și mai eficient.

Fă-ți planul de „atac”

- Curățenia de primăvară nu trebuie să ocolească nicio încăpere din locuință, însă în fiecare din ele sunt necesare activități specifice. - Pentru a ști exact ce ai de făcut, ia la rând fiecare cameră și întocmește o listă cu operațiunile necesare. În general trebuie șterse ferestrele, spălate perdelele, șters praful, curățate podelele și îndepărtate pânzele de păianjen din colțul tavanului.
- Bucătăria necesită în plus față de aceste operațiuni curățarea aragazului, a hotei, a cuptorului cu microunde și a celorlalte electrocasnice. De asemenea, trebuie să îți pui vesela în ordine și să eliberezi frigiderul de alimentele de care nu mai ai nevoie.
- Baia presupune curățarea toaletei, a căzii și a chiuvetei, și îndepărtarea petelor de pe gresie și faianță. De asemenea, trebuie să faci ordine în dulapurile cu prosoape și cosmetice.
- În celelalte camere se aspiră covoarele, se aerisesc saltelele, se face ordine în dulapuri și se schimbă lenjeria de pe paturi. Bineînțeles, la aceste operațiuni se adaugă cele menționate anterior, ca activități generale.

Asigură-te că ai tot ce-ți trebuie

Urmează apoi inventarul lucrurilor necesare și completarea acestuia, în caz că îți lipsește ceva. Ai nevoie de soluții de curățat suprafețele și geamurile, lavete din microfibră și din bumbac, bureți, detergent pentru vase, o găleată și un mop împreună cu mătură și făraș. De asemenea pentru ușurarea activității este util și un aspirator, care te ajută să cureți mai bine covoarele și pardoselile. Dacă sunt necesare unele reparații, acum este momentul oportun așa că nu uita să îți procuri materialele necesare, în funcție de tipul lucrării.

Curăța întâi suprafețele mai puțin murdare

Cu toate că tentația este să ataci direct zonele cele mai murdare, o curățenie eficientă se face începând cu zonele cele mai curate și avansând apoi către cele mai murdare. Spre exemplu, în cazul băilor, se începe prin curățarea faianței, continuând cu cea a chiuvetei și a căzii sau cabinei de duș. Abia la final se curăță toaleta și podeaua, iar specialiștii în sănătate publică recomandă folosirea de substanțe dezinfectante și de materiale de curățare de unică folosință. Asta pentru că mopurile, bureții sau lavetele se pot contamina cu microorganisme care să reziste chiar și după ce acestea sunt spălate. În mod similar se procedează și în cazul celorlalte încăperi, unde pardoseala trebuie să fie curățată ultima, fiind suprafața cea mai intens tranzitată.

Șterge praful fără să-l împrăștii

Atunci când ștergi praful, este important ca acesta să nu se împrăștie prin aer, pentru că se va depune din nou și va trebui să iei treaba de la capăt. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, folosește o lavetă moale din bumbac, ușor umezită, care va reține praful. La fel de eficiente sunt și lavetele din microfibră, mai ales în cazul suprafețelor sensibile la umezeală. Acestea rețin praful datorită efectului antistatic, așa că nu au nevoie de umezire. Nu trebuie însă folosite pe suprafețe lucioase, întrucât sunt ușor abrazive și le pot zgâria. În cazul în care stratul de praf este deja gros de două degete, e recomandat să folosești aspiratorul.

Nu îți mai rămâne acum decât să te apuci de treabă, iar dacă te vei mișca bine, o astfel de operațiune nu ar trebui să îți ia mai mult de 1-2 zile, în funcție și de numărul de camere și suprafața acestora. Oricum, poți apela oricând și la ajutorul familiei, pentru o muncă în echipă!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/fata-alb-femeie-young-frumos-4906257/