Cum industria curateniei ne vrea ahtiati dupa curatenie

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1226

Voteaza & Distribuie

Descriere

Curatenia este o sarcina pe care fiecare din noi si-o asuma cu o oricare regularitate. Cel putin o data in saptamana incercam sa castigam lupta cu dezordinea si murdaria din casa noastra. Bucataria si baia sunt spatiile care dau batai mai mari de cap, pentru ca trebuiesc curatate si igienizate mai atent. Indiferent ca faci tu curatenia in casa sau preferi sa angajezi pe cineva, intotdeuna vei cauta sa te informezi despre cele mai bune solutii de curatare si igienizare, cum trebuie sa faci curatenie ca sa-ti asiguri tie si familiei tale un spatiu fara microbi si bacterii.

Cea mai populara sursa de informatie este internetul. Diversitatea informatiei gasite pe net poate satisface curiozitatea chiar si celor mai feroce gospodine. Sutele de sfaturi, indumari, siretliucuri despre curatenie prind bine la public. Ne grabim sa impartasim opinii despre cat de eficient este ultimul produs de curatare cumparat si cum folosim solutiile de dezinfectie la greu.

Fara indoiala, subiectul curateniei este unul amplu si pare ca ai intotdeuna de invatat ceva nou. Dar eu cred ca in zilele noastre importanta curateniei este supraestimata. Corpul uman este invatat sa lupte cu microbii. Astfel organismul isi dezvolta imunitatea. Noi ne privam organismul de aceste sarcini, prin incercare de a crea un mediu cat mai curat, chiar steril daca e posibil. In rezultat am devenit mult mai sensibili la diferite boli pe care predecesorii nostri aproape ca nu le-au avut. Alergia este numita boala secolului 21, iar numarul de cazuri noi din ultimii 15 ani aproape ca s-a dublat. In cateva cuvinte alergia este o reactie exagerata a organismului la produse inofensive pentru o persoana sanatoasa.

Statisticile arata ca oamenii dau o mai mare preferinta produselor care includ cuvintele "antibacterial" sau "antimicrobi". Adevarul este ca acesti termini nu sunt corect definiti in regulamentul utilizarii produselor chimice. Marile companii insa se grabesc sa le foloseasca activ in promovare tutoror produselor de curatenie.

Problema utlizarii exgerate a produsleor chimice este insa mult mai grava. Utilizarea frecventa a acestora fac ca microbii sa dezvolte rezistenta. Asta inseamna ca, dupa o anumita perioda, dezinfectatul nu-si mai face treaba si trebui sa treci la ceva mai performant si mai toxic.

Desi ar parea ca utlizare dezinfectantillor rezolva problema microbilor suta la suta, nu este chiar asa. Un studiu realizat in America arata ca in spatiile unde s-au utilizat dezinfectati nu a fost inregistrat un nivel mai scazut de microbi decat acolo unde aceste substante nu au fost aplicate.

Ideea este ca trebuie sa incercam mai intai apa si sapunul. Si doar in cazuri limitate sa recurgem la produsele chimice. Produsele bio de curatenie sunt deja la mare cautare, iar in urmatorii ani ar putea deveni lideri in preferintele consumatorilor si de la noi. Cele mai multe dintre companiile de curatenie au inteles acest fapt si au inclus in lista solutiilor de curatare produsele eco. Este o abordare cat se poate de eficienta, pentru ca in viitorul apropiat acesta va fi un criteriu de baza in selectarea companiilor de curatenie.

Nu mai putin importante sunt datele expuse de un alt studiu care arata ca procesul de curatenie poate fi cauza aparitiei astmei si a hipertensiunii. Daca prima poate fi provocata de chimia agresiva folosita in procesul de curatenie, atunci cresterea tensiunii este un rezultat al emotiilor negative provocate de dezordinea in casa.

Sfaturi de urmat

Cu siguranta ti-ai dori cateva sfaturi despre curatenie dupa acest dus de informatii. Iata cateva din ele:

-Nu-ti transfoma casa intrun laborator chimic. Acorda preferinta produselor de curatenie care se gasesc in bucatarie oricarei gospodine- otetul si bicarbonatul de sodium. Acestea pot face minuni cand vine vorba de dezinfectie, scoatere grasimii si altele. Nu insista asupra utilizarii dezinfectatilor sau altor produse chimice puternice. Iar daca totusi o faci, evita sa amesteci doua astfel de produse pentru ca risti niste reactii toxice severe.

Daca intentionezi sa angajezi o firma de curatenie, pune accent pe produsele utilizate. Alege compania care utlizeaza produse bio, pentru ca sunt inofensive pentru familia si animalele tale de companie.

-Regula de aur a curateniei este nu doar sa o faci la timp, ci sa o intretii. Clateste dusul sau cada dupa fiecare spalare si ai sa vezi ca dupa zile de utilizare inca arata ca proaspat curata. Pe langa timpul liber castigat, vei evita utilizare produselor chimice pentru inlaturarea murdariei. Sarcini marunte facute zi de zit te ajuta sa pastrezi o casa curata.

-Tine cont ca aproape toate fimele de curatenie iti pot aduce casa in regula utlizand produsele cumparate de tine. Astfel poti investi in chimie de buna calitate si obtine un discount simtitor din partea firmei de curatenie.

-Fii sceptic si pune faptele inaintea vorbelor. Mentinerea unui spatiu curat este important, dar sa devii ahtiat dupa curatenie este periculos. Patreaza un simt al realitatii si nu exagera in dorinta de a oferi un mediu cat mai curat familiei tale.

Acest articol nu incurjeaza sa accepti murdaria si dezordinea ca o normalitate. Eu doar zic ca tendinta noastra pentru un spatiu super curat este exagerata. Utilizarea masiva de bactericide, dezinfectante E?i antiseptic in spatiile in care traim sau lucram este evident in detrimental sanatatii noastre. Iata de ce, atunci cand faci personal curatenie sau deleghezi aceasta functie persoanelor specializate pune accent mai mare pe calitatea serviciilor si ale produselor utilizate. Exista solutii pentru orice tip de murdarie, dar gaseste cea mai inofensiva metoda spre binele tau si celor dragi tie.