Cum pui corect murături: secretele bunicii

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriRomania
Ultima actualizareVineri 7 mai 2021
Vizualizari796

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rețeta murăturilor perfecte este un secret care se transmite din generație în generație în fiecare familie, dar se întâmplă uneori ca anumite detalii să se piardă pe drum. Astăzi vom face o sinteză a lucrurilor importante de care să ții cont atunci când pui murături, așa cum le-am descoperit în caietul de rețete al bunicii. Gogonelele și castraveții sunt cele mai des folosite legume pentru a fi puse la murat în saramură, însă lista poate fi completată și de gogoșari, morcovi, conopidă, ardei iuți și chiar unele fructe. Dacă îți este greu să te decizi, poți pune murături asortate, care să conțină în același borcan toate legumele enumerate mai sus.

Prepararea saramurii

Pentru a obține gradul de sărare optim, la fiecare litru de apă folosit, se adaugă 25 de grame de sare grunjoasă neiodată. Apa amestecată cu sarea se pune la fiert și se lasă în clocot 3 minute, după care se îndepărtează de pe foc și se lasă circa 10 minute să se mai răcească. Totodată, la fiecare borcan de cu murături se adaugă în această soluție câte o lingură de oțet pentru fiecare litru de saramură.

Pregătirea legumelor

Din start, trebuie menționat faptul că la murat se pun doar legumele cele mai bune, care nu sunt lovite, mucegăite sau au semne specifice unor boli ale plantelor. Așadar, se aleg cele mai arătoase, legume care se spală bine, apoi se pregătesc pentru a fi puse la saramură. Morcovii se curăță, iar dacă urmează să îi pui la borcan trebuie tăiați rondele. Dacă vei folosi un recipient mai voluminos, morcovii se pun întregi. Castraveții nu se taie niciodată și nici nu se curăță de coajă, în timp ce conopida se desface în buchețele mai mari sau mai mici, în funcție de recipient. Ardeii grași și gogoșarii se taie pe jumătate și se curăță de semințe, în timp ce gogonelele se lasă întregi. Doar cele foarte mari pot fi tăiate pe jumătate.

Punerea la borcan

Borcanele pentru murături nu sunt chiar în genul borcanelor mici de pe depozituldeambalaje.ro, fiind nevoie de recipiente care să aibă cel puțin doi litri. Pe fundul borcanului, se pun câteva rămurele de mărar uscat și de cimbru, alături de care se aruncă și o bucată de hrean. Se pun apoi în borcan legumele pregătite cum am arătat mai sus, îndesându-le bine, însă fără a le strivi. Printre ele se adaugă 2-3 ardei iuți, câțiva căței de usturoi, boabe de piper și de muștar, precum și alte fâșii de hrean. Deasupra legumelor se pun alte crenguțe de mărar uscat și cimbru, astfel încât să țină cât mai bine presate legumele. Dacă ți se pare că nu fac față, poți adăuga peste cimbru și mărar două stinghii subțiri de lemn, așezate în cruce. Saramura se toarnă în borcane cât este fierbinte, după care acestea se lasă acoperite doar cu o farfurioară, timp de 24 de ore. După acest interval, se adaugă oțetul, iar la final se închide fiecare borcan cu capacul.

Nu trebuie să uităm nici de varza murată, unul din ingredientele de bază pentru sarmale. De obicei, varza se pune la murat în butoi, de aceea se recomandă să folosești verze mai teșite. De asemenea, acestea trebuie să aibă foile subțiri, iar culoarea să fie verde deschis. Mai întâi, se îndepărtează frunzele de la exterior, care pot fi murdare sau ușor „trecute”, apoi se taie cotoarele.

Trebuie să aștepți apoi 2-3 zile pentru a pune varza la murat, pentru că în acest timp este nevoie să se usuce bine. Pentru saramură, de pun 400 de grame de sare neiodată la 10 litri de apă, iar soluția se pune pe foc și se lasă să dea în clocot. În acest timp, se pun verzele în butoi, peste care se adaugă saramură fierbinte. Pentru un gust mai special se adaugă câteva felii de gutuie, boabe de porumb, hrean și mărar uscat.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/castravetii-rychlokva-2750245/