Cinci variante pentru un mic dejun sănătos

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurilactate, mancare, oua
Ultima actualizareMiercuri 11 noiembrie 2020
Vizualizari569

Voteaza & Distribuie

Descriere

De obicei, atunci când îți dorești să slăbești sau, pur și simplu, nu îți este foame dimineața, tentația să sari peste micul dejun e mare. Însă, acest obicei nu este deloc sănătos. De fapt, lipsa mesei de dimineață crește riscul de apariție a diabetului și a bolilor de inimă, așa că ar fi indicat să mănânci în fiecare zi după ce te trezești. Și, ca să te bucuri de un mic dejun sănătos și echilibrat, este necesar să introduci în alimentația ta cât mai multe produse bogate în fibre și nutrienți. În schimb, ar trebui să eviți dimineața consumul de dulciuri, sucuri carbogazoase sau mâncăruri picante. Pentru a-ți organiza cât mai bine meniul de dimineață, îți venim în ajutor cu sfaturi și îți recomandăm cinci alimente care nu ar trebui să-ți lipsească de pe masă.

Smoothie-uri din fructe sau legume

Dacă nu ai poftă de mâncare dimineața, poți începe micul dejun cu un smoothie, mult mai sănătos decât un fresh fiindcă păstrează și fibrele fructelor sau ale legumelor. Adaugă și câteva cereale sau fructe oleaginoase și vei crește, considerabil, valoarea nutritivă a preparatului. Un smoothie îți poate oferi doza de energie necesară pentru începutul zilei, așa că, merită să îl incluzi în meniul tău. În plus, smoothie-urile sunt ușor de preparat, iar rețetele sunt infinite. Poți crea un smoothie extraordinar folosind fructe proaspete sau congelate, nuci și orice alte ingrediente, pe care le poți adăuga și mixa în blender.

Cereale

Cerealele nu ar trebui să lipsească de la micul dejun, fiind extrem de sănătoase. Acestea pot reprezenta o variantă corectă de mic dejun doar dacă sunt integrale, fără să fie procesate sau să aibă adaos de zahăr, arome sau aditivi. De asemenea, cerealele trebuie să aibă un conținut cât mai ridicat de proteine și fibre alimentare și cât mai puține lipide. Pentru a le consuma corect la masa de dimineață, este important să le combini cu proteină animală sau vegetală, adică: lapte, iaurt, sana, brânză de vaci, lapte de soia sau de migdale.

Iaurturi

Iaurtul este, de asemenea, o opțiune foarte bună pentru micul dejun, fiind bogat în calciu și nutrienți. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile pe care ți le oferă, evită iaurtul cu fructe. Multe din variantele aflate în comerț au o cantitate mare de zahăr și aditivi. Iar, dacă nu îți place iaurtul simplu, combină-l cu fructe uscate, cereale, miere sau cu dulceață făcută în casă.

Ouă

Ouăle sunt o alegere foarte bună pentru un început al zilei. Un ou mâncat la micul dejun te ajută să îți menții senzația de sațietate pentru o perioadă de timp mai îndelungată. În același timp, ouăle reglează nivelul glicemiei și al insulinei din organism, fiind foarte hrănitoare și având un conținut redus de calorii. În plus, conținutul de sulf din gălbenuș stimulează metabolismul și arderea grăsimilor. Deși există mai multe modalități de preparare a ouălor, cea mai rapidă și ușoară metodă este pregătire este fierberea.

Pâine cu unt și dulceață

O altă combinație echilibrată pentru micul dejun este cea de pâine cu unt și dulceață. Această variantă este recomandată copiilor, aflați în perioadă de creștere, când au nevoie de un necesar ridicat de calorii. Adulții care au probleme cu greutatea sau diabetul ar trebui să evite dulceața la micul dejun. Iar cei care nu consumă unt îl pot înlocui cu untul de arahide sau cu o cremă tartinabilă cu smântână.

Așadar, cu un mic dejun echilibrat poți să te bucuri garantat de un boost de energie, în fiecare dimineață. Încearcă să alegi alimente proaspete, care să nu conțină zahăr, aditivi sau coloranți, pentru a te bucura de o dietă sănătoasă.

Sursa foto: unsplash.com/photos/W9OKrxBqiZA