Cele mai longevive imperii din istorie

Detalii

CategoriiInchiriere biciclete
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13206

Voteaza & Distribuie

Descriere

Imperiile s-au ridicat in istorie si au disparut dupa cateva decenii, sau chiar sute de ani, evoluand intr-un ciclu al maririi si decaderii, specific unei istorii care se tot repeta. Cuvantul Imperiu este unul destul de dificil de definit, cu toate ca termenul este foarte cunoscut, el este, adesea, folosit gresit si inteles gresit. Cea mai simpla definitie a imperiului il descrie ca pe o unitate politica avant autoritate asupra altui organism politic. Este o tara sau un grup de indivizi care controleaza deciziile politice ale unei puteri mai mici. Notiunea de hegemonie este, adesea, asociata imperiului. In decursul istoriei, imperiile au aparut si au disparut, dar unele au dainuit mai mult ca altele, influentand mai mult evolutia unor tari si popoare. Iata cateva dintre cele mai longevive:


Imperiul portughez

Istoria retine, in ceea ce priveste imperiul portughez, ca a dispus de cele mai puternice flote maritime pe care le vazuse lumea. Un fapt mai putin cunoscut este ca nu a renuntat la ultima sa posesiune teritoriala decat in 1999. Imperiul a domnit pe o perioada de 584 de ani. A fost primul imperiu global din istorie, intinzandu-se pe patru continente.




Imperiul portughez


Imperiul portughez




Inceputurile sale au fost in 1415, cand portughezii au ocupat Cueta, un oras din Africa de Nord. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, a inceput procesul de decolonizare, soldat cu retragerea tarilor europene din colonii. In cele din urma, in 1999, Portugalia a inapoiat Macao Chinei. Imperiul portughez s-a prabusit din cauza mai multor factori, intre care presiunile internationale si economice.


Imperiul Otoman

In apogeul gloriei sale, imperiul otoman se intindea pe trei continente si cuprindea o mare varietate de culturi, religii si limbi. In pofida acestor diferente, imperiul a reusit sa prospere timp de 623 de ani, din 1299 pana in 1922. Imperiul otoman a inceput ca un mic stat turcesc, dupa ce imperiul bitzantin a pierdut orice influenta in regiune.




Imperiul Otoman


Imperiul Otoman




Padisahul Osman I a extins limitele imperiului, bazandu-se pe un sistem juridic, educational si militar puternic. Imperiul s-a tot extins, cucerind Constantinopole, in 1453, avansand tot mai adanc in teritoriul Europei si Africii de Nord. Razboaiele civile de la inceputul secolului XX au anuntat disparitia imperiului otoman, socotit „omul bolnav al Europei". Inflatia, concurenta si somajul sunt citate, adesea, drept cauze principale ale disparitiei imperiului otoman.


Imperiul etiopian

Luand in considerare intinderea domniei sale, se stiu extrem de putine lucruri despre imperiul etiopian. Etiopia si Liberia au fost singurele tari africane care au rezistat europenilor. Existenta imperiului a inceput prin 1270 A.D., cand Dinastia Solomonid a detronat-o pe cea Zagwe, declarand ca detin drepturile asupra pamantului prin virtutea unei legaturi de sange cu regele Solomon.




Imperiul etiopian


Imperiul etiopian




Din acel moment, dinastia as devenit un imperiu prin incorporarea multor civilizatii africane. In 1895, Italia a declarat razboi imperiului etiopian si acesta a inceput sa se clatine. Etiopia i-a tinut la respect pe invadatorii italieni, dar in 1935, Mussolini a ordonat armatei sa invadeze imperiul african. Razboiul a durat sapte luni pana la victoria italienilor. Din 1936 si pana in 1941, Italia a controlat Etiopia.


Sfantul Imperiu Roman

Sfantul imperiu roman pare sa fi fost o reinviere a imperiului roman de apus, si brat politic al bisericii catolice. Numele sau se datoreaza faptului ca in vreme ce imparatul era ales de electori, de incoronat era incoronat de Papa de la Roma. Imperiul a durat din anul 962 pana in 1806 A.D. si a cuprins o mare parte din Europa centrala, si o buna parte a Germaniei.




Sfantul Imperiu Roman


Sfantul Imperiu Roman




Imperiul a fost initiat odata cu proclamarea lui Otto I drept rege al Germaniei, insa, ulterior, va deveni primul imparat al Sfantului Imperiu Roman. la un moment dat, imperiul era format din 300 de teritorii. In 1806, Bonaparte l-a fortat pe ultimul imparat, Francisc II, sa abdice. In Europa nu mai era loc pentru un alt imparat in afara lui Bonaparte.


Imperiul venetian

Mandria imperiului venetian a fost flota sa imensa, care i-a permis o expansiune rapida in Europa si bazinul mediteranean, venetienii reusind sa ocupe locuri strategice cum ar fi Ciprul si Creta. Imperiul venetian s-a intins pe o durata uluitoare de 1100 de ani, din 697, pana in 1797 A.D.




Imperiul venetian


Imperiul venetian