Cele mai populare și autentice tipuri de pizza din Italia

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriLivrare la domiciliu, Livrare mancare, Pizza, Pizzerie
Ultima actualizareMarti 11 august 2020
Vizualizari833

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pizza este cel mai faimos fel de mâncare din toate timpurile. Parte semnificativă a culturii italiene, acest preparat originar din orașul Napoli este cunoscut în toate colțurile lumii. Istoria sa este una îndelungată, resturile unei lipii asemănătoare cu blatul de pizza fiind găsite în Pompeii, iar rețete pentru feluri de mâncare similare menționate în cea mai veche carte de bucate din lume, scrisă de negustorul roman Marcus Gavius Apicius în secolul I e.n. Pizza modernă, o lipie rotundă cu sos de roșii, mozzarella și diverse topping-uri, așa cum o cunoaștem cu toții astăzi, face parte din meniul italienilor de aproape 100 de ani. Iată care sunt cele mai populare și autentice tipuri:

Pizza Margherita

Cea mai faimoasă pizza italiană este Margherita, o delicatesă demnă de o regină. Se spune că a fost inventată în anul 1889, de către Raffaele Esposito, când regina Margherita de Savonia a vizitat orașul Napoli. Pentru celebra pizza au fost folosite doar trei ingrediente – roșii, mozzarella și busuioc, toate în culorile steagului țării. Italienii sunt cei mai mândri de acest sortiment de pizza, mai ales că din anul 2009 este protejată ca unul dintre cele trei tipuri de pizza napoletana cu etichetă europeană STG, dovedindu-și excelența în arome și ingrediente tradiționale.

Pizza Calzone

Acest tip de pizza se remarcă prin faptul că blatul său este împăturit în două peste umplutură. Mai poartă denumirea și de pizza ripieno, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că este umplută. În mod obișnuit, se pregătește cu ingrediente precum salam sau șuncă, mozzarella, brânză ricotta, parmezan și pecorino. Scopul inițial al acesteia a fost ca o persoană să o poată consuma în timp ce merge pe jos.

Pizza Quattro Formaggi

Dacă ești un adevărat iubitor de brânzeturi, cu siguranță vei adora acest sortiment de pizza, o combinație de patru feluri de brânză. În mod tradițional, ar trebui să fie făcută cu mozzarella și alte trei tipuri de brânză locale, care diferă în funcție de regiune, precum Fontina, Gorgonzola și Parmigiano-Reggiano. Indiferent de felurile de brânză pe care le include, pizza Quattro Formaggi este extrem de cremoasă și atractivă.

Pizza Marinara

Secretul acestui tip de pizza stă în simplitatea sa. Pizza Marinara conține doar roșii, usturoi, oregano și ulei de măsline. Uneori, este un tester excelent pentru a evalua calitatea blatului. Numele său se datorează faptului că ingredientele din care este făcută sunt ușor de conservat în timpul călătoriilor pe mare.

Pizza Prosciutto e Funghi

La fel ca și Marinara, pizza Prosciutto e Funghi este simplă și specială prin conținutul său. Poate fi comandată în două variante, și anume cu jambon crud care se pune peste blat după ce a fost scos din cuptor și cu șuncă fiartă, pusă înainte ca piza să fie băgată la cuptor.

Pizza Quattro Stagioni

O altă pizza preferată de italieni este și Quattro Stagioni. Este vorba despre un amestec de arome puternice și o dispunere deosebită a ingredientelor în funcție de cele patru anotimpuri. Mai exact, pizza este împărțită în patru secțiuni, iar fiecare dintre ele conține doar mozzarella, ciuperci, șuncă și măsline. Pizza Quattro Stagioni poate fi pregătită și cu alte ingrediente și este perfectă pentru cei care vor să se bucure de acest preparat fără să amestece gusturile.

Pizza Capricciosa

Toppingurile pentru acest tip de pizza tind să varieze de la o regiune la alta. Capricciosa poate conține cel mai adesea roșii, mozzarella, ciuperci, șuncă, anghinare, măsline și ou fiert, însă în nordul Italiei nu este deloc ieșit din comun să se adauge și cârnați sau, uneori, chiar hamsii.

Pizza Diavola


Iubitorii de arome puternice și gusturi picante au la dispoziție pizza Diavola. În Italia, se folosește salamul picant, însă în afara țării acest tip de pizza este cunoscut mai degrabă ca Pepperoni, denumire împrumutată din SUA unde salamul picant poartă acest nume.

Acum că am făcut o călătorie printre cele mai populare tipuri de pizza din Italia, dacă n-ai plănuit prea curând o excursie în Peninsulă, comanda mâncare online de la Pizza Hut ca să descoperi toate gusturile minunatelor preparate. Cu siguranță, trebuie să le încerci pe toate!

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/tasty-chicken-pizza-with-mushrooms-spices_114579-10735.jpg