Cele mai bune materiale pentru lenjerii de pat

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurilenjerie de pat
Ultima actualizareLuni 22 februarie 2021
Vizualizari593

Voteaza & Distribuie

Descriere

La fel ca o saltea buna, lenjeriile de pat iti pot imbunatati calitatea somnului. Lenjeriile de pat ne pot afecta nivelul de confort, temperatura corpului si respirabilitatea pielii, toate acestea fiind importante pentru a obtine acel somn odihnitor de care organismul nostru are atata nevoie dupa o zi lunga. Dar in ceea ce priveste lenjeriile de pat, trebuie sa recunoastem ca ceea ce este confortabil poate fi subiectiv si poate varia de la o persoana la alta, in functie de clima, preferinte si obiceiurile personale de somn.

Prin urmare, de unde stii ce tip de lenjerii de pat sunt potrivite pentru tine? Ceea ce conteaza, inainte de toate, este materialul. Sigur, trebuie luata in calcul si calitatea firului, aceasta depinzand de finetea fibrei din care este filat. Finetea fibrelor este mai mare daca numarul de fibre din sectiunea firului este si ea mare. Calitatea materialului depinde, insa, si de modul in care tesatura este prelucrata.

Acestea fiind spuse, iata care sunt considerate a fi cele mai bune materiale pentru lenjeriile de pat:

Bumbacul

Bumbacul este unul dintre cele mai populare tipuri de tesaturi folosite in asternuturile de pat datorita durabilitatii si moliciunii sale. Este, de asemenea, foarte respirabil, prin urmare este o alegere excelenta pentru cei care locuiesc in medii in care clima este calda si umeda. Bumbacul poate absorbi pana la 27 de ori greutatea proprie in apa, asadar nu este de mirare ca acest material este extrem eficient in ceea ce priveste eliminarea transpiratiilor nocturne si mentinerea racoarei. Bumbacul egiptean, bumbacul pima si bumbacul american Upland sunt cele mai comune trei tipuri de bumbac pe care le vei gasi pe piata. Dintre aceste trei, cel egiptean este considerat a fi cel mai bun.

Cocolino

Daca traiesti intr-un mediu cu clima rece, vei avea numai de castigat daca vei alege sa cumperi lenjerii pat. Cu un material gros si pufos, lenjeriile cocolino incalzesc instantaneu organismul si ofera relaxare si un somn placut si odihnitor. Materialul lenjeriilor cocolino este compus din 50% bumbac de foarte buna calitate si 50% microfibra plusata, si ofera o senzatie fina si moale, extrem de placuta la atingere. Mai mult, lenjeriile cocolino nu se sifoneaza, nu intra la apa si nu se decoloreaza, asadar sunt extrem de usor de intretinut, putand fi folosite fara probleme multi ani la rand.

Matasea

Fabricat din viermi de matase, acest material luxuriant este des intalnit in randul persoanelor care iubesc sa foloseasca lenjerii simple, dar sofisticate. Cu toate ca este un material ce respira usor, care previne aparita ridurilor pe piele si care ofera o senzatie de lux, matasea nu este ideala pentru utilizarea zilnica, deoarece se poate uza oarecum rapid.

Satinul

Satinul are un aspect lucios si neted si este compus din filamente precum matasea, poliesterul si nylonul. Cea mai importanta caracteristica a satinului este netezirea sa. Deoarece acest material nu este respirabil, lenjeria de pat din satin poate mentine umezeala si caldura. Totodata, satinul este adesea predispus la sifonare, de aceea ingrijirea acestuia poate fi o provocare.

Poliesterul

Asternuturile din tesatura artificiala din poliester pot fi rigide si neplacute la atingere. Poliesterul este de obicei amestecat cu alte tesaturi precum bumbacul pentru a crea un produs mai moale la un pret mai putin costisitor. Are, asadar, atat avantaje, cat si dezavantaje.

Inul

Inul este o tesatura usoara, respirabila, foarte populara in zonele cu climat cald. Fibrele sale provin din planta de in si uneori sunt amestecate cu bumbac. Lenjeria de pat din in este cunoscuta pentru aspectul sau casual, usor sifonat. Materialul este insa extrem de durabil si devine mai moale in timp, de aceea este o alegere excelenta pe termen lung.

Tencel

Considerat a fi noul bumbac, tencel este o tesatura ecologica ce provine din copacii de eucalipt. Este, in general, mai moale decat bumbacul, de aceea este tot mai popular in ultimii ani. Totodata, lenjeriile de pat din tencel sunt hipoalergenice, foarte respirabile si nu se sifoneaza.