Ce este dermatologia si care sunt cele mai importante afectiuni ale pielii care necesita o vizita la

Detalii

CategoriiStiri sanatate
Taguridermatologie, Estetica, piele
Ultima actualizareJoi 28 august 2014
Vizualizari2313

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dermatologia este o specilizare medicala care este centrata pe depistarea si vindecarea bolilor epidermei si a zonelor anexate pielii (ungii, muscoase si par). O mare parte din populatie sufera de boli ale pielii fara tratament, repercursiunile fiind de cele mai multe ori doar incomode dar in unele cazuri putand contribui la afectiuni serioase de sanatate. In cele mai multe cazuri afectiunile dermatologice sunt in stransa relatie cu cele intime, venerologia fiind specialitatea medicinii care se ocupa de bolile cu transmitere sexuala.

Este extreme de relevant sa avem grija de piele intrucat asigura protectie impotriva patogenilor chimici si fizici si are rolul senzorial central care faciliteaza evitarea durerii si a temperaturilor ridicate ori scazute. Glandele sudoripare si sebacee sunt foarte riscante surse de boli, astfel o consultatie la dermatolog fiind foarte importanta macar de doua ori pe an.

Cele mai conventionale teste dermatologice sunt: scarificarea, examenul citologic , culturile si biopsiile de diferite tipuri, acestea fiind suficiente singure sau combinate cu alte metode astfel ducand la un diagnostic de incredere si un tratament personalizat in functie de afectiunea vizata. In alta ordine de idei, dupa cum spune afisul unei clinici de Dermatologie Baia Mare, preventia este mult mai importanta decat tratamentul, deoarece un tratament al pielii poate dura mult si sa fie costisitor.

Sfaturile dermatologilor pentru a va proteja pielea sunt: spalarea tenului de cel putin 2 ori pe zi cu produsele recomandate tipului de ten; spalarea parului de cate ori este cazul (dar macar saptamanal). Probabil cel mai mare secret este sa va feriti de actiunea nociva a ultra-violetelor, care provoca arsuri si poate chiar si cancer. Cei care au predispozitii pentru melanom ar trebui sa fie mult mai grijuli si sa utilizeze uleiuri de protectie solare . Si alunitele ar trebui verificate periodic intrucat ar putea suferi transformari de neidentificat cu ochiul liber. Eu ma sfatuiesc cu un dermatolog Baia Mare trimestrial pentru a pastra sub control tenul si predispozitiile de melanom.

Sfatul central este sa nu cadeti in mreaja comerciala si sa credeti ca orice defect al pielii se trateaza la cosmetica. Marea parte a produselor din comert au multe dezavantaje, astfel fiind ideala sfatuirea cu un dermatolog chiar si inainte de a cumpara produse cosmetice, el fiind singurul in masura de a indica produsele cele mai potrivite pentru nevoile tale.

Indiferent daca sunteti diagnosticat cu o boala sau doriti doar sa va verificati starea de sanatate a epidermei, nu ezitati sa mergeti la o clinica dermatologica.