Ce știi despre desicanți și proprietățile lor?

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 7 septembrie 2021
Vizualizari549

Voteaza & Distribuie

Descriere

În activitatea de zi cu zi, dar și în industrie, se folosesc în mod frecvent desicanți. Pare o denumire puțin pretențioasă și nu știi despre ce este vorba? Nicio problemă, citește rândurile următoare și află informații interesante.

Ce sunt desicanții?

Prin desiccant se înțelege acea substanță care contribuie la uscare, prin proprietatea de a absorbi mai bine umiditatea și vaporilor din aer. Cu siguranță ai remarcat atunci când îți cumperi o pereche de pantofi sau alte produse că în interiorul acestora se află acele pliculețe mici cu silica gel. Deci, ai înțeles exact ceea ce vrem să subliniem. După cum spuneam mai sus, desicanții sunt folosiți atât de consumatorii obișnuiți, cât și la scară industrială, în ramuri diverse: industria farmaceutică și cea alimentară, în electronică, ambalaje și nu numai.

Silica Gel, cel mai cunoscut desiccant

Acest tip de desiccant este utilizat pentru a înlătura umiditatea în exces din orice ambalaj închis ermetic, dar poate fi folosit cu același succes și atunci când vine vorba despre protejarea bunurilor mai sensibile la umiditatea exterioară. Deși tehnologia a evoluat uimitor, mai sunt încă unele componente ale dispozitivelor electronice care pot fi verificate cu un dispozitiv de tensionare care nu sunt foarte rezistente la umiditate și vaporii de apă. Aici intervine avantajul enorm pe care îl are Silica Gel, care le poate proteja așa cum se cuvine. De asemenea, chiar și în cazul în care, să zicem, anumite produse electronice care au luat contact cu apa, Silica Gel este soluția eficientă, care te scapă de multe neplăceri.

Orezul, o soluție?

Pentru a elimina lichidul sau umiditatea în exces, unii oameni aleg să dezmembreze dispozitivul electronic, după care fie că usucă fiecare componentă în parte cu ajutorul unui ventilator sau uscător de păr, fie apelează la orez, recunoscut pentru faptul că absoarbe umiditatea în exces. Cu toate acestea, ambele metode au parte și de unele dezavantaje. Spre exemplu, folosirea uscătorului de păr poate dăună și mai mult dispozitivelor electronice, iar orezul nu poate absorbi și vaporii de apă din aer? Acum este momentul cel mai bun pentru a înțelege că desicanții sunt indispensabili pentru protectie anticoroziva. Aceștia vor absorbi ușor tot lichidul, inclusiv vaporii din aer, iar întregul dispozitiv va fi complet uscat.

Toxice sau nu?

Una dintre afirmațiile legate de plicurile de Silica Gel ar fi faptul că sunt toxice. Da, este adevărat, dar numai atunci când sunt înghițite. În rest, sunt indispensabile în gospodărie, deoarece absorb umiditatea în exces, elimină mucegaiul și mirosurile neplăcute. Prin urmare, sunt necesare în cămară, baie și bucătărie.

Utilizare industrial


Silica Gel se dovedește a fi de mare ajutor și la scară industrială, cu mențiunea că aici se utilizează cârlige și/sau pături de Silica Gel, dar și indicatori de umiditate tip cartelă. În acest ultim caz avem de a face cu un fel de cartel îmbibată de o substanță chimică care este sensibilă la umiditate. Culoarea acesteia se schimbă în funcție de umiditatea relative a aerului. Aici intervine din nou, Silica Gel, de data aceasta la scară mai mare decât pliculețele din gospodărie, dar în schimb la fel de eficient!