Ce obiecte si alimente trebuie sa nu lipseasca de la slujba de inmormantare?

Detalii

CategoriiReligie
Taguricoliva, inmormantare, lumanari, Servicii Funerare
Ultima actualizareMarti 9 februarie 2021
Vizualizari1851

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand un om moare, cei ramasi din familia sa trebuie sa organizeze slujba de inmormantare si sa se asigure de mentinerea traditiilor ortodoxe pentru pomenirea sufletului acestuia, precum sarindarele sau parastasele, ce au loc in anumite momente ale anului sau la diferite slujbe religioase. Iar, daca pentru sarindare sau parastase preotul este cel care mentioneaza ce este necesar, pentru slujba de inmormantare familia persoanei decedate este cea care trebuie sa se ocupe de tot. Tot atunci un numar mare de oameni participa la ceremonie pentru a isi lua ramas bun.

In continuare, vei regasi mentionate aspecte ce te vor ajuta sa pomenesti sufletul persoanei decedate si o lista a produselor si alimentelor ce trebuie pregatite pentru aceste slujbe de pomenire a mortilor.

Slujba de inmormantare: ce bunuri si alimente trebuie sa pregatesti?

De foarte multe ori, cineva apropiat persoanei decedate se ocupa de organizarea si planificarea inmormantarii, de actele necesare sau de cumpararea alimentelor si a bunurilor care trebuie oferite celor prezenti la ceremonia de deces. Exista insa posibilitatea de a transfera toata aceasta sarcina unei firme funerare, care a acumulat suficienta experienta si este in masura sa pastreze traditiile si ritualurile ortodoxe de inmormantare. Si poate aceasta este cea mai buna optiune pentru familia indurerata, care, poate petrece mai multe clipe alaturi de persoana decedata.

Pregatirile pentru ceremonia de inmormantare includ achizitia acestor alimente si bunuri sau alegerea unui pachet funerar oferit de o firma specializata in astfel de servicii precum Anima Funerare care isi ofera serviciile in toate sectoarele din Bucuresti cat si in Ilfov.

Colacii

Aceste produse de panificatie sunt prezente mereu la slujbele de inmormantare si pomeni organizate pentru sufletul celor morti si reprezinta ”perechea sufletului fara de care persoana decedata nu se poate integra in lumea celor dusi”. Exista 3 colaci principali, ce poarta numele de prescura, capete si arhanghel, care contine un simbol format dintr-o cruce taiata la capete de semilune si intersectata de svastica si colacii mortului, de diferite forme, in functie de zona. Iar forma rotunda a acestora are rolul de a simboliza continuitatea, legatura neintrerupta de iubire si trecerea omului prin viata, dar si drumul acestuia spre lumea vesnica.

Coliva

Coliva este pregatita din grau fiert, ce simbolizeaza invierea trupului in traditia ortodoxa, caci, asa cum boabele de grau, pentru a incolti si rodi, trebuie sa fie ingropate in pamant, asa si trupul omenesc se inmormanteaza, pentru a putea invia. Si, cum coliva nu este pregatita doar din grau, ingredientele, aromele sau dulciurile folosite in compozitia sa simbolizeaza virtutile sfintilor sau ale persoanei decedate ce este pomenita in slujba de inmormantare.

Vinul

Vinul este nelipsit din slujbele de pomenire a mortilor, el avand numeroase semnificatii in traditia ortodoxa. Acesta se varsa peste mormant, simbolizand iertarea pacatelor savarsite in timpul vietii.

Lumanarile

Lumanarea semnifica fragilitatea vietii omenesti, caci aceasta se topeste, se rupe usor, insa flacara este cea care poate aduce lumina si caldura celor ramasi. Mai mult, oferirea lumanarilor aprinse impreuna cu colacii semnifica credinta in lumina lui Dumnezeu si faptul ca cel care a murit va putea trece in lumea vesnica insotit de lumina, gasindu-si astfel mai usor calea.

Prosoape sau batiste

Prosoapele oferite la ceremonia de inmormantare trebuie oferite reprezentantilor bisericii, dar si persoanelor care duc sicriul la groapa. Chiar daca nu exista clar specificat care este numarul de prosoape date de pomana, se recomanda sa fie daruite cel putin 8. Rudelor si apropiatilor care participa la slujba se pot oferi si batiste cu banut si o lumanare.

Toate aceste lucruri de mai sus ce sunt oferite de pomana au semnificatii speciale in traditia crestina, dar, pe langa acestea, se pot oferi celor prezenti la inmormantare si alt fel de pachete cu alimente, vase, cani si chiar o masa calda in cinstea persoanei care a murit, in functie de preferintele rudelor.