Ce este rinoplastia?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguririnoplastie
Ultima actualizareSambata 28 decembrie 2019
Vizualizari835

Voteaza & Distribuie

Descriere

Operația de rinoplastie este acea procedură de estetică facială efectuată pentru a îmbunătăți aspectul nasului prin modificarea, reconstruirea acestuia. Foarte frecvente sunt și operațiile de rinoplastie efectuate pentru a se repara anumite fracturi nazale. O categorie destul de mare se persoane solicită inclusiv septoplastii. Adică acele proceduri care au drept scop eliminarea acelor obstrucții care pot bloca o respirație nazală corectă.

Rinoplastia, o operație estetică complexă

Înainte de orice, medicul chirurg estetician trebuie în cadrul unei consultații să fac o evaluare inițială a pacientului și să discute cu acesta despre toate așteptările pe care persoana în cauză le are de la operația pe care și-o dorește. Mai ales dacă vorbim de o operație pur estetică, recomandările medicului chirurg sunt esențiale. Esteticianul urmează ca să îi arate pacientului cam ce transformări se pot aduce în materie de structură a nasului, a feței și a pielii din acea zonă, pe baza unor fotografii și folosind tehnica digitală. Astfel, persoana în cauză poate să își dea seama dacă într-adevăr vrea să își opereze nasul sau renunță la această idee, mai ales dacă ea nu este decât un simplu moft.

Ca și în cazul oricărei alte operații chirurgicale, rinoplastia trebuie să fie realizată sub anestezie. Medicul anestezist monitorizează funcțiile vitale ale pacientului pe toată durata procedurii. De regulă, după efectuarea intervenției propriu-zise pacientul trebuie să rămână internat peste noapte pentru a i se monitoriza funcțiile vitale, a i se administra medicamentele contra durerii. Este interzis când este vorba de o rinoplastie să se consume alimente sau lichide în decurs de 6 ore înainte sau după momentul intervenției chirurgicale.

Rinoplastia - perioada postoperatorie

Fumătorii trebuie să depună toate eforturile pentru a renunța la fumat sau cel puțin să își reducă numărul de țigări pentru a diminua accesele de tuse și sângerările postoperatorii. Această cerință se bazează pe numeroase studii efectuate în întreaga lume. Ele au arătat clar că există o vindecare mai dificilă a țesuturilor la fumători după operațiile chirurgicale efectuate la nivelul nasului.

Orice boală intervenită înainte de ziua programată pentru rinoplastie trebuie anunțată medicului chirurg cât mai curând posibil pentru ca acesta să decidă în consecință. Se poate chiar merge până la a amâna intervenția respectivă pentru o altă dată. Un pacient este capabil să meargă acasă în aceeași zi după operație (dacă nu se alege varianta internării peste noapte), odată recuperat complet din anestezie (adică după vreo câteva ore). În acest caz e nevoie de un însoțitor, adică un adult responsabil care ar trebui să stea în acea noapte cu persoana operată, pentru a o supraveghea.

Pacientul ce a suferit o operație de rinoplastie trebuie să stea în pat cu capul ridicat pe două sau trei perne pentru a-l menține ridicat deasupra inimii. De asemenea, trebuie ca să evite constipația, pentru că orice încordare este nedorită după o intervenție chirurgicală de amploare la nivel nazal. Umflarea feței și vânătăile ce apar la nivelul nasului, buzei superioare, obrajilor sau părții din jurul ochilor, durează de regulă câteva zile după operație și reprezintă lucruri absolut normale. Acestea vor dispărea în următoarele 10 - 14 zile.

Cu ajutorul gheții aplicate pe față se vor minimiza edemele postoperatorii. Unii pacienți pun chiar pungi de mazăre congelată, deoarece un astfel de pachet se mulează ușor după forma feței. După o săptămână se elimină bandajele. Pe măsură ce umflătura scade, noua formă a nasului se vede mai bine. Trebuie spus că sângerarea moderată postoperatorie este normală, nu trebuie să producă spaimă persoanei operate. Ea va scădea și se va opri treptat. La început pansamentul va colecta sângele și trebuie schimbat doar atunci când este saturat. Totuși nu este neobișnuit ca să fie schimbat pansamentul în fiecare oră în primele 24 de ore după operație.

Acest pansament va trebui ca să fie aplicat timp de câteva zile. Nu se ia aspirină timp de trei săptămâni după intervenția chirurgicală suferită. Alimentația trebuie să fie ușoară, moale, să se evite lichidele calde timp de mai multe zile, să se mănânce foarte încet pentru a se elimină vărsăturile. E destul de frecvent ca pacienții să vomite ocazional de una sau de două ori imediat după operație. Dacă persistă această situație, medicul poate scrie anumite medicamente specifice.

Cele mai bune remedii pentru o vindecare rapidă după o rinoplastie rămân odihna și evitarea eforturilor fizice.