Ce este o pompa submersibila?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriPompa submersibila
Ultima actualizareJoi 16 mai 2019
Vizualizari938

Voteaza & Distribuie

Descriere

O pompa submersibila este un tip de dispozitiv de pompare ermetic inchis care functioneaza prin impingerea, mai degraba decat prin tragerea apei, in timpul procesului sau de pompare. Este capabila sa functioneze in acest mod deoarece, asa cum sugereaza si numele, pompa este complet scufundata in lichidul care trebuie pompat.

Acest lucru permite ca pompa sa fie coborata in jos intr-o gaura adanca pentru nevoile de pompare, fara a se confrunta cu probleme cum ar fi cavitatia pompei, care poate deteriora piesele in miscare dezvoltand bule de vapori. Pompele submersibile sunt utilizate intr-o mare varietate de aplicatii industriale si comerciale.

Proiectare pompa submersibila

Pompele submersibile pot avea o singura etapa sau mai multe etape. Fiecare etapa este compusa dintr-un motor intr-o carcasa, inchis cu etansari mecanice pentru a preveni scurgerile.
Motorul este conectat la un cablu care genereaza curent pentru a rula motorul, iar carcasa se extinde la un fel de teava sau furtun care duce la suprafata. Pompele submersibile pot fi conectate la diferite tipuri de tevi, furtune flexibile sau fire, in functie de sarcina si de lichidul pompat.

Carcasa pompei submersibile poate fi compusa din diferite tipuri de metale, cum ar fi cromul sau otelul inoxidabil sau polimerii. Cel mai important aspect al carcasei este ca este etansat ermetic. Daca in carcasa se scurge lichid, motorul se poate scurta usor si poate cauza costuri ridicate de reparatie. Unele carcase sunt prevazute cu o constructie dubla mecanica pentru etansari pentru lucrari mai strenuitoare.

Cablul de alimentare cu motor este de obicei de 50 de metri in aplicatii comerciale si poate fi mult mai lung in situatii industriale la scara mai larga, cum ar fi puturile de petrol. Multe carcase sunt de asemenea atasate cu un comutator plutitor, care activeaza automat motorul cand pompa este complet scufundata.

Pompele submersibile au diferite puteri, atat in ceea ce priveste consumul de energie, cat si viteza de pompare.
Cele mai multe pompe submersibile sunt considerate eficiente pentru o mare varietate de lichide, dar mai multe lichide vascoase la adancimi mai mari prezinta probleme de presiune care necesita pompe mai puternice pentru o functionare corespunzatoare.

In plus, unele lucrari pot contine biti aleatorii de reziduuri si deseuri solide in lichid, deci poate fi important sa alegeti o pompa submersibila, capabila sa manipuleze solide. In general, o pompa submersibila capabila sa manipuleze substantele solide va contine un agitator sau o gaura de pulverizare pentru a amesteca particulele solide in lichid si pentru a facilita ca masina sa le pompeze din pamant.

Functia de pompare submersibila

Multe pompe submersibile functioneaza in conformitate cu principiul pomparii electrice submersibile (ESP). Acest lucru se realizeaza prin scaderea presiunii de curgere, care scade presiunea din partea inferioara a arborelui in care este asezata pompa submersibila.

Motorul unui sistem ESP este, deasemenea proiectat sa functioneze la temperaturi ridicate (pana la 300 grade Fahrenheit) si la presiuni ridicate, deci este folosit in situatii in care puturile foarte adanci sunt comune, cum ar fi puturile de petrol.

Acestea pot fi relativ costisitoare pentru a functiona deoarece necesita cabluri de electricitate speciale, desi noile evolutii au vazut introducerea de tuburi ombilicale in tuburi pentru a furniza energie motoarelor adanci. In plus, utilizarea electrica este mult mai mare decat alte motoare pompate submersibile, iar pompa functioneaza la tolerante stricte care nu permit solide si nisip.

Avantajul major al unei pompe submersibile este ca nu trebuie niciodata sa fie pregatita, deoarece este deja scufundat in fluid. Pompele submersibile sunt deasemenea foarte eficiente deoarece nu au nevoie sa acumuleze multa energie in pompa. Presiunea apei impinge apa intr-o pompa submersibila, economisind astfel o mare parte din energia pompei.

Unele pompe submersibile pot manipula cu usurinta solide, in timp ce unele sunt mai bune doar pentru lichide. Pompele submersibile sunt silentioase, deoarece sunt sub apa, iar cavitatia nu este niciodata o problema, deoarece nu exista nici un "varf" de presiune pe masura ce apa curge prin pompa.

Asadar, acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosti despre o pompa submersibila, asa ca inainte de a alege utilajul, ar fi indicat sa vezi oferta completa a vanzatorului, pentru a alege pompa potrivita in functie de scopul in care o vei utiliza.