Cauzele formarii gazelor intestinale

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18391

Voteaza & Distribuie

Descriere

Va confruntati des cu gaze intestinale suparatoare si nu stiti care este cauza aparitiei lor? Cel mai probabil, este vorba de o problema in alimentatia dumneavoastra sau de o afectiune a aparatului digestiv. Iata cauzele care pot duce la aparitia gazelor intestinale, precum si alti factori care contribuie la formarea lor pe traiectul tubului digestiv.




Gaze intestinale in exces


Gaze intestinale in exces - cum le prevenim?




Cum se digera mancarea?

Digestia alimentelor incepe in cavitatea bucala, unde mancarea este macinata prin mestecare, iar saliva actioneaza asupra amidonului. Uneori, odata cu bolul alimentar, inghitim si aer, care ajunge in stomac. Sucurile gastrice din stomac digera mai departe mancarea, care trece in intestinul subtire si este descompusa sub actiunea bilei, a sucurilor pancreatice si a enzimelor intestinale. Are loc si absorbtia intestinala a nutrientilor, acum deja descompusi in elemente chimice asimilabile de catre organism (aminoacizi, glucoza etc).


Resturile alimentare nedigerate trec mai departe in intestinul groz, unde sunt fermentate de bacterii. Sa nu uitam ca in tubul nostru digestiv traiesc peste 500 de tipuri diferite de bacterii cu rol important in digestia alimentelor. Produsul rezidual rezultat in urma acestei fermentari il reprezinta gazele, mai ales dioxidul de carbon, hidrogenul si metanul.




Tubul digestiv


Tubul digestiv




Dioxidul de carbon mai rezulta si in stomac, in urma reactiei chimice dintre sucul gastric si mancare. Celelalte doua gaze, insa, provin si din aerul inghitit in timpul deglutitiei, care este antrenat odata cu alimentele pe traiectul tubului digestiv.


Asadar, aparitia aerului in exces este datorata alimentatiei incorecte, obiceiurilor gresite de a manca, ingestiei anumitor medicamente sau chiar anumitor afectiuni medicale. Identificarea acestei cauze precise va ajuta sa scapati de gazele intestinale atat de suparatoare.


Aerofagia

Aerofagia inseamna, practic, inghitirea aerului odata cu mancarea. Fara sa ne dam seama, aproximativ 2-3 mililitri de aer ne patrund in stomac odata cu fiecare inghitire, fie ca e vorba de mancare sau lichide. O parte din aceasta cantitate de aer este eliminata prin eructatie, iar restul pleaca mai departe in intestine.


Exista cateva cauze ce duc la aparitia aerofagiei care, in mod interesant, afecteaza un numar mai mare de femei decat de barbati:



  • mancatul in graba, consumul excesiv de bauturi carbogazoase,

  • inghitirea in exces a salivei,

  • fumatul, mestecatul gumei,

  • suptul bomboanelor,

  • sforaitul,

  • congestia nazala (nasul infundat),

  • exercitiile fizice grele etc


De asemenea, bautul lichidelor cu paiul, vorbitul in timpul mesei sau chiar protezele defecte pot fi cauze ale aparitiei aerofagiei.


Alimentele care produc gaze

Exista anumite alimente care conduc la formarea gazelor in timpul digestiei. E bine sa stiti care sunt, pentru a va feri de ele pe cat puteti. De regula, alimentele bogate in fibre, zaharuri si amidon sunt vinovate pentru producerea gazelor in colon. Fermentarea carbohidratilor de catre bacteriile care populeaza colonul duce la formarea gazelor in exces. Cantitatea de aer rezultata in urma digestiei variaza de la om la om.




Crampele abdominale


Crampele abdominale, des intalnite in cazul formarii gazelor intestinale in exces




Iata ce alimente au tendinta sa dea nastere gazelor si, inevitabil, flatulentei:



  • taratele de ovaz si grau,

  • porumbul,

  • pastele, in general fainoasele,

  • fructele (merele, piersicile, prunele, perele),

  • cartofii,

  • mazarea,

  • fasolea,

  • varza, broccoli, asparagusul,

  • grauntele in general,

  • ceapa,

  • anghinarea,

  • bauturile cu indulcitori artificiali, sucurile.


Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune neplacuta ce poate duce la formarea gazelor intestinale in exces. Cei ce sufera de intoleranta la lactoza pot resimti simptome precum balonare, diaree, greata si crampe. Lactoza se regaseste in lapte si produse lactate, dar si in produsele alimentare ce contin aceste alimente.


Lactoza este descompusa de o enzima ce poarta numele de lactaza. Daca aceasta enzima lipseste sau este secretata in cantitati prea mici, organismului ii este, practic, imposibil sa digere lactatele. Ca urmare, lactoza trece mai departe in intestinul gros, unde este fermentata de bacteri si produce gaze intestinale in exces.


Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten este o afectiune caracterizata prin omposibilitatea de a digera glutenul. Ingestia de alimente care contin gluten duce la crampe, balonare, gaze si flatulenta. Glutenul se gaseste in grau, faina, secara si orz.




Alimentele bogate in gluten


Alimentele bogate in gluten nu sunt indicate celor cu intoleranta la gluten




Afectiuni medicale

Sindromul de colon iritabil este una dintre afectiunile care pot duce la formarea gazelor intestinale in exces. Este una dintre cele mai comune si mai des intalnite boli, deloc grave dar cu siguranta neplacute, ce dau simptome precum crampe si dureri, flatulenta, balonare si constipatie alternata cu diaree.


Inflamatiile intestinale cauzeaza si ele formarea gazelor in exces. Boala Crohn si colita ulceroasa sunt alte tulburari majore ale tractului digestiv, vinovate de aparitia flatulentei. Gastrita implica inflamarea mucoasei stomacale si, in cele mai rele cazuri, duce la ulceratii. Alcoolul, aspirina, anumite medicamente sau alimente pot inrautati simptomele neplacute asociate acestei boli: dureri abdominale sau flatulenta.