Cancerul de prostata

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5336

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prostata este o parte vitala a sistemului reproductiv masculin. Aceasta glanda in forma de nuca produce un lichid seminal care formeaza o parte din sperma ejaculata. Acest lichid actioneaza ca un agent protector pentru sperma atunci cand este ejaculat in tractul vaginal, pentru a-si face treaba spre fertilizare. De asemenea, ajuta la motilitatea spermatozoizilor. Iar printre diferitele boli care pot afecta aceasta glanda este cancerul de prostata.




cancer de prostata


cancer de prostata



Aceasta boala reprezinta una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la barbati. Atata timp cat cancerul ramane limitat la prostata, nu produce niciun rau. La unele persoane se dezvolta treptat, in timp ce la altele se raspandeste agresiv in alte parti. Cu cat este detectat si tratat mai devreme cancerul de prostata, cu atat cresc sansele de recuperare ale pacientului.



Stadiile cancerului de prostata

Termenul prognostic se refera la o predictie, data de catre medici, despre cum ar trebui sa decurga o boala. Deoarece este doar o predictie, expertii medicali sugereaza mereu pacientilor ca nu trebuie sa considere ca prognoza va deveni realitate. O parte din predictie se bazeaza pe modul in care alte persoane i-au raspuns. De asemenea, obiectul prognosticului cancerului de prostata este legat de stadiul bolii.


Stadiile I si II ale cancerului de prostata

Etapa I este faza incipienta a bolii. In acest stadiu, boala se limiteaza la o zona microscopica. Atunci cand progreseaza la stadiul II, cancerul poate fi detectat dar este inca limitat la glanda in sine. Deci, pentru aceste doua etape, prognosticul cancerului de prostata este considerat a fi cel mai exact. Acest lucru se datoreaza faptului, in aceste doua etape, cancerul este, de obicei, caracterizat prin tumori mici, cu crestere lenta, bine diferentiate. Aproximativ trei sferturi din cazurile noi diagnosticate de cancer de prostata raman in aceste doua etape. Mai mult decat atat, in aceste stadii, unele cazuri au aratat o rata de vindecare de pana la 98%.


Stadiile III si IV ale cancerului de prostata

In cazul in care cancerul este in stadiul III, acesta a depasit nivelul prostatei, raspandindu-se in veziculele seminale si structurile din apropiere. Atunci cand se trece la stadiul IV, formeaza metastaze, ceea ce inseamna ca incepe sa se raspandeasca la ganglionii limfatici, oase, plamani si alte organe ale corpului. Deci, cum este de asteptat sa fie, in stadiul III, prognosticul cancerului de prostata devine neclar si chiar mai rau in stadiul IV. Cu toate acestea, unii pacienti pot trai mai mult decat s-a preconizat in comparatie cu altii.



Vorbind de prognosticul cancerului de prostata dupa o interventie chirurgicala, ceea ce implica un tratament post cancer specific, cancerul este vindecabil in cazul in care este localizat. Dar, in cele mai multe cazuri, este gasit raspandit deja. Tratamentul precum terapia hormonala ajuta la prelungirea supravietuirii cu ani de zile.


Simptomele si tratamentul cancerului de prostata

Dupa cum s-a observat in cele mai multe cazuri, cancerul prezinta semne si simptome numai atunci cand ajunge la un stadiu avansat. Astfel, intr-un stadiu avansat cancerul de prostata are anumite semne si simptome, cum ar fi:



  • Prezenta sangelui in urina


  • Probleme cu initierea sau oprirea urinarii


  • Fluxul de urina devine mai mic


  • Materialul seminal poate contine sange


  • Picioarele se pot umfla


  • Disconfort in zona pelviana


  • Dureri de oase


  • Cresterea frecventei de urinare


  • Ejacularea poate fi dureroasa


Tratamentul cancerului de prostata se face in functie de stadiu. In cazul in care boala se afla intr-un stadiu incipient, e posibil ca pacientul sa nu aiba nevoie de niciun tratament. El poate fi sfatuit sa astepte si sa observe. Dar in acelasi timp, vor fi efectuate teste periodice de sange si alte examene.



Daca in orice moment, testele evidentiaza un progres al cancerului, atunci pacientul poate initia tratamentul. Acesta poate include radioterapie (ce foloseste o mare sursa de energie pentru a distruge celulele canceroase), terapia hormonala (pentru a preveni producerea hormonului masculin, testosteronul), si proceduri chirurgicale (pentru indepartarea prostatei).



Alte optiuni de tratament sunt crioterapia (inghetarea tesuturilor pentru a distruge celulele canceroase), terapia cu ultrasunete (uciderea celulelor canceroase prin ardere) si chimioterapia (foloseste medicamente in acelasi scop).



Asadar, prognosticul cancerului de prostata este doar o predictie data de un doctor. El nu trebuie luat ca o certitudine. Este esential sa intelegem ca prognosticul se poate modifica in cazul in care cancerul ia o intorsatura neasteptata sau tratamentul se dovedeste unul de succes.