Boli frecvente la scolari

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1071

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este binecunoscut faptul ca scoala nu e doar un mediu de propagare a informatiilor, ci si a unor boli comune printre copii. Oricat s-ar stradui parintii si profesorii, riscul ca micutii sa contacteze un virus de la colegi va exista mereu, insa respectarea unor masuri simple de igiena si nu numai pot micsora considerabil numarul cazurilor de infectare.

1. De departe cele mai frecvente boli printre scolari sunt virozele respiratorii. Gripa sau o simpla raceala, acestea pot strica buna dispozitie a copiilor si a parintilor acestora si ii pot tine pe micuti departe de prietenii de la scoala vreme de mai multe zile. Desi rare, complicatiile pot aparea si ele. In acest sens, se recomanda vaccinul antigripal sezonier. In plus, o alimentatie bogata in vitamine si practicarea unui sport il vor ajuta pe copil in fata virusurilor din perioada rece a anului.

2. Boli ale copilariei precum pojarul, oreionul, scarlatina sau rubeola pot afecta si ele scolarii, fiind usor transmisibile de la unul la altul. Desi pentru unele exista vaccin, este bine ca bolnavul sa fie depistat cat mai rapid, pentru a sta acasa si a se reface, iar colegii sai sa fie feriti de virus.

3. Hepatita A (virala) este cel mai des intalnit tip de hepatita in randul copiilor. Transmiterea ei are loc, de cele mai multe ori, pe cale digestiva. In cazul scolarilor, contaminarea are loc direct, fiind transmica de la un bolnav la altul. Din fericire, aceasta boala evolueaza cu vindecarea completa, nu se cronicizeaza, iar simptomele in randul copiilor sunt foarte reduse, sau inexistente.

4. Parazitii intestinali sunt si ei o sursa de disconfort pentru cei mici. Infectarea cu giardia, limbrici, etc. se produce, de cele mai multe ori din cauza neglijarii normelor de igiena. Consumul alimentelor nespalate si/sau nepreparate, precum si mainile murdare sunt cauza principala a infectarii. Din acest motiv, copiii trebuie instruiti cu privire la spalarea mainilor inainte de masa.

5. Toxiinfectiile alimentare se pot produce in momentul in care copilul consuma un aliment alterat, astfel incat este de preferat ca acesta sa aiba la el clasicul pachetel de acasa, in care parintii pun doar alimente ce nu risca sa provoace probleme daca nu sunt consumate imediat.

Aceste norme simple nu garanteaza protectie totala in fata bolilor obisnuite printre scolari, dar sunt utile in diminuarea cazurilor si, uneori, a simptomelor. Astfel, NEI Medica incurajeaza o atentie sporita din partea parintilor, pentru ca micutii acestora sa se bucure de toata protectia posibila in fata bolilor si sa obtina rezultate cat mai bune in noul an scolar.