Alergia la ciocolata

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11847

Voteaza & Distribuie

Descriere



alergia la ciocolata


alergia la ciocolata



Ciocolata este adorata de persoane de toate grupele de varsta. Unii dintre noi sunt chiar dependenti de ciocolata. Cu toate acestea, exista oameni care nu pot manca ciocolata deoarece sunt alergici la aceasta. Se poate intampla atat copiilor cat si adultilor. Acei copii ai caror parinti sufera de alergie la ciocolata sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Cu alte cuvinte, boala ar putea fi ereditara. Diverse studii de cercetare au descoperit ca persoanele care au imunitatea scazuta sunt mult mai susceptibile de a dezvolta aceasta alergie.



Cauzele alergiei la ciocolata

Principalul ingredient al ciocolatei este cacaua care este obtinut din boabele de cacao. Aceste boabe sunt prelucrate prin fermentare, prajire si macinare in scopul de a pregati ciocolata pe care o mancam. Cacaua poate fi responsabila pentru alergia la ciocolata, dar aceasta nu este singura cauza. Exista si alte ingrediente ale ciocolatei care pot declansa reactii alergice, cum ar fi lapte, soia, gluten, diverse fructe oleaginoase si produse chimice care sunt folosite pentru a adauga o anumita culoare sau aroma ciocolatei. Atunci cand organismul devine sensibil fata de una sau mai multe dintre aceste ingrediente, incep sa se observe simptome ale alergiei la ciocolata.


Simptomele alergiei la ciocolata

Simptomele alergiei la ciocolata sunt asemenatoare cu ale altor tipuri de alergii alimentare. Cele mai frecvente simptome de alergie regasite dupa consumul de ciocolata sunt:


Dificultate in respiratie

Aceasta este una dintre cele mai grave simptome ale alergiei la ciocolata. Se intampla de obicei atunci cand mai mult de un ingredient al ciocolatei provoaca reactii alergice in organism. In afara de ingreunarea respiratiei, persoanele in cauza se plang de ameteli, senzatie de constrictie in piept, palpitatii cardiace, crampe la stomac, etc. Pot fi observate si greata, varsaturi si respiratie suieratoare. Daca reactia alergica afecteaza mai mult de un sistem al organismului, atunci ea poate declansa chiar soc anafilactic, care poate fi fatal. In astfel de conditii, persoana afectata nu ar trebui sa atinga nici macar o patratica de ciocolata.


Eruptii cutanate

La cei care sunt foarte alergici la ciocolata pot aparea eruptii pe piele de la prima muscatura. Initial, acest tip de eruptii cutanate apar pe fata si pe gat si in jurul acestora, de unde se pot raspandi in alte parti ale corpului cum ar fi brate, picioare si stomac.


Dureri de cap

La unele persoane poate fi observata o durere de cap brusca dupa consumul de ciocolata. Cafeina prezenta in ciocolata este in mare parte responsabila pentru acest simptom. Cu toate acestea, trebuie sa se remarce faptul ca sunt necesare investigatii suplimentare in scopul de a afla daca intr-adevar ciocolata este responsabila pentru cauzarea durerii.


Confuzie

Atunci cand ne simtim deprimati, mancam ciocolata pentru ca aceasta ne ajuta sa ne ridicam moralul. Cu toate acestea, pentru cei care alergici, ciocolata poate avea efecte adverse asupra emotiilor lor. Ii poate face nelinistiti si iritabili. Acest lucru se intampla deoarece teobromina prezenta in cacao actioneaza ca un stimulent pentru sistemul nervos, care, la randul sau, accelereaza bataile inimii.


Arsuri la stomac

Acesta este un simptom minor al alergiei la ciocolata si nu provoaca niciun pericol grav pentru sanatate. De obicei, arsura la stomac nu este cauzata de cacaua din ciocolata. Mai degraba alte componente pot declansa acest tip de reactie alergica.


Tratament pentru alergia la ciocolata

Daca observati vreunul din simptomele prezentate dupa ce mancati ciocolata, trebuie sa consultati un medic. Acesta poate identifica care ingredient al ciocolatei declanseaza reactii alergice, cu ajutorul testelor cutanate, analizelor de sange, etc.


Medicamentele sunt prescrise pentru pacienti in functie de severitatea simptomelor lor. Antihistaminicele sunt utilizate pentru tratarea simptomelor cum ar fi eruptii cutanate, mancarime si tulburari digestive. Corticosteroizii si bronhodilatatoare sunt prescrise celor care experimenteaza dificultati de respiratie moderate, respiratie suieratoare si tuse, deoarece aceste medicamente ajuta la deschiderea cailor respiratorii.


Cei care au semne de anafilaxie, cum ar fi dificultati de respiratie, palpitatii si senzatie de apasare in piept ar trebui sa fie dusi de urgenta la spital unde se administreaza o injectie de epinefrina pentru tratamentul reactiilor alergice severe. Cand simptomele incep sa se retraga, instructiunile date de catre medici trebuie sa fie strict urmate pentru a preveni aparitia ulterioara a alergiei.



E posibil sa nu trebuiasca sa opriti consumul de ciocolata pentru totdeauna daca aveti alergie la ciocolata. Medicul va poate sugera sa mancati numai acea ciocolata care nu contin anumite ingrediente care va provoaca reactii alergice. In acest caz, trebuie doar sa cititi eticheta de pe ciocolata inainte de a o cumpara.