7 sfaturi financiare când călătorești în străinătate

Detalii

CategoriiRegional
Taguribani, calatorii, Consultanta, vacanta
Ultima actualizareMiercuri 26 august 2020
Vizualizari599

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unii dintre noi numără zilele până la concediu, iar cei mai mulți probabil și-au pus deja la punct planurile de vacanță în afara țării. Însă, câți au luat în considerare și aspectele financiare legate de o călătorie în străinătate? Excursiile pe meleaguri străine reprezintă un prilej extraordinar de relaxare, dar gestionarea bugetului poate deveni o adevărată provocare cu atât de multe atracții turistice în jur. Dacă te numeri printre cei care se vor bucura de o călătorie inedită în afara țării, descoperă mai departe câteva detalii utile despre finanțele personale, care te pot ajuta să ai parte de o călătorie fără griji:

1. Pune la punct un buget de călătorie

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înainte de-a pleca în concediu într-o altă țară este să-ți stabilești un buget. Nu te baza pe faptul că ai la dispoziție o sumă de bani și că-ți va fi de ajuns pentru cheltuielile pe care le vei avea în vacanță. Odată ce ajungi la fața locului s-ar putea ca lucrurile să se schimbe. Așadar, pentru a nu întâmpina situații neplăcute, încearcă să creezi un buget care să includă suma pregătită pentru călătorie și cheltuielile estimative, pentru fiecare persoană, pentru mâncare, cazare, transport, intrări la obiectivele turistice, suveniruri, haine, închirierea unei mașini sau plata biletelor pentru transportul public local.

2. Planifică vacanța în perioada potrivită

Foarte mulți oameni aleg să călătorească în plin sezon, dar, dacă vrei să găsești cele mai bune oferte, ai grijă să-ți rezervi călătoria într-o perioadă mai puțin aglomerată. Biletele de avion și cazarea, cele care costă cel mai mult atunci când pleci în concediu, au prețuri mult mai bune în extrasezon. Cererea este mai scăzută, așa că operatorii reduc prețurile ca să aibă în continuare clienți, ceea ce înseamnă că este momentul ideal pentru tine să călătorești și să economisești ceva bani.

3. Schimbă banii înainte de a pleca

Informează-te cu privire la cel mai bun curs valutar bnr și schimbă banii în moneda dorită ori în euro, înainte de-a pleca din România. Unii comercianți nu acceptă decât plata cash, iar dacă te gândești că vei folosi bancomatele din străinătate, află că ți se vor percepe comisioane foarte mari. Cel mai bine este să schimbi o anumită sumă de bani înainte, mai ales dacă ai pus la punct un buget și știi deja care ar fi cheltuielile tale în vacanță.

4. Ai grijă de bani și de acte

În orice vacanță, banii, cardurile, documentele de identitate și telefonul sunt resurse deosebit de prețioase, mai ales dacă pleci în străinătate. Ține cont să nu-ți păstrezi tot bugetul într-un singur loc. Pune o parte din bani în geanta de călătorie, dar și în portofel sau în buzunar, pentru a fi acoperit în cazul unor furturi. Acordă atenție documentelor, deoarece pierderea lor înseamnă stres și cheltuieli suplimentare. Furturile din buzunare sau din bagaje sunt o realitate în orice colț al lumii, însă câteva măsuri eficiente de siguranță te pot ajuta să preîntâmpini incidentele nefericite.

5. Încheie o asigurare de călătorie

Mulți oameni consideră asigurările o pierdere inutilă de bani, însă acestea se pot dovedi extrem de utile dacă apar probleme de sănătate, pierderea bagajelor ori a documentelor, anularea sau întârzierea zborului. Practic, oricând se poate întâmpla ceva neprevăzut, iar o asigurare de călătorie poate limita costurile suplimentare pentru eventualele probleme.

6. Folosește traficul de date în mod eficient

În multe părți ale lumii, internetul este disponibil în aeroporturi, gări, stații de autobuz sau hoteluri și restaurante. Pentru a nu avea surprize la factura de telefonie mobilă, interesează-te care sunt costurile pentru traficul de date în țara unde vei călători și ai grijă să beneficiezi la maximum de resursele gratuite de internet. Atunci când te afli într-un loc cu WiFi gratuit, descarcă hărți sau videoclipuri utile pentru noua destinație, pe care să le accesezi fără conexiune la internet, de câte ori ai nevoie.

7. Informează-te despre locurile unde poți mânca

De regulă, cheltuielile cu alimentația sunt destul de ridicate atunci când mergi în străinătate. Ca să te asiguri că vei găsi restaurante și cafenele accesibile, ai grijă să afli cât mai multe informații de pe blogurile de turism sau să-ți întrebi apropiați despre zonele în care se mănâncă cel mai bine. În general, sunt foarte avantajoase restaurantele în care merg localnicii, atât în ceea ce privește prețurile, cât și prospețimea preparatelor culinare.

Este puțin probabil să poți controla absolut totul legat de bugetul unei călătorii în străinătate. Însă, cu puțină atenție și organizare, vei avea parte de o vacanță de neuitat, fără incidente neplăcute și dificultăți financiare.


Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/lost-tourists-beach_23-2147643229.jpg