7 idei de activități distractive pentru bebeluși

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguribazin de inot, cursuri de inot, inot
Ultima actualizareJoi 9 februarie 2023
Vizualizari512

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este nou-născutul o ființă care se manifestă doar atunci când îi este foame, somn sau trebuie schimbat? Deși, probabil, în primele luni de viață ți se pare că îngrijirea materială este centrul relației cu noua minunăție a familiei, încă de foarte mici copiilor le este necesară distracția. Și nu doar pentru ca timpul să treacă sau pentru ca mama să se poată preocupa și de sine sau de casă. Este foarte important să înțelegi că jocul susține, ghidează și stimulează dezvoltarea motorie și cognitivă a bebelușului.

Pruncul descoperă lumea prin intermediul părinților, care îl ajută să intre în contact cu tot ce e în jur, dar este fundamental ca și el, oricât de mic ar fi, să aibă acces direct la unele elemente din mediul înconjurător. De aceea, este foarte util să desfășori alături de bebe activități care să-l distreze și, prin joacă, să învețe să interacționeze și să crească armonios. Am adunat aici câteva idei care-ți vor fi de ajutor în pregătirea distractivă a celui mic pentru viață:

1. Urmărește obiectul

Bebe recunoaște încă din burtică anumite sunete și, în mod special, glasul mamei. Alături de ea sau de o altă persoană dragă care-l îngrijește, copilul poate descoperi lucrurile printr-un joc simplu: lasă copilul culcat pe spate și, cu mișcări lente, arată-i un obiect colorat. Plimbă prin aer acel lucru, dintr-o parte într-alta, astfel încât bebelușul să-l poată urmări cu ușurință. La nevoie, atinge-i ușor pielea ca să-i captezi atenția și astfel să combini învățarea vizuală cu cea tactilă.

2. Hai să zburăm!

Ia pe braț bebelușul culcat pe burtă, ținându-l cu cealaltă mână, astfel încât gâtul și pieptul să fie stabile. Apoi balansează-l încet în sus și-n jos, ca și cum ar fi o rachetă gata de plecare. Adaugă sunete, cântecele, versuri, orice vă inspiră la joc. Copilul va fi încântat să vadă lumea din alte perspective!

3. Facem mușchi

Când e treaz și liniștit, așează copilul întins pe burtă – acest exercițiu îi va fi de mare ajutor pentru a-și întări mușchii din zona gâtului și a spatelui. Pentru a-i trezi interesul, ține-i în față o oglindă, ca să-l stimulezi să se ridice și să-și descopere imaginea. Însoțește-i eforturile cu vorbe frumoase, laudative și cu multe zâmbete, pentru a-i oferi încredere în propriile forțe, iar când obosește, schimbă-i poziția, astfel încât să se relaxeze stând pe spate.

4. Apa jucăușă

Încă de la începutul vieții sale, înotul este cea mai sănătoasă și fascinantă activitate pentru un copil – doar așa s-a menținut în formă cât a stat în burtică! Este cu atât mai interesant și mai distractiv să descopere că există inclusiv cursuri de înot pentru bebeluși, care îl vor ajuta să se dezvolte sănătos.

5. Bebe dansator

Pregătește atmosfera cu o muzică potrivită ca ritm și nivel sonor, astfel încât să nu-l deranjeze, apoi ia-l pe piticot la un dans! Nu doar că va învăța să asocieze sunetele și ritmul cu senzația de mișcare, ci va simți că poate avea deplină încredere și confort în brațele persoanei care îl susține.

6. Prinde hoțul!

Așază-te alături de copil pe un covor, astfel încât să ai acces la obiectele aduse special pentru acest moment: mingi moi, jucării de plastic etc. Lasă-l pe bebe la distanță de acestea și, în loc să i le înmânezi, pune-i-le un pic mai departe. Astfel, va fi stimulat să se miște singur ca să le prindă.

7. Astăzi evadăm

Similar jocului anterior, copilul se va afla pe covor, dar... prizonier! Mai exact, așezat într-o cutie de carton cu margini joase, precum cele pentru cizme, de pildă. Adu-i în jur jucăriile, la o distanță destul de mare pentru a nu le putea lua direct, dar suficient de mică pentru a-l îndemna să iasă din cutie și să le prindă fără a obosi imediat.

Indiferent de activitățile alese sau de vârsta celui mic, te va ajuta enorm să te conectezi la bucuria lui și să intri cu drag în lumea sa. Căci un copil crescut armonios va deveni adultul de care vei fi mândră o dată cu trecerea anilor.

Sursa foto: unsplash.com/photos/AVGc87j_vNA