5 tipuri de jucării care-i vor stimula creativitatea copilului

Detalii

CategoriiShoping, Social
Taguricopii, jucarii
Ultima actualizareLuni 11 septembrie 2023
Vizualizari294

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pentru a putea să se exprime liber, un copil are nevoie de creativitate. Nimic altceva nu îl face să se dezvolte mai armonios din punct de vedere cognitiv decât șansa de a putea arăta cine este cu adevărat fără să fie judecat. Toată gama de sentimente personale care poate fi exteriorizată într-un cadru sigur și stimulant va reflecta sănătatea emoțională și va duce la dezvoltarea creativității.

Dacă te întrebi cum îl poți ajuta pe copilul tău în acest demers, gândește-te ce îi place lui cel mai mult să facă. În speranța că nu ți-a luat prea mult să găsești răspunsul corect, îți confirmăm și noi că joaca este principala activitate a copiilor, iar primii ani de viață sunt semnificativi în stimularea creativității cu ajutorul jucăriilor. Iată care sunt cele mai importante tipuri de jucării pe care te poți baza în acest sens:

1. Jucării de construcție


Indiferent dacă este vorba despre piese de lego, cuburi de lemn sau jocuri magnetice, jocul de-a construcția este minunat pentru copiii de toate vârstele. Cu ajutorul lor, cei mici pot crea edificii complexe, flexibile și „versatile“. Imaginația este pusă în mișcare, iar abilitățile importante sunt și ele stimulate. Alege jocurile magnetice pentru copii de la Educlass.ro, iar copilul tău va învăța concepte importante cum sunt echilibrul sau legătura dintre cauză și efect.

2. Seturi art&craft


Poți opta pentru goblenuri cu imagini atractive, hârtie creponată și lipici, sfoară, mărgele, vopsea ori alte jucării dedicate. În acest fel, copilul își va putea dezvolta creativitatea și va exersa dexteritatea, precum și coordonarea ochi-mână.

3. Instrumente muzicale


Copiii învață o mulțime de lucruri atunci când folosesc un instrument muzical. Poți alege între pian, vioară, chitară sau clasicele tobe, iar copilul tău va afla ce sunt ritmul și cadența. Odată cu urechea muzicală, el își dezvoltă creativitatea, și prin interpretarea unor piese clasice, și prin crearea unora proprii care să îi exprime personalitatea.

4. Seturi de meserii


Copiii învață prin imitare, iar seturile de meserii sunt cele care prezintă cel mai bine pentru ei realitatea adulților. Îi poți oferi copilului tău un costum de medic, de pompier, de polițist, de bucătar sau de asistentă medicală. De asemenea, interpretarea unor personaje fantastice, așa cum sunt supereroii sau vrăjitorii, le va stimula creativitatea peste limitele obișnuite.

5. Jocurile de societate


Astfel de jocuri au farmecul lor, oferind copiilor oportunitatea de a petrece timp în compania prietenilor alături de care vor trece prin aventuri minunate. Poți alege „Monopoly“, „Piticot“, “Nu te supăra, frate!“ sau orice alt joc de acest tip cu personaje și subiecte actuale, inspirat din animațiile și filmele pentru copii. Creativitatea este pusă foarte bine la încercare, precum și dezvoltarea abilităților de limbaj, de lucru în echipă, de negociere și chiar de rezolvare a conflictelor.

Evită jucăriile care nu stimulează în niciun fel curiozitatea copiilor și care funcționează doar prin apăsarea unui buton. Chiar dacă sunt distractive, ele limitează dezvoltarea creativității și nu ajută la exersarea gândirii. Cei mici nu vor fi ajutați să învețe să își exprime sentimentele și nici să inventeze lucruri noi. În plus, se vor plictisi foarte repede, nefiind stimulați în niciun fel.

Jucăriile creative îi vor face pe copii să se angajeze ore în șir într-un joc spontan care le hrănește imaginația și curiozitatea. În plus, vor ajuta la dezvoltarea fizică, a abilităților senzoriale precum și a legăturilor neuronale, ceea ce înseamnă că materia cenușie va crește.

Majoritatea jucăriilor încurajează dezvoltarea creativității, dar există câteva tipuri pe care nu trebuie să le ratezi sub nicio formă. Ține cont de recomandările de mai sus și pune-i celui mic la dispoziție tot ce are nevoie pentru a-și dezvolta creativitatea, imaginația și restul abilităților cu ajutorul cărora va putea atinge fericirea și succesul în viața de adult.