5 sfaturi financiare pentru cuplurile căsătorite pe care nu ar trebui să le ignori

Detalii

CategoriiEconomie
Taguribani, Finante, investitii
Ultima actualizareVineri 16 octombrie 2020
Vizualizari494

Voteaza & Distribuie

Descriere

Gestionarea banilor este o provocare pentru orice cuplu căsătorit deoarece implică planificare și comunicare despre diferențele de viziune cu privire la gestiunea banilor. Scopul este să ajungeți la un teren comun pentru reuși să luați decizii financiare fructuoase pentru amândoi.

1. Deschideți un cont comun pentru cheltuieli
Nu este necesar să puneți toți banii câștigați, la un loc, însă un cont comun în care să depozitați banii pentru achitarea cheltuielilor, ar putea fi util. Chiar vă sfătuim să aveți conturi separate pentru fonduri proprii, din care să vă achitați cheltuielile mărunte. Să trebuiască să îi dai socoteală partenerului pentru orice cheltuială poate diminua sentimentul de independență și poate crea frustrări. Puteți profita de această ocazie pentru a împărți cheltuielile între voi precum și sarcina achitării acestora. Unul dintre voi poate achita factura la curent iar celălalt factura la gaz, astfel evitați să uitați să achitați facturile.

2. Realizați un buget lunar comun
Unul din primele lucruri pe care ar trebui să îl faci atunci când începi să-ți împarți finanțele cu cineva este să faci un buget lunar comun în care să aduni veniturile și cheltuielile amândurora. Dacă după ce înșiri toate veniturile și cheltuielile lunare suma cheltuielilor este mai mare sau egală cu suma veniturilor atunci ar trebui să acorzi mai multă atenție pe ce sunt cheltuiți banii. Când vă faceți bugetul lunar este indicat să discutați și despre obiectivele voastre financiare ca și cuplu și ce angajamente necesită acestea. Dacă veți împărți viitorul este firesc să vorbiți despre obiectivele voastre pe termen scurt, precum plata datoriilor de pe cardul de credit sau achiziționarea de electrocasnice, dar și despre obiectivele pe termen lung precum achiziția unei case.

3. Împărțiți cheltuielile
Comunicarea este foarte importantă într-o căsătorie, o comunicare eficientă va reduce conflictele și vă îmbunătăți bunăstarea mariajului. Deci nu este de mirare că vă recomandăm să vorbiți despre cheltuieli și diferențele de cheltuire a banilor dintre voi. Fiecare om are o cultură financiară diferită, dacă economisirea este în firea unora, alții găsesc foarte dificil să nu facă cumpărături din impuls. Dacă discutați cu partenerul de viață puteți găsi cheltuieli la care puteți renunța sau care pot fi optimizate. Un exemplu în acest sens este plata ratei în euro la bancă. Vă puteți sfătui partenerul să urmărească cursul BNR pe parcursul săptămânii înainte de a schimba banii, pentru a găsi rata de schimb cea mai avantajoasă.

4. Economisiți cel puțin 10% din salariu
Situații neprevăzute apar tot timpul. Acestea trebuie să vă găsească pregătiți. Aici vine rolul fondului de economii, acesta vă va acoperi o perioadă dacă apar incidente cu ar fi un accident ori pierderea locului de muncă. Un alt beneficiu al unui fond de economii în care să virați bani lunar este că te va constrânge să reduci cheltuielile. Procentajul minim pe care ar trebui să-l economisiți este de 10%, unii consideră că trebuie economisit cel puțin 15%-20% din salariu pentru a avea o asigurare solidă pentru neprevăzut.

5. Investiți împreună într-un fond de pensii
Pentru un cuplu proaspăt căsătorit gândul pensionări poate părea foarte îndepărtat și astfel pot amâna momentul investirii într-un plan de pensionare. Pensionarea este un moment care va veni chiar dacă te pregătești de acesta sau nu. Din acest motiv este important să discuți cu partenerul de viață despre planul lor de pensionare, beneficiile pe care doresc să le aibă, precum și vârsta la care vor să se retragă.

O ultimă recomandare este să discutați cu partenerul de viață înainte de a lua orice decizie financiară majoră, ce ar putea să vă afecteze pe amândoi. O decizie financiară greșită poate genera repercusiuni pentru viitor.

Sursa foto: /unsplash.com/photos/-SDgOlirIaY