5 preparate pe care să le încerci în Turcia

Detalii

CategoriiDivertisment, Turism
Tagurimancare, Turcia
Ultima actualizareMiercuri 4 martie 2020
Vizualizari1125

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turcia este o destinație de vis pentru gurmanzi. Cu toate că este cunoscută ca fiind țara unde dulcele este la el acasă, deserturile specifice locului precum halvaua, baclavaua ori sutlacul ademenindu-te la tot pasul, și felurile de bază turcești sunt un adevărat fenomen în gastronomia mondială. Amplasat la limita dintre Europa și Asia, acest stat îmbină în bucătărie elemente extrem de diverse, iar de-a lungul timpului a împrumutat și din tradițiile multor naționalități precum armeni, greci, arabi ori kurzi. Influențele culturale au provocat o varietate atât de bogată în gastronomia turcească încât astăzi deliciile orientale reprezintă o adevărată experiență culinară. Dacă te pregătești de o vizită în Turcia, iată ce mâncăruri nu trebuie să ratezi din bucătăria locală:

1. Lahmacun

Am putea spune că Turcia are cea mai bogată cultură culinară din regiunea Europei, astfel că nu avea cum să lipsească de pe lista preparatelor tradiționale o pizza turcească. Lahmacun este o bucată simplă de aluat foarte subțire, peste care se presară sos din carne tocată de miel, legume, ierburi aromatice și condimente. Seamănă foarte mult cu pizza, însă este mult mai sănătoasă și e considerată un deliciu în restaurantele turcești. Chiar dacă vorbim de un aluat deosebit de subțire, lahmacun merge perfect drept aperitiv, de exemplu, mai ales că se pliază și apoi se mănâncă.

2. Börek

Acest preparat își are originea în regiunea istorică Anatolia și reprezintă una dintre mândriile turcilor. Se pregătește din foi de plăcintă, fierte pentru puțin timp, și umplute cu un mix de brânză feta, ulei și pătrunjel. O altă rețetă presupune înlocuirea brânzei cu carne, în funcție de preferințe. Cu toate că poate arăta ca o plăcintă gătită dintr-o singură foaie, unii bucătari răsucesc foile umplute sub forma unui rulou, le ung cu ou și apoi le coc la cuptor. Börek este un preparat gustos și sățios, un produs de patiserie perfect pentru gustarea dintre mese, ce are un aspect asemănător cu baclavaua.

3. Künefe

Când vine vorba de deserturi turcești este greu să te decizi care dintre dulciuri este mai bun. Unul dintre produsele inedite pe care trebuie să nu le ratezi este acest cataif cu brânză care își are originile în Imperiul Otoman, fiind creat în regiunea Levant. Künefe se găsește și la noi și îl poți comanda de la Divan până ajungi în Turcia să savurezi un strat de brânză proaspătă învelită într-o crustă crocantă de griș sau fidea subțire. După ce se prăjește, timp în care se scufundă și într-un sirop format din apă, zahăr și esență de portocale, desertul se acoperă cu fistic măcinat.

4. Kebab

Îl regăsești în diferite forme în foarte multe țări, însă kebabul este originar din Turcia și a fost preparat inițial de otomani pe orizontală, din carne de miel, pui sau porc. În timp, carnea a început să fie așezată pe verticală pentru a fi mai ușor de așezat pe rotisor. Turcii fac kebabul ca o shaorma, fără cartofi prăjiți și sosuri, dar cu legume, kebab sub formă de frigărui sau la farfurie. Sunt variante atât de diferite, încât îți va fi dificil să alegi ce kebab să servești dacă ajungi în Turcia. Preparatul este faimos în întreaga Europă, dar și în Canda ori Australia, fiind apreciat pentru gustul său, prospețimea ingredientelor și rapiditatea cu care este realizat.

5. Menemen

Dacă te întrebi cum arată micul dejun al turcilor, află că acesta este unul foarte special, iar menemen contribuie la acest lucru. Mâncarea se prepară din ouă, roșii, ardei gras și ceapă. Se prezintă sub forma unei omlete cu ceapa călită în ulei, peste care se adaugă ardeiul mărunțit și roșiile tocate cuburi, iar la final ouăle bătute. Rezultatul este un preparat culinar delicios ce se poate servi dimineața, pe pâine ori cu furculița.

Bucătăria turcească este una dintre cele mai renumite la nivel internațional, iar secretul diversității sale se ascunde în istoria țării. Miile de rețete ce au aparținut civilizațiilor care și-au pus amprenta asupra Turciei și-au găsit o varietate unică și astfel s-au transformat în mâncăruri tradiționale. Indiferent de ce preparate turcești vei servi, acestea îți vor rămâne cu siguranță în minte deoarece sunt o încântare pentru papilele gustative.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/turkish-traditional-lahmacun-with-meat-cheese-stuffing-served-inside-wooden-platter.jpg