5 lucruri pe care să le faci dacă vrei să lucrezi în străinătate

Detalii

CategoriiInternational
Tagurijob, Locuri de munca
Ultima actualizareMiercuri 15 aprilie 2020
Vizualizari665

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă simți că este momentul să treci la un nou nivel, să începi o carieră profesională în străinătate, cu siguranță te întrebi cum ai putea să ajungi acolo. În propria țară știi foarte bine care sunt cerințele, unde să aplici, însă o țară străină îți ridică suficient de multe întrebări.

În acest articol îți dezvăluim ce ai de făcut, pentru ca dorința ta de a lucra în străinătate să devină realitate.

1. Începe să-ți cauți jobul dorit
În primul și în primul rând este important să faci ceea ce îți place, să îți urmezi profesia și dincolo de granițele țării. Caută anunțuri cu locuri de muncă potrivite pregătirii tale, fie pe portaluri dedicate (cu joburi disponibile în țările europene), pe site-urile românești de recrutare sau verifică direct secțiunea de Cariere a companiilor străine. Totodată, ține cont că este foarte avantajos să apelezi la o firmă de mediere, care te va ajuta cu actele necesare fără a-ți percepe niciun comision. De exemplu, dacă vrei să lucrezi ca asistent medical în Germania, una dintre cele mai dezvoltate țări europene, firma Iuvare îți oferă gratuit: lecții de limba germană, un job sigur de asistent medical generalist foarte bine plătit, asistență pentru echivalarea diplomei și găsirea unei locuințe de închiriat.

2. Realizează un CV puternic
CV-ul reprezintă cartea ta de vizită. Oferă-ți timp pentru a-l alcătui pe îndelete. CV-ul în format Europass este cel mai utilizat în țările membre ale Uniunii Europene. Este important să îl realizezi și cu gândul la angajator, să îi fie ușor să parcurgă informația. Prin mâinile lui trec sute și sute de CV-uri, deci va trebui să îi atragi atenția. Pune-te în valoare și ai grijă la structurarea informației pentru a fi simplu de urmărit. În plus, pentru a te deosebi de concurență, poți opta pentru un alt tip de design al CV-ului tău, dinamic, personalizat. Totodată, accentul în CV va trebui să fie pe experiența acumulată. Descrie detaliat pozițiile ocupate în trecut care au relevanță pentru jobul la care aplici, iar în cazul celorlalte, care nu sunt de referință, scrie cât mai puțin, unul, două rânduri. Ține minte că un CV lung nu înseamnă cheia succesului, important este să fie relevant pentru jobul pe care îl țintești.

3. Perfecționează-ți limba străină
Indiferent de nivelul la care te afli, începător, mediu sau chiar avansat, este important ca până pleci să ai cât mai mult contact cu limba străină a țării de destinație. Optează pentru meditații cu un student sau înscrie-te la cursuri, la finalul cărora să primești diploma care atestă nivelul de cunoștințe. Pentru învățarea unei limbi străine este necesar să îți aloci timp zilnic, fie că citești paginile unei cărți, te uiți la emisiuni TV sau filme. Va trebui să rămâi motivat și să exersezi constant.

4. Analizează costul vieții din țara în care vrei să pleci
Un lucru esențial este și cercetarea despre țara în care îți dorești să lucrezi. Este important să ai informații cât mai complete și actuale despre costurile vieții, prețurile pentru mâncare, haine, chirie ori transport. Realizează o simulare și dă-ți seama cu ce sumă de bani ai rămâne, odată achitate cheltuielile fixe lunare - chirie, facturi, taxe s.a. De exemplu, Germania se află în topul țărilor preferate de românii care își doresc să lucreze în străinătate. Este considerată a fi una dintre cele mai stabile din punct de vedere economic. Recomandarea este ca, indiferent de destinația pe care o vizezi, să te informezi inclusiv despre cultura acelei țări.

5. Pregătește-ți un plan B
Desigur că este important să gândești optimist și să te ambiționezi să reușești. O țară străină, însă rămâne o țară străină, cu multe necunoscute, mai ales când încerci să te angajezi fără a avea ajutorul unei firme de mediere. Altfel spus, este bine să ai un plan B de rezervă - o strategie în cazul în care lucruruile nu se desfășoară așa cum ai anticipat. De exemplu, este bine să știi cât poți trăi în acea țară fără a avea un job. Este recomandat să economisești bani și să pleci cu un fond de rezervă.

Urmează-ți visul de a-ți construi o carieră în străinătate și ține minte că este important să te documentezi foarte bine înainte de a pleca. Pregătește-te temeinic și reușita nu va întârzia să apară. Succes!

Sursa foto: universe.jumpstory.com