10 moduri simple de-a-ți proteja casa de răuvoitori

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurivideointerfoane
Ultima actualizareMiercuri 29 iulie 2020
Vizualizari445

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre nevoile de bază ale unei persoane este aceea de siguranță, necesară încă de la începutul vieții. Astfel, un copil va căuta, în mod direct și insistent, compania mamei pentru a fi sigur că este protejat. Acest sentiment al necesității de securitate ne urmărește și la maturitate, când căutăm metode adecvate pentru a ne putea asigura liniștea – atât a propriei persoane, cât și a bunurilor deținute.

Drept urmare, putem afirma fără ezitare că victimelor spargerilor de locuințe nu li se produce doar un prejudiciu material, ci mai ales unul moral. Acestea sunt afectate, în primul rând, la nivel psihologic și nu de puține ori simt nevoia de tratament pentru a trece peste o astfel de întâmplare nefericită. De aceea, este foarte important să fim precauți și să luăm măsurile adecvate pentru a minimiza riscul producerii unui asemenea eveniment.

Măsuri de protecție din exterior

Din perspectivă strict operațională, putem să menționăm:
  1. Inspecția împrejurimilor casei, încercând o evaluare prin ochii unui spărgător de locuințe. Acest mod de a identifica punctele slabe din punct de vedere al securității casei – o fereastră ce poate fi deschisă din exterior, un balcon neasigurat, o structură exterioară ce permite urcarea pe acoperiș etc. – permite, cu cheltuieli minime, evitarea unei posibile drame.
  2. Instalarea unui gard ornamental, care să permită vizualizarea din exterior spre interiorul curții – astfel hoții nu se pot ascunde. Acesta trebuie să aibă vârfuri ascuțite orientate în sus, pentru a îngreuna posibilitățile de escaladare.
  3. Toaletarea regulată a copacilor, tufișurilor și a suprafețelor acoperite cu iarbă, astfel încât zonele de vegetație să nu devină paravane propice ascunderii răuvoitorilor.
  4. Cunoașterea vecinilor și cooperarea cu ei, pentru crearea unor programe de supraveghere reciprocă, prin menținerea unei vigilențe sporite din partea tuturor, spre folosul tuturor.
  5. Instalarea de surse de lumină care să asigure un iluminat corespunzător al proprietății și alegerea unui câine de pază.
  6. Instalarea unui sistem de supraveghere audio-video.
Măsuri de protecție din interior
  1. Verificarea periodică și menținerea ușilor și ferestrelor încuiate, în special pe timpul nopții sau a perioadelor de timp când nu este nimeni acasă.
  2. Instalarea unui sistem de monitorizare și acces în proprietate, precum și a unui sistem de alarmare. Se pot utiliza în acest scop interfoane video de la Electra, pentru a putea identifica persoana care solicită accesul pe proprietate. Adițional, îți recomandăm contractarea unui serviciu de monitorizare și intervenție rapidă la o firmă care oferă servicii de securitate.
  3. Instalarea de filme de protecție pe geamuri sau perdele/draperii, pentru a limita posibilitatea de vizualizare a interiorului casei din exterior.
  4. Întărirea rezistenței la efracție a ferestrelor și ușilor prin montarea de grilaje metalice, sticlă ranforsată sau sisteme de închidere avansate.
De asemenea, este foarte util de știut că trebuie să ai grijă la depozitarea corespunzătoare a uneltelor, obiectelor voluminoase și valoroase care ar putea trezi interesul unui posibil răufăcător. Mai mult, trebuie evitată asocierea cheilor de acces în clădire cu portofelul în care se află și documentele de identitate – o eventuală pierdere a întregului „pachet” ar însemna o reală invitație la efracție și nu asta îți dorești!

Atenție mare la securitatea locuinței în perioadele în care lipsești de acasă! În vacanțe este indicat ca, înainte să pleci, să verifici încuietorile cu mare atenție și să te asiguri că absolut toate ferestrele, oricât de mici, precum și ușile sunt încuiate și imposibil de deschis din exterior.

De asemenea, este foarte important să stabilești împreună cu un vecin ca, prin vizite regulate, să mențină aparența unei proprietăți locuite. Dacă acest lucru nu este posibil, este bine să instalezi întrerupătoare cu temporizator pentru aprinderea regulată a surselor de lumină și eventual a unui aparat radio, astfel încât să dea senzația prezenței proprietarilor în casă. Este esențial ca lipsa îndelungată de acasă să nu fie discutată cu foarte multe persoane sau „publicată” pe rețelele de socializare – discreția este o armă foarte bună pentru prevenirea producerii unor situații nefericite.

Așadar, ține minte: cunoașterea punctelor slabe în privința securității proprietății, precum și investirea de timp și efort pentru eliminarea lor sunt cele mai puternice arme pentru a te apăra de spărgătorii de locuințe. Acestea reprezintă și fundamentul unui sentiment de siguranță care-ți va asigura o viață liniștită pe termen lung.

Sursa foto: unsplash.com/photos/LCOxe-a_kK8