Steve Jobs, fondatorul Apple

Detalii

CategoriiIT
TaguriWebmasteri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4848

Voteaza & Distribuie

Descriere

Steve Jobs a revolutionat industria calculatoarelor, industria hardware, software, de animatie si industria muzicala. Continua staruinta inovatoare a lui Steve Jobs l-a costat milioane de dolari pe fondatorul Apple, care in august 2011 si-a dat demisia din celebra companie.


"Inovatia face distinctia intre un lider si un adept." - Steve Jobs




Steve Jobs


Steve Jobs, creatorul companiei Apple




Motivele pentru care Steve Jobs figureaza pe toate listele oamenilor cu capacitate sunt Apple, Next, iPod si Pixar. Jobs este, de asemenea, cunoscut ca singurul om care ar fi putut sa-l depaseasca pe Bill Gates. Dar Jobs s-a aratat la fel de incantat de inovatie asa cum a fost Bill Gates interesat de bani.



Steve Jobs s-a nascut la 24 februarie 1955 in Green Bay, Wisconsin din mama Joanne Simpson si un tata egiptean. Apoi Paul si Clara Jobs din Mountain View, Santa Clara, California, l-au adoptat pe Steve. Scriitoarea Mona Simpson este sora biologica a lui Steve. In 1972, Jobs a absolvit Liceul de la Homestead in Cupertino, California, si s-a inscris la Colegiul Reed din Portland, Oregon, insa dupa un semestru l-a abandonat. Dar nu s-a intors acasa ci a inceput sa studieze filozofia si culturile straine.



Steve Jobs a avut un interes adanc inradacinat pentru tehnologie astfel ca s-a angajat la compania Atari, mare producatoare de jocuri video. Aici s-a imprietenit cu colegul sau designer Steve Wozniak si a participat la reuniuni ale "Clubului Homebrew Computer" cu acesta. Wozniak si Jobs au dezvoltat un sistem cu un fluier de jucarie disponibil in cutia de cereale Cap'n Crunch pentru a face posibila efectuarea apelurilor telefonice gratuite pe lunga distanta. Ei au incetat aventura amatoare dupa ce o persoana i-a avertizat de posibilele consecinte juridice.


Dupa ce a strans niste bani Steve Jobs a pornit spre India cu prietenul sau Dan Kottke in cercetari culturale. Dupa ce s-a intors l-a convins pe Wozniak sa renunte la slujba sa de la Hewlett Packard si sa se alature lui in afacerea cu computerele personale. Ei au vandut produse cum este calculatorul stiintific pentru a-si ridica capitalul. Exista controverse in ce priveste originea denumirii Apple. Conform unei surse Apple provine dintr-o vara pe care Jobs a petrecut-o ca lucrator de livada in Oregon. Alte surse spun ca marul muscat este un tribut adus lui Alan Turing care a fost homosexual si a murit dupa ce a muscat dintr-un mar imbibat in cianura.



In 1976, Jobs, la 21 de ani, si Wozniak, la 26 de ani, au fondat compania Apple Computer in garajul familiei Jobs. Primul computer personal a fost vandut cu 666.66 de dolari. Pana in 1980, Apple a lansat trei versiuni imbunatatite ale computerului personal. Acesta a avut o oferta publica initiala de mare succes, care i-a facut pe ambii fondatorii milionari de mai multe ori. Steve Jobs a reusit sa castige increderea lui Ioan Scully de la Pepsi pentru a conduce marketingul in Apple.



O altercatie cu comisia Apple si John Scully a condus la demisia lui Steve Jobs. De indata ce el a demisionat el s-a implicat intr-o noua afacere. Steve a decis ca vrea sa schimbe industria hardware. Compania a fost numit NeXTStep si noua masina a fost numita NeXT Computer. El a investit mai mult de 50 milioane de dolari americani in companie. Masina a fost un esec comercial, dar a ajutat in programarea orientata-obiect, PostScript si dispozitivele magneto-optice. Tim Berners-Lee a dezvoltat sistemul original World Wide Web la Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleara pe o masina NeXT. Dezamagit de NeXTStep, Jobs a acceptat oferta propusa de Apple.



Steve Jobs a pus bazele companiei Pixar, care a produs filme animate cum ar fi Toy Story (1995), A Bug's Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc (2001), Finding Nemo (2003) si The Incredibles (2004). Aceasta actiune riscanta l-a facut unul dintre cei mai cautati producatori de la Hollywood.



Dupa Pixar a urmat pentru Steve Jobs alta runda de revolutionare. De data aceasta a fost industria muzicala. El a introdus iPod-ul in 2003. Mai tarziu a creat iTunes, un tonomat digital. Cu un milion si jumatate de iPod-uri lansate, industria muzicala inca nu stie daca aceasta inventie o va salva sau o va distruge. Apple a beneficiat de o vasta publicitate iar campania "Rip, Mix, Burn" a fost un alt plus in promovare. Acum, industria foloseste un Mac pentru a face muzica si un iPod pentru a o stoca.



Steve Jobs a locuit impreuna cu sotia sa, Laurene Powell si cei trei copii in Silicon Valley. El a avut, de asemenea, o fiica, Lisa Jobs, dintr-o relatie anterioara. In anul 2004, a fost diagnosticat cu o tumoare canceroasa la pancreas, pentru care a suferit o operatie initiala cu succes.



In august 2011, Steve Jobs, fondatorul companiei Apple, una dintre cele mai de succes companii ale timpului, a demisionat din pozitia de CEO (președinte al consiliului de administrație). Fostul sef de operare Tim Cook va fi inlocuitorul acestuia. Cook a fost, de fapt, recomandat de Job insusi pentru aceasta pozitie. La 56 de ani, Steve Jobs suferea de cancer pancreatic, el fiind pus sub supraveghere medicala la o locatie secreta inca de la mijlocul lunii ianuarie a anului 2011.




Tim Cook


Tim Cook, noul CEO Apple




El a sustinut intotdeauna ca in ziua in care va simti ca nu va mai fi in masura sa isi indeplineasca angajamentele sale ca CEO al fructuoasei corporatii Apple, va demisiona el insusi din pozitia detinuta. Investitorii spun ca nimeni nu va fi in masura sa atinga capacitatea intuitiva a lui Steve pentru a anticipa tendintele pietei in tehnologie. "Apple fara Jobs nu este nimic", a declarat analistul Chowdhry. Jobs a transformat Apple-ul intr-una dintre companiile tehnologice de top din lume. Jeffrey Fidacaro, analist la Grupul Susquehanna Financial a spus ca va fi aproape imposibil sa se inlocuiasca viziunea si pasiunea lui Steve Jobs vizavi de produsele sale.


Multi oameni considera ca demisia lui Steve Jobs a fost inevitabila, iar multi experti in industrie sunt de parere ca munca de zi cu zi in cadrul societatii nu va fi afectata in niciun fel de demisia sa si ca nici clientii Apple nu vor sesiza vreo diferenta in politicile companiei. Tranzactionarea actiunilor Apple a fost oprita pentru scurt timp dupa anuntarea demisiei, si la reluare, pretul actiunilor a scazut cu 5%.


Pe 6 octombrie 2011, Steve Jobs se stinge din viata, la numai 56 de ani. Cancerul pancreatic i-a fost, din pacate, fatal.