Sari la conținut
Forum Roportal
samsara

Dulciuri pentru sarbatorile de iarna

Postări Recomandate

Bai, dar de ce faceti atatea dulciuri de sarbatori ?

Cozonacul nu-i suficient ? :think:/>

Din placere, placerea prajituritului si a decoratului si placerea gustului si apoi si bucuria dn ochii copiilor, mai ales daca faci forme de biscuiti, daca ii colorezi etc :)

 

Mie imi place coonacul, ala de-l face bunica, dar alor mei ( sot si fata ) nu le place asa ca nu ma chinui sa-l mai fac, doar daca ma trezeste vreo pofta asa brusca.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ai de mine, cum sa nu faci dulciuri la Craciun? blink.gif

 

adevarul e ca eu nu prea fac dar primesc.

si fac cremes obligatoriu.

si acum mi-e pofta de ciocolata de casa.

care e ideala la Craciun ca poti s-o lasi pe balcon sa nu ocupe loc in frigidercheer.gif

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tort Dobos

 

 

Ingrediente:

 

Pentru 7+1 foi

9 oua

225 g zahar pudra

150 g faina (1/3 din faina eu o inlocuiesc cu amidon)

sare, vanilie

 

Pentru crema 7+1

 

6 oua mari

250 gr zahar

200 gr ciocolata amaruie

300 gr unt

 

Pentru oglinda de caramel

 

200 g zahar

8 linguri apa

4 linguri zeama de lamaie

 

Mod de preparare

 

1.Atat blaturile tortului cat si crema pot fi preparate in avans cu cateva zile si asamblate apoi. Blaturile se pastreaza in camara sau frigider, cu cate o foaie de hartie de copt pusa intre ele, acoperite cu o punga de plastic.

 

2.Ouale se separa albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se bat cu zaharul pana se albesc, apoi se incorporeaza vanilia.

 

3. Albusurile se bat spuma tare, impreuna cu un praf de sare, apoi se incorporeaza treptat in galbenusuri, la inceput cate o lingura, prin rasturnare. La sfarsit se incorporeaza faina in mai multe etape, prin rasturnare.

 

4.Blaturile se pot coace in forma rotunda sau dreptunghiulara. Ca sa imi usurez munca si sa nu am de copt 8 blaturi separat eu coc 4 blaturi in tava mare de aragaz, dreptunghiulara si apoi pe tai in doua. E neaparat sa folositi hartie de copt. Blaturile dobosului se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cate 5 minute. Cel mai "frumos" (drept) blat se tine pentru stratul de caramel.

 

5. Crema se prepara la bain-marin, asa ca puneti pe foc o oala cu apa peste care puteti pune vasul in care veti bate ouale. Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si-si dubleaza volumul, apoi vasul se pune la bain-marin si se amesteca 3-4 minute, pana crema incepe sa se ingroase putin. Se adauga ciocolata taiata bucati si se amesteca pana ciocolata se topeste si e incorporata, cam 3-4 minute.

 

6. Apoi vasul se ia de pe aburi si se lasa sa se raceasca (pentru a se raci mai repede se poate pune cu fundul intr-un vas cu apa rece). Crema astfel obtinuta trebuie sa fie densa si lipicioasa.

 

7. Untul, la temperatura camerei se bate bine pana devine cremos, apoi se incorporeaza treptat crema rece de ciocolata. Se da la frigider cam 1/3 ora sa se intareasca.

 

8. Intre timp se poate prepara oglinda de caramel din ingredientele enumerate. Aceasta este "piesa de rezistenta" a dobosului. Blatul tinut in acest scop se pune pe o hartie de copt unsa cu putin unt si se taie in 12 bucati.

 

9. Apa, zaharul si zeama de lamaie se pun intr-o tigaie (preferabil antiaderenta) si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand siropul devine auriu. Se ia de pe foc, se lasa sa se limpezeasca putin si se toarna peste blat, glazura se intinde spre extremitati cu ajutorul unei spatule. Se lasa cateva minute sa se intareasca, iar apoi cu ajutorul unui cutit incalzit si trecut cu lama prin ulei se taie caramelul pe liniile taiate anterior.

 

10. Si acum asamblarea tortului Dobos.

 

O foaie blat, o portie de crema si tot asa, aveti grija cum distribuiti crema ca sa va ajunga si pentru imbracarea finala a tortului. Cand ati terminat straturile, taiati marginile ca sa fie egale si imbracati tortul cu crema. La sfarsit asezati caramelul. Foile de caramel le puteti pune direct pe suprafata tortului sau le puteti sprijini de niste bucati de alune/nuci. Pentru o experienta culinara desavarsita e recomandabil sa scoateti tortul din frigider cam cu 10-15 minute inaite de servire pentru a ajunge la temperatura camerei. Astfel crema de unt se inmoaie usor si e INCREDIBIL DE BUNA!

 

 

 

Culinar.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fursecuri cu unt de arahide

 

 

Ingrediente:

 

200 g unt

1/3 cana zahar brun

1/2 cana unt de arahide crocant

 

continuare

post-78818-0-51192100-1353844829_thumb.jpg

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cozonac Saviecuta cu mac si nuca (baigli)

 

Complexitate Ridicată

 

 

Ingrediente

 

Aluat:

 

500 g. faina

250 g. margarina Rama la cub sau Unirea

2 linguri mari de smantana (acra nu frisca lichida)

100 g. untura de porc (optional)

2 galbenusuri un praf de sare si unul de zahar Maia

25 g. drojdie proaspata

2 lingurite zahar putin lapte caldut (nu fierbinte!)

 

Umplutura:

 

250 g. mac/nuca

200 g. zahar

100 ml. lapte

 

Pentru uns foile: 3 galbenusuri

 

Mod de preparare

 

Se face maiaua: se pune drojdia intr-un bol; se presara zahar deasupra si se amesteca bine. Se adauga laptele si se presara putina faina peste intreaga compozitie.

In 5-10 minute, daca drojdia e proaspata, trebuie sa creasca.

Se pune toata faina intr-un bol incapator si se adauga maiaua.

Se adauga smantana, un praf de sare si zahar si galbenusurile (albusurile se vor folosi ulterior la compozitia de nuca si mac, pentru a le subtia)

Se amesteca bine toate ingredientele.

Se adauga apoi margarina, incalzita putin la microunde si untura de porc (cine doreste) si se framanta bine, bine pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini.

Se acopera si se lasa la dospit langa o sursa de caldura.

In acest timp, pregatim umpluturile cu mac si cu nuca.

Se incalzeste laptele intr-o craticioara, impreuna cu zaharul.

Cand zaharul se topeste, se adauga macul, respectiv -nuca, gata macinate.

Cand cele doua compozitii se racesc, se amesteca cu albusurile batute spuma+putin zahar. Daca macul e prea uscat, se poate fierbe putin gris cu lapte si se adauga compozitiei, facand-o astfel mai "pufoasa".

Aluatul dospit se portioneaza cu cutitul in 8 parti egale, fiecare segment reprezentand o foaie de umplut (un cozonacel).

Se intinde cu sucitorul fiecare segment in parte:sa nu va deruteze faptul ca aluatul "cade" in momentul in care il taiati cu cutitul, nu ii afecteaza fragezimea.

Masa se pudreaza cu putina faina si se intinde foaia de aluat cat mai subtire posibil.

Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu galbenus de ou.

Se baga in cuptorul deja incins, pentru mai mult de jumatate de ora, la 180 grade C.

Faceti testul cu scobitoarea neaparat.

 

Se serveste bine racit in felii.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Bomboane de Salon

 

reteta de casa

 

 

Ingrediente

 

250 gr zahar tos

100 gr unt nesarat

4 dl lapte

1 lingura mare praf de cacao

1-2 linguri de rom sau esenta

250 gr nuci macinate

 

Preparare

 

Toate ingredientele le punem intr-o cratita emailata sau de sticla in care se poate si fierbe pe foc, le amestecam bine si pe foc mic amestecand il dam in fiert pana cand se va vedea fundul cratitei in timp ce-l amestecam. Se da jos de pe foc si pe loc foarte rece il mai amestecam pana se intareste, il intindem pe o suprafata rece si-l taiem dupa cum dorim sau se poate pune materialul in diferite forme daca are cineva asa ceva acasa, precum forma in care se cumpara bomboanele de ciocolata din cutii dar sa nu fie fierbinte materialul!!!

si ca sa le mai ridicam la un alt nivel, se pot trece si prin ciocolata topita si lasate pe un grilaj sa se intareasca :yam:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fursecuri cu nuci si caramel, perfecte pentru Craciun

 

 

Ingrediente pentru 25 de bucati

 

300 g faina integrala

150 g zahar pudra

25 g nuci macinate

150 g unt

1 ou mare batut

3 linguri nuci taiate grosier

 

Pentru crema

 

150 ml frisca lichida

10 caramele cu lapte

 

Mod de preparare

 

Preincalziti cuptorul la 180 de grade. Amestecati faina, zaharul, nucile macinate si untul cu mana, pana ce obtineti niste firimituri de aluat, ca pesmetul. Adaugati oul si 1 lingura de apa. Framantati aluatul cat sa se amestece, inveliti-l in folie si dati-l la frigider 30 de minute.

 

Incalziti frisca impreuna cu caramelele la baie de aburi si amestecati pana ce caramelele s-au topit si ati obtinut un caramel gros. Lasati deoparte sa se raceasca, amestecand din cand in cand.

 

Scoateti aluatul de la rece, framantati-l si intindeti-l intr-o foaie de 3mm grosime. Decupati-l in forma dorita si asezati bucatile pe o tava tapetata cu hartie de copt. Pe jumatate din cantitatea de biscuiti asezati cate-o nuca sau migdala (aceasta va fi partea de sus a biscuitelui final).

 

Lipiti fursecurile intre ele cu crema caramel.

 

Mod de servire

 

Fursecurile cu nuci si caramel sunt o gustare dulce extraordinara :good:

 

 

culinar.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Prajitura albina (cu miere si gem)

 

 

Ingrediente pentru foi:

 

400 gr faina

1 ou

150 gr zahar

30 gr unt (nesarat)

2 linguri miere de albine (incalzita)

2 1/2 linguri lapte

1 ingurita bicarbonat

 

Crema:

 

170 gr unt (nesarat)

1 plic vanilie

200 gr zahar

250 ml lapte

2 linguri gris

1 borcanel gem de caise

 

Glazura:

 

3 linguri apa

3 linguri zahar

2 linguri cacao

25 g unt (nesarat)

1/2 ciocolata menaj

 

Mod de preparare

 

Blatul:

 

se freaca oul cu zaharul si untul, dupa care se adauga mierea (daca se pune mai multa miere decit, aluatul iese foarte tare, nu se mai poate intinde), laptele si bicarbonatul. Se amesteca pe aburi pina se ingroasa. Se ia de pe aburi si imediat se adauga faina treptat. Se imparte in 4 parti, se intinde cu multa faina. Se coc la foc iute pe dosul tavii (reci) unse cu grasime si presarata cu faina.

 

Crema:

 

se freaca untul cu vanilia si zaharul pina se face spuma. Separat se fierbe laptele cu grisul si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit se amesteca cu untul. Glazura: Se fierbe totul pe foc mic pina se ingroasa compozitia. Prima foaie se unge cu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×