Sari la conținut
Forum Roportal
amonis

Radiculita

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Stie cineva cauzele acestei boli si eventual simptomele ei? Sora mea acuza dureri la nivelul membrelor inferioare si superioare, iar medicul a diagnosticat-o cu radiculita. Am cautat pe net, dar sunt foarte putine articole despre aceasta boala. :o:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua domnule!

 

Am sa va ofer cateva informatii suficient de detaliate dar concise si care sper sa va ajute.

Termenul de radiculita are legatura cu sistemul nervos central.Dar sa o iau cu inceputul.

Unitatea morfofunctionala a SN este neuronul.Iata, foarte pe scurt alcatuirea sa:

1.Dendritele sunt niste prelungiri, asemanatoare unor ramuri iar ele conduc influxul nervos aferent-adica de la senzorii care primesc stimuli de diferite categorii catre SN.

2.Axonul este o prelungire unica, lunga care se ramifica in portiunea finala formand butonii terminali.Axonii conduc influxul nervos eferent -adica de la SN catre "organe executoare".

Dupa cum usor va puteti inchipui 1 si 2 constituie cele doua capete ale neuronului.

Intre, avem fibra axonica alcatuita din mai multe teci:

-teaca Schwann ce inconjoara axonii;intre doua celule Schwann succesive se afla strangulatiile Ranvier( inchipuiti-va o palnie care ingustandu-se obliga influxul nervos sa accelereze).

Axonii, majoritatea lor au o teaca de mielina ( atentie maxima ! ) care pe langa rolul de nutritie are rolul extraordinar de important de protectie si izolare a fibrei nervoase si de-atentie! conservare(ca informatie) si transmitere a imfluxului nervos.

-teaca Henle, este continua de-a lungul ramificatiei axonice si are rol de protectie si nutritiv.

Acum, pentru a ne apropia si mai mult de lamurirea termenului radiculita trebuie sa vorbesc despre sistemul nervos central( SNC )-nevraxul , care are are urmatoarele componente:maduva spinarii,trunchiul cerebral,cerebelul,diencefalul si emisferele cerebrale.

Componenta care ne intereseaza este maduva spinarii.

Pentru a va creea usor o imagine a acesteia va rog sa va imaginati ca priviti de sus in jos si catre spatele unei persoane o sectiune transversala a maduvei spinarii.In acest fel ati vedea o forma ca de fluture.Vom denumi astfel drept coarne posterioare partile-varfurile aripilor dinspre d-voastra,drept coarne anterioare partile-varfurile aripilor dinspre "capul fluturelui" iar intre ele se afla coarnele anterioare.

In interior maduva spinarii este alcatuita din substanta cenusie.

Substanta cenusie medulara este formata din corpii neuronali.

In coarnele posterioare se gasesc neuronii somatosenzitivi si intercalari( de asociatie).

EXTREMA ATENTIE ACUM!

In coarnele anterioare se gasesc motoneuronii sau neuronii somatomotori r a d i c u l a r i ( de unde termenul de radiculita );acesti axoni sunt radacinile anterioare motorii ale nervilor spinali.Motoneuronii spinali( somatomotori )au rolul de a controla desfasurarea normala a activitatii musculare striate .

In coarnele laterale se afla neuronii vegetativi,in jumatatea anterioara neuronii visceromotori care realizeaza motilitatea musculaturii netede viscerale si neuroni ai caror axoni parasesc maduva spinarii prin radacinile anterioare iar in jumatatea posterioara neuroni viscerosenzitivi.

Ce trebuie dv. sa retineti:in coarnele anterioare se afla neuroni care afectati duc la pierderea partiala sau totala a motilitatii unor membre sau parti ale acestora.Daca mielina neuronului este afectata dintr-un motiv sau altul (traumatism,infectie)influxul nervos(deopotriva aferent si eferent) "se pierde"ori chiar nu ajunge deloc(pentru usurinta imaginati-va o conducta prin care curge apa;daca are gauri se pierde din apa,daca sparturile sunt mari apa nu va ajunge chiar deloc la capat).

Asadar,afectarea neuronilor somatomotori radiculari inseamna o afectare a mielinei radacinii nervilor-mieloradiculonevrita(radiculita)

Afectarea neuronilor somatosenzitivi va avea ca efect pierderea senzitivitatii(tactile,termice)a unor parti ale corpului, dar si existenta unor dureri surde,proprii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×