Sari la conținut
Forum Roportal
Calin-copil_de_casa

Idei de afaceri cu minim de capital!

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am rasfoit topicul asemanator cu idei de afaceri cu doar 300 milioane lei.

Eu dispun, asa cum am scris in titlu, din pacate doar de 100 - maxim 120 milioane lei vechi.

 

Credeti ca am vreo sansa sa ma arunc intr-o afacere viabila? Ma refer cu toate cheltuielile cu infiintare firma, acte, contabil etc. incluse.

Sau credeti ca e o pierdere sigura de bani?

 

Ce idei de afaceri puteti sa imi sugerati la o suma asa mica? In caz ca ar putea fi ceva idei...!

Ma intereseaza parerea celor care sunt angrenati in business cat de cat si stiu "cu ce se mananca" sa pornesti si dezvolti o afacere cu capital foarte, foarte mic.

 

Multumesc foarte mult!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

intr-o economie normala, capitalul tau ar trebui sa fie arhisuficient pentru orice fel de business...

sa o luam metodic:

- ce stii sa faci?

- ce pregatire ai?

- ce alte asset-uri ai?

- pe ce anume poti conta in sfera afacerilor? (experienta, potentiali clienti, know-how, tehnologii, pamant, etc)

ce-ai vrea si ce ti-ar placea sa faci?

 

mentionez ca nu e nevoie sa ai raspunsurile legate unul de celalalt, ince3arca sa-ti raspunzi tie, fara stres si fara menajamente...

poti sa-mi dai si PM

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

intr-o economie normala, capitalul tau ar trebui sa fie arhisuficient pentru orice fel de business...

sa o luam metodic:

- ce stii sa faci?

- ce pregatire ai?

- ce alte asset-uri ai?

- pe ce anume poti conta in sfera afacerilor? (experienta, potentiali clienti, know-how, tehnologii, pamant, etc)

ce-ai vrea si ce ti-ar placea sa faci?

 

mentionez ca nu e nevoie sa ai raspunsurile legate unul de celalalt, ince3arca sa-ti raspunzi tie, fara stres si fara menajamente...

poti sa-mi dai si PM

intr-o economie normala? sa inteleg ca te referi la mediul de afaceri din Romania: coruptie, controale ale Garzii Financiare care au rolul sa faca praf cu amenzi sau spagi micul intreprinzator, neseriozitatea autoritatilor, a potentialilor clienti, neincasarea banilor etc. ?

incerc sa raspund metodic:

1. stiu sa utilizez foarte bine calculatorul (dar nu programare), stiu contabilitate (teoretic, dar in practica am lucrat foarte putin si recunosc sincer - nu prea imi place foarte mult), foarte putina fiscalitate (din pacate) deoarece fiscalitatea e in continua schimbare, cunosc destul de bine limba engleza

dupa cum observi, desi am fost premiant in scoala si facultate, practic nu prea stiu sa fac mare lucru. scoala si facultatea nu te pregatesc pentru viata, nici macar pentru business. M-am gandit si la o firma cu xerox, dactilografiere (intrucat am viteza mare de tastare cu TouchTyping - gen lucrari de licenta etc), scanari - poate chiar acasa la mine daca as amenaja apartamentul (adica ceva cheltuieli)

 

2.sunt economist. facultate management. tin sa precizez ca am facut numai teorie, care s-a uitat imediat dupa ce am luat examenele. am facut master in contabilitate. totusi contabilitate mai stiu cate ceva.

m-am gandit la o firma de evidenta contabila si consultanta fiscala. insa nu am spatiu, iar daca as demara o astfel de afacere trebuie neaparat sa iau in calcul chiria (care nu e deloc neglijabila) raportata la capitalul limitat de care dispun.

nu m-as arunca in credite bancare, desi nu cred ca as putea obtine usor credite, pentru ca stiu ce presupun, nu as gaja cu ceva, nici nu prea am cu ce, decat o singura proprietate personala, un apartament cu 2 camere unde ar fi sediul. dar fiind singurul meu bun imobiliar nu imi pot permite sa il risc si sa raman pe drumuri in caz de faliment.

plus ca stiu ce costuri presupun dobanzile bancare la credite.

mai este un impediment: trebuie sa fac un stagiu de 3 ani ca sa ma autorizez ca expert contabil, care presupune cheltuieli considerabile pentru a putea deschide un cabinet de contabilitate. deci trebuie sa astept macar 3 ani. iar eu as dori sa demarez ceva in viitorul destul de apropiat.

si cum spuneam, din scurta experienta in domeniu: cred ca mi-am gresit vocatia. nu imi place sa lucrez numai cu acte, cifre, conturi. mai bine as da la cineva sa se ocupe cu astea contra unei sume.

problema e ca stiu ce nu imi place, dar imi vine destul de greu sa imi dau seama ce mi-ar place sau ce s-ar vinde in aceste vremuri.

 

3.am lucrat si in multinationala si in sectorul privat autohton, ca si in sistemul bugetar, deci am o experienta destul de vasta in domeniul economic. am invatat sa tin si carti de munca si tot ceea ce tine de salarizare si resurse umane (interviuri) desi nu am certificatul ala de inspector resurse umane.

m-am cam saturat de sefi care tipa la tine sau de patroni care fac numai magarii si te pun pe tine sa semnezi acte care stii ca nu sunt ok, ca si de job-uri: munca 10-12 ore pe zi + week-end inclus pe un salariu jalnic in raport cu cheltuielile lunare.

Macar daca tot muncesc din greu, sa o fac pentru mine.

 

4. as fi dorit sa incerc ceva in agricultura, dar din pacate rudele mele au fost foarte destepte si au "scapat" de pamanturi. mi-ar fi placut o sera sau o mini-ferma, dar fara ceva pamant e destul de greu.

Experienta o am in domeniul economic, am schimbat multe job-uri, am fost si administrator de contracte si controlor financiar - preventiv (lucram cu multi furnizori, autorizam plati) deci cunosc destul de bine fluxul informational (al documentelor) intr-o firma, precum si modul de organizare si control al angajatilor.

M-am gandit la o firma de resurse umane, dar am vazut ce costuri presupune cu autorizare, din cauza faptului ca lucrezi cu date personale confidentiale si esti monitorizat de o Agentie, iar atestatul pentru autorizare e foarte scump.

 

5. ce mi-ar place sa fac? cred ca mi-ar place sa fiu in sfera ajutorului social, fundatii ceva de genul asta sau in cercetare

 

am incercat sa fiu cat se poate de sincer cu mine insumi. dupa cum vezi sunt destul de varza. vreau sa pornesc ceva, nu prea stiu incotro sa o iau (ce sector), dar sunt convins ca pentru mine asta e singura solutie: sa-mi deschid propriul business.

Impedimentul principal e lipsa unui spatiu, iar capitalul nu imi permite pe langa toate cheltuielile (prevazute si neprevazute) si chirie (destul de mare).

Sunt in provincie, nu in Bucuresti.

 

Scuze ca m-am lungit, dar am incercat sa ma "sondez" cat pot de bine si putin presat de timp. Vreau parerea ta sincera, chiar daca nu e magulitoare la adresa mea.

Realizez si singur ca imi e destul de greu, pentru ca nu stiu incotro sa o iau si ce anume presupune in mod exact.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

oke...

sa zicem ca la capitolul acumulari teoretice stai "bine", daca asta inseamna undeva pe la media unei scari de la 1 la 5...

asadar, iti spuneam ca intr-o economie normala banii pe care ii ai ar trebui sa-ti ajunga... hai sa-ti limpezesc: (tine de o altfel de teorie, pe care nu vi-o preda nimeni la scoli in romania)... asadar:

 

- abordarea ta e tipic comunista: am resursa xxx, de pot face cu ea? asta e valabil intr-un sistem centralizat, in care nimic nu e al tau, totul e al nostru... asadar, sa incercam sa folosim resursa intr-un scop bine definit, si daca, printr-o intamplare, cineva descopera un artificiu managerial (de tip scadem costurile, inovam si crestem productivitatea sau extindem utilizarea resursei pe orizontala) atunci ne asteptam la un oarecare profit peste medie.

 

- mai exista o abordare, de tip capitalist: eu am o IDEE... pun mana, fac un plan de afaceri (stii sa faci), il documentez cu analize financiar contabile (stii sa faci), il sistematizez, constat ca e profitabil (nu ma intereseaza decat ideile cu rata de profitabilitate muuult peste ceea ce este azi aici in tara), determin taxe, impozite, etc. (pe scurt costuri reale), pun totul pe hartie, ii dau o forma lizibila, fac un rezumat concis si intr-un limbaj simplu si clar si plec pe un plan managerial...

 

imi intitulez lucrarea PROIECT, ii aplic cunostintele de management de proiect, si apoi, asta este tot... rezultat: profit garantat (mai ales ca tu ai fundamentat corect tot ce tine de analize)...

 

nu-ti mai spun de faptul ca trebuie sa-ti faci scenarii de managementul riscului, SWOT, sa studiezi piata, concurenta, eventuala nisa, sa ai ceva cunostinte de marketing, etc...

 

o sa afli ca n-ai nevoie sa te mai temi de garda, spagi etc, pentru ca nu vei lucra cu statul, ca sa ai nevoie de spagareala, si nu vei face magarii financiar contabile, rata de profitabilitate iti va acoperi cu varf si indesat taxele si impozitele, la o afacere buna, si corecta... sau, daca vei lucra cu statul, ii vei oferi produse fara concurenta, pe care le va lua de la tine la pretul real, cu marja ta de profit...

 

apoi, ai business... daca AI INTELES ca ultima resursa de care ai nevoie sunt banii, atunci poti sa incepi... daca nu, revenim la punctul 2...

 

iti spuneam ca banii iti sunt de ajuns:

- poti sa-ti faci o firma, cand esti gata cu planul de afacere, si, pentru o buna fundamentare a planului, poti lucra de pe un mail al unui prieten de la vreo firma... (il pui sa-ti ceara oferte pentru tipul de produs/serviciu pe care il intentionezi, si o sa primesti la el... ofertele sunt neangajante, nu-i periclitezi serviciul, si tu ai date concrete din piata referitoare la ce te intereseaza...) sau, poti folosi o adresa personala, dar nu sunt sigur ca vei primi ceva informatii reale, sau utilizabile...

 

asadar, pentru o firma (acte, un site web, eventual o locatie cu chirie modica, pentru inceput - sunt mii de locatii cu chirii sub 200 eur/luna azi) iti va ajunge capitalul initial... restul, vei avea la momentul in care o sa ai nevoie...

 

acum, o sa-ti insirui o lista de sfaturi de care e bine sa tii cont...

- gaseste ideea/ideile si vezi ce inseamna cu adevarat (uita de micile prestari de servicii, ca nici despre ele n-ai notiuni de bugetare, de timpi de circulatie a capitalului, da amortismente, salarii, etc)...

- orienteaza-te pe produse/servicii cu potential, gaseste-ti nisele, sunt cel mai simplu de exploatat, si n-ai concurenta de la inceput... pana can iei startul, ceilalti abia s-ar apuca...

- fundamenteaza-ti algoritmii de realizare a produselor/serviciilor (ai si ceva cunostinte despre asta), cu mare atentie, si sa revezi intotdeauna totul, sa nu-ti scape erori ... sunt pe banii tai...

- nu uita: managementul este cunoasterea si aplicarea a doar 4 cuvinte: PLANIFICARE, ORGANIZARE, COORDONARE, CONTROL

 

si acum lectia de baza: capitalul (sangele, motorul oricarui business) e chiar langa tine... vei afla cum sa-l culegi cand vei fi indeplinit ce-am spus mai sus...

 

si mai retine un lucru, (ca tot imi spui despre finantare la banci):

 

- in lumea normala, 95% din afaceri se finanteaza cu capital atras, si numai 5% cu credite... la noi e invers, tocmai pentru ca bancile, nemaiavand unde si cui sa-i dea banii in vest, vin la noi si ni-i baga pe gat la niste costuri exorbitante...

(cati dintre ai nostri au cunostinte despre finantari cu obligatiuni, cu emisiuni de actiuni, sau cu majorari de capital (in cazul SRL) ? cati au si curajul sa le foloseasca?)

 

asadar, pana acum n-am vorbit decat generalitati... daca ai inteles cate ceva, - si nu numai tu, oricine mai vrea - astept sa fiu contactat in PM, cu o adresa de mail, si stam de vorba la concret...

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pornind de jos si cu capital putin, singura posibilitate, asa cum zice si LeonKing, e una de nisa.Daca incerci sa mergi pe carari batute, timpul si sansele de reusita sunt invers proportionale, in defavoarea ta.

Eu n-am sa-ti spun multa teorie, ci am sa-ti propun ceva concret. Documenteaza-te despre culturile hidroponice.

Nu necesita spatiu imens (dar cateva sute de mp., la inceput sunt necesari).Se pare ca domeniul agriculturii intr-acolo se indreapta si abia e in faza de pionierat....ca tot spuneai ca te-a tentat o investitie in agricultura.

Doar citeste si apoi tragi concluzii. Poti incepe cu cateva dezbateri aici...si apoi vezi si proiecte din vest sau de peste ocean.

Nu baga nici un ban, dar daca te atrage, cu banii de care dispui, poti initia un proiect cu finantare UE.

Succes in orice ai intreprinde!

Editat de InPing
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pornind de jos si cu capital putin, singura posibilitate, asa cum zice si LeonKing, e una de nisa.Daca incerci sa mergi pe carari batute, timpul si sansele de reusita sunt invers proportionale, in defavoarea ta.

Eu n-am sa-ti spun multa teorie, ci am sa-ti propun ceva concret. Documenteaza-te despre culturile hidroponice.

Nu necesita spatiu imens (dar cateva sute de mp., la inceput sunt necesari).Se pare ca domeniul agriculturii intr-acolo se indreapta si abia e in faza de pionierat....ca tot spuneai ca te-a tentat o investitie in agricultura.

Doar citeste si apoi tragi concluzii. Poti incepe cu cateva dezbateri aici...si apoi vezi si proiecte din vest sau de peste ocean.

Nu baga nici un ban, dar daca te atrage, cu banii de care dispui, poti initia un proiect cu finantare UE.

Succes in orice ai intreprinde!

 

adica peste... "n" ani, cand se vor relua finantarile, si abia dupa ce vei fi terminat TU investitia, abia atunci iti vor RAMBURSA banii... in cazul in care proiectul va fi eligibil, acceptat si prins in bugetul local pentru cofinantare (din cate stim, proiectele degeaba sunt eligibile, daca partea de cofinantare locala nu se constituie - asta-i locul spaguibil politic - nu ai fonduri europene)

 

asa ca, sorry...

Editat de Amarena
editat pm
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

adica peste... "n" ani, cand se vor relua finantarile, si abia dupa ce vei fi terminat TU investitia, abia atunci iti vor RAMBURSA banii... in cazul in care proiectul va fi eligibil, acceptat si prins in bugetul local pentru cofinantare (din cate stim, proiectele degeaba sunt eligibile, daca partea de cofinantare locala nu se constituie - asta-i locul spaguibil politic - nu ai fonduri europene)

 

asa ca, sorry...

 

 

Te-ai interesat inainte de a scrie ce-ai scris?

Finantarile nu s-au oprit (in agricultura).

Cofinantarea din bugetele locale e reala, dar angajatii direct intetresati sa te ajute (pe de o parte ca s-a intrat tare in ei si au zburat pe capete, pe de alta, ca primesc comision direct prop. cu nr. de proiecte implementate.)

Mai e si cofinantarea cu aportul bancilor, dar cu girul guvernului (fara garantii din partea ta).

Incearca sa te documentezi, pornind de aici...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Da' cat tupeu ai...mult tupeu, nu asa.

Daca tot ai spus omului sa ti se adreseze pe PM(unde ai parte de o oarecare confidentialitate)de ce vii sa postezi discutia in topic?Ti se pare tie de bun simt asa?

Iti zic eu ca nu e, la ce dracu' spui omului sa foloseasca sistemul de mesagerie daca tu pastezi ce ti-a scris aici in topic?Spune-i sa scrie in topic si ii raspunzi in topic.

Asta ca sa nu mai spun ca nici macar in Zimbabwe, in nici un stat de pe planeta asta, capitalul de 3000 de euro nu este "arhisuficient pentru orice domeniu" asa cum aberezi mai sus.

Eu inteleg omu' parvenit care vrea sa arate ca e boss si stapaneste piata ca nimeni altu' da parca tu intreci masura.

Editat de Pharrell24
  • Upvote 9

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×