Iov. ia sa vedem.
o carte biblica nedatata, o locatie incerta ( undeva in tara Ut )
Cifre rotunde ( sapte fii, trei fete, sapte mii de oi, trei mii de camile, cinci sute de perechi de boi, cinci sute de magarite ).
Omul care vorbeste cu Dumnezeu mai mult decat oricare alt muritor.
O scena din spatele cortinei: Dumnezeu conduce un fel de consiliu, vin acolo fiii lui Dumnezeu , se prezinta si Satana intre ei.
O intrebare tulburatoare -,,De unde vii ?'', de parca Dumnezeu nici nu stia. Un fel de mutare de sah si parca poti vedea toti ochii atintiti asupra lui Dumnezeu.
De unde vii ? sau mai bine zis, de ce nu esti aici cu fratii tai ? de ce esti tu elementul X , nelalocul lui ?
De unde vii ?
Un raspuns sfidator : ,,de la cutreierarea pamantului si de la plimbarea pe care am facut-o pe el'' sau cu alte cuvinte- de pe planeta mea ; si iar ne putem imagina pe Satana uitandu-se in jur cu superioritate si oarecum chestionand pozitia celor ramasi fideli lui Dumnezeu : Si voi puteti avea planeta voastra, si voi putei fi ca mine.
Din nou muta Dumnezeu: Ai vazut pe robul meu Iov ?...[ pfff, oare n-avea alta treaba ?] - dar aici este cheia.
Este doar o speculatie personala insa este posibil ca in ceea ce priveste pamantul, Iov a fost ultima carte a lui Dumnezeu, toata miza. Si o joaca!!
Din nou o afirmatie cheie: ai vazut pe robul meu Iov? Adica uite cum pe planeta
ta exista supusi de-ai
Mei.
Se cunoaste continuarea, insa in ceea ce priveste provocara topicului este important sa cunosti statutul lui Iov. Acela de slujitor al lui Dumnezeu prin propria lui alegere si care reuseste sa treaca o perioada de criza chiar cu o teologie gresita.
Aceasta postare a fost editata de Majer: 07 March 2012 - 09:32 PM