sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Jung si analiza jungiana Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Sarah N.... 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 07-July 06

Scris 01 February 2012 - 03:06 PM

Ce parere aveti despre Carl Jung si analiza jungiana?
0

#2 Utilizator offline   Brukner 

• I am large, I contain multitudes.
  • PipPipPipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 15-December 10

Scris 11 February 2012 - 01:03 AM

Imi place Jung. De fapt, cu el am inceput sa citesc literatura psihanalitica (oh, Herr Doktor Freud, iarta-mi erezia).
Pe langa lucrul cu psihoticii (Jung insusi n-a fost scutit de episoade psihotice, Cartea Rosie-Opus Novus sta dovada), a adus si alte noutatii teoriei psihodinamice. Cele mai cunoscute si importante sunt inconstientul colectiv, arhetipurile si procesul de individuatie.
Fata de Freud, el a descoperit ca nu poate reduce toate situatiile de viata curente la instunctualitatea reprimata a copilariei, in special daca aceasta instinctualitate inseamna sexualitate.
Jung a indentificat cinci functii primare ale psihicului (psyche) care ele insale sunt pattern-uri universale ale experientei (arhetipuri):
1) Persona - Termen provenit de la masca folosita de actorii din antichitatea, Persona este identitatea pe care o aratam lumii, masca care ascunde componentele profunde ale personalitatii. Persona este atat imaginea ideala pe care ne-o creem despre sine, cat si imaginea pe care o oferim celorlalti. Poate sa insemne si un rol pe care ni-l asumam pe plan social. Multi se identifica cu masca. Dar masca aceasta poate sa creeze antagonism, intre ce suntem cu adevarat si ceea ce dorim sa aratam.
2) Eul - Este sediul constiintei.
3) Umbra - Reprezinta partea inconstienta a psihicului, zona cea mai arhaica. Contine un dinamism instinctiv, o violenta pasionala. Reprezinta partea animalica, partea perceputa ca fiind demonica. Este partea din personalitate care este fortata sa ramana in afara constiintei de catre mecanismele de aparare ale Eului. Este, daca vreti, opusul Personei. Umbra Frumoasei este Bestia.
4) Anima este un complex de credinte si simtiri legate de sexul feminin in psihicul barbatului. Iar Animus este complexul corespunzator din psihicul femeii. Este o reminiscenta a bisexualitatii naturii umane.
5) Sinele este totalitatea psihicului. Un centru organizatoric.

Individuatia este realizarea totalitatii unificate prin eliminarea antagonismului Inconstient-Constient, a dualitatii. Doar prin integrarea continuturilor Umbrei se poate petrece aceasta unificare.

Aceasta postare a fost editata de Blackthorn: 11 February 2012 - 01:25 AM

7

#3 Utilizator offline   Andrei Stinga 

• Garoafa
  • PipPip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 16-February 12

Scris 16 February 2012 - 03:44 PM

Urmați, cumva, procesul de individuație? Aveți experiențe īn acest sens? Mă interesează un schimb de experiență.

Toate cele bune.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic