1. Nu exista liber arbitru. Totul functioneaza pe baza legilor fizicii.
2. Dintr-un anumit punct de vedere, toate sunt iluzii.
3. Exista 3 tipuri de existenta: matematica, fizica, spirituala (constiinta).
4. Creierul e o masina de decodificat (simtit) sentimente. Comparatia asta am auzit-o de la cineva pe scientia.ro si mi s-a parut foarte utila.
5. Fenomenele macroscopice apar datorita felului de a functiona al lucrurilor la nivel microscopic/cuantic.
La ce concluzii putem ajunge combinand si dezvoltand ideile de mai sus ?
In primul rand, daca nu exista liber arbitru, atunci noi nu existam, prin noi intelegand acele fiinte cu proprie vointa. Ce mai ramane din noi daca ne este luata libera vointa ? Niste roboti. Dar sa vedem ce fel de roboti. Ca la urma urmei nu ne simtim deloc asa, nu ? Ne simtim in continuare ca si cum am avea liber arbitru. Sa aplicam punctul 2) acum. Este doar o iluzie. E nevoie sa explicam acum cum anume apare aceasta iluzie. Explicatia va implica ultimile trei puncte.
Mai intai sa reflectam asupra felului fizic in care este format corpul nostru. La prima vedre suntem un obiect unitar. Daca ne-am opri aici, am crede ca suntem un corp trimis de la Dumnezeu. Dar stim ca defapt suntem formati din diferite organe, fiecare cu roul lui. Acum sa reflectam la sufletul/constiinta noastra. La fel ca si corpul fizic, la prima vedere pare un "obiect unitar", trimis de la Dumnezeu. Hei... dar ia stai asa. Asa pare si corpul, dar nu este. Nu cumva si sufletul e si el format din parti ? Ba sigur ca e.Ochii ne dau vederea, urechile auzul. Diferite senzatii (senzatiile avand existenta spirituala) sunt create de diferite parti ale corpului. Dar lucrurile sunt mai profunde de atat. Revenind la corpul fizic, observam nu numai ca e compus din organe, dar si organele sunt compuse din structuri din ce in ce mai mici, putund merge pana la nivel de atomi sau si particule elementare daca vreti. Dar in cazul sufletului, lucrurile cum stau ? Am vazut ca e format din diferite senzatii. Eiiii... acum devine interesant. Oare senzatiile nu sunt si ele formate din altceva si mai elementar ? Ba da. Sunt formate din senzatii elementare ce apar proabil la nivel cuantic. Probabil atunci cand electronul se invarte in jurul nucleului, o anumita senzatie elementara apare. Dar e atat de primitiva, incat fireste ca nu stie de ea insasi. La urma urmei, nici macar un caine nu stie de el insusi. Intr-o molecula, senzatia devine mai complexa. In interactiunile dintre molecule, inca si mai complexa. Astfel ca in cazul creierului uman, senzatia e atat de complexa incat ajunge sa zica: "Pe mine ma cheama Costel." Retineti ca nu avem liber arbitru ? Prin urmare, desi senzatia e atat de complexa incat sa capete constiinta de sine, nu e nimic mai mult decat un fenomen al naturii. Faptul ca avem impresia ca noi suntem acel Costel, e doar o iluzie. Totul e de la sine. E ca si in cazul corpului: ne uitam in oglinda si vedem un obiect unitar si zicem: "Asta sunt eu." Dar oricand ti-ar putea fi schimbata o mana cu alta, culoarea pielii sa iti fie facuta neagra. Si te vei uita iar in oglinda si vei zice la fel: "Asta sunt eu." La fel si in cazul sufletului. Te gandesti: "Mie imi place muzica rock, fotbalul, plimbatul in natura." Dar si sufletul iti poate fi schimbat si totusi sa ai in continuare impresia: "Asta sunt eu. Imi place muzica dance, patinajul, iesitul in cluburi."
Sper ca v-am creat o idee cat mai aproape de adevar despre ce suntem noi defapt. Iar asta inca nu e tot. Revin maine cu noi viziuni asupra adevarului, desi acelea sunt mult mai greu de explicat si nu stiu daca voi reusi.
Aceasta postare a fost editata de Abc2009ro: 29 January 2012 - 12:50 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS