(invatatura ateista)
1. Sa nu ravnesti la alte vieti care nu sunt nici in cer, nici pe Pamant, nici dincolo de el...
2. Sa nu ai alti dumnezei afara de natura! Sa nu-ti faci chip cioplit din semenii tai si nici din fiintele inchipuite de tine sau de semenii tai... Alege-ti ca icoana frumusetea naturii adevarate.
3. Cinsteste viata ca pe parintii tai creatori!
4. Sa nu iei numele acestei vieti in deşert ca numele tau sa nu fie luat in deşert de viata...
5. Adu-ti aminte de zilele de weekend ca sa le slavesti si sarbatoreste-le cumpatat cu o plimbare prin parc cu prietenii...
6. Fii bun intru toate faptele tale cinstind munca de jos a celor saraci si pe cei aflati in necaz...
7. Sa nu minţi!
8. Sa nu gandesti necurat impotriva aproapelui tau si sa nu faci nimic din ce-ar putea duce la moartea si tristetea aproapelui tau!
9. Sa nu iubesti alta viata afara de cea care este...
10. Invata-i pe copiii tai sa pretuiasca viata si sa o duca mai departe spre meleagurile vesniciei...
Din moment ce poruncile "divine" au fost scrise de un om - consider ca aceste porunci nu au nicio inspiratie divina si sunt pur umane - asa ca m-am gandit sa-mi fac propriul decalog in functie de idealurile mele. Daca nu va place nu comentati! Treceti pur si simplu cu vederea sau duceti-va oriunde in alta parte pe forum unde credeti voi ca va place... Jignirile nu-si au rostul in acest topic... Scopul topicului e sa ne binedispunem si sa analizam prin comparatie cele doua decaloguri (al meu si-al lui Moise) pentru a deduce care sunt mai bune si care merita respectate cu adevarat. Consider ca aceste indrumari scrise de mine depasesc poruncile primitive ale crestinilor prin faptul ca exprima binele real si instiga la devotiunea pentru viata aceasta reala care e acum si nu cum ne invata decalogul crestin - sa iubim si sa slujim un zeu si o viata care nu exista decat dupa moarte. Vreau sa se inteleaga faptul ca orice om cu un pic de cultura generala si cu un sistem de principii pozitive poate concepe un decalog asemanator cu cel al lui Moise. Vreau sa se accepte faptul ca nu e nimic divin in spatele acestor conduite morale. Mi-ar placea sa discutam si sa analizam civilizat. Deci no offence! Multumesc anticipat!
P.S. Defapt nici nu ma astept de la vreun consimtamant din partea celor credinciosi. Topicul se adreseaza mai mult ateilor...
Contact
Facebook
Twitter
RSS