Sâmbătă seara frunzăream paginile electronice ale scumpelor noastre ziare. Atenția mi-a fost captată imediat de următorul articol:
http://www.evz.ro/de...dem-956345.html
L-am parcurs rapid pentru a vedea cum vor fi afectate PFA-urile. Din articol nu rezulta niciun norișor negru. Totuși ceva m-a determinat să merg la sursă pentru a vedea cu proprii mei ochi cum stau lucrurile. Așa că am hotărât să arunc o privire, cel puțin în grabă, peste proiect. Acesta poate fi găsit la următoarea adresă:
http://discutii.mfin...f_Codfiscal.pdf
Si ce credeți că am descoperit?! Dacă am înțeles eu bine lucrurile (și cred că le-am înțeles destul de bine) ne așteaptă o mică-mare surpriză. Despre ce este vorba??? Pe scurt: în acest moment o PFA are o libertate destul de mare la stabilirea sumei folosite ca bază de calcul pentru contribuția la CAS (pensii). Odată însă cu promulgarea OUG dospite acum de scumpul nostru minister de finanțe această libertate devine istorie. Ceea ce înseamnă că PFA va plăti contribuția la CAS (31,3%), după caz, fie la norma de venit, fie la câștigul net (venituri - cheltuieli), dacă venitul este stabilit în sistem real.
Ei, cum vi se pare?!
Am făcut și eu un mic calcul și iată ce a rezultat.
Să prespunem, pentru simplitate, că în luna ianuare 2012 o PFA a obținut un venit net de 1000 lei. Acum să facem calculele.
- 1000 * 31,3% = 313 RON (contribuția la CAS/pensii)
- ( 1000 - 313 ) * 5,5% = 38 RON (contribuția la CASS/sănătate)
- ( 1000 - 313 - 38 ) * 16% = 104 RON (impozitul pe venit)
313 + 38 +104 = 455 lei
Ceea ce înseamnă că o PFA este impozitată, în mod real, cu o cotă de 45,5% din venitul său. ESTE ENORM!!!
Iar acum să ducem reționamentul un pic mai departe. Cu banii rămași după plata contribuțiilor și a impozitelor (545 lei) PFA se duce să-și facă cumpărăturile la supermarket. După cum se știe foarte bine orice produs cumpărat conține în preț taxa pe valoare adăugată (24%). Făcând un mic calcul rezultă că din cei 545 lei cheltuiți TVA reprezintă 105 lei.
455 + 105 = 560 lei.
Iar aceasta înseamnă, de fapt, o cotă totală de impozitare de 56% . Iar dacă am lua în calcul și alte ”contribuții”: accize, impozit pe casă, impozit pe teren, rovignete etc. etc., atunci chiar că ajungem la 60%!!!
Și acum se pune întrebarea: ”Ce se poate face?” Eu am o idee, zic eu destul de bună, cum se poate ataca această lege. Dar înainte de a mi-o expune aș dori să văd ce idei aveți voi... Cu cât mai multe idei, cu atât mai bine!!
Pagina 1 din 1
Proiect OUG pentru modificarea Codului Fiscal
Scris 06 December 2011 - 05:52 PM
Rissa, la 06 December 2011 - 03:17 PM, a spus:
Iar acum să ducem reționamentul un pic mai departe. Cu banii rămași după plata contribuțiilor și a impozitelor (545 lei) PFA se duce să-și facă cumpărăturile la supermarket. După cum se știe foarte bine orice produs cumpărat conține în preț taxa pe valoare adăugată (24%). Făcând un mic calcul rezultă că din cei 545 lei cheltuiți TVA reprezintă 105 lei.
De fapt valoarea adaugata a produsului nu este doar de 24%, ci ar trebui adaugat totalul taxelor platite (cca 45%), deoarece produsul ajuge sa coste atat nu doar datorita TVA-ului. De unde rezulta un total tot de cca 60% pe produs cumparat merge la guvern.
Deci ai 60% de platit taxe + 60% din cei 40% ramasi, deci cca inca 25% in plus.
60% taxe initiale + cca 25% taxe pe produs = 85% - chiar 90% sunt taxele pe care le ia guvernul din buzunarul cumparatorului final.
-------------------
sper ca e clar. noi platim 60% taxe pe ce muncim, apoi platim si 60% din cei 40% ramasi (deoarece pretul produselor creste cu 60% - taxele percepute pe produs)
(e un calcul estimativ)
Dar va dati seama ca in realitate guvernul percepe 85% - 90% taxe din munca fiecaruia?!
E ORIBIL - FURT, SFRUTARE LA SANGE - SCALVIE. Si nici macar nu ne dam seama...
Daca n-ati mai plati taxa guvernului hotoman, ar fi suficient sa lucrati o ora pe zi sau la doua zile pentru a trai cel putin la fel de decent cat se traieste cu un salariu...
HELLO WORLD!!! DESTEPTAREA!
Impartaseste acest subiect:
Pagina 1 din 1
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Spirala imprumuturilor si venirea lui Anticrist | _Undying_ | 35 | 11.374 |
|
Nostalgicii Comunismului...
...neadaptatii de azi ? |
Madonna | 119 | 33.876 |