Asadar, as vrea sa intreb pe cine se pricepe daca un caz cunoscut de mine indeaproape, de vorbit constant, poate fi diagnosticat drept logoree. Din cate am citit nu corespunde decat partial. Daca este altceva, poate cineva m-ar putea lamuri asupra diagnosticului exact, pentru ca ceva normal nu este cu siguranta.
Problema se manifesta in modul urmator - persoana vorbeste aproape constant. Ar dori sa vorbeasca intruna dar aceasta dorinta nu ii este intampinata de cei din jur. Asa ca se manifesta in alte moduri pentru a vocifera totusi, justificand ca nu incearca sa intretina o conversatie, deci teoretic nu vrea sa deranjeze pe nimeni.
Mereu trebuie sa vocalizeze ceva, orice. Ori sa vorbeasca, ori sa cante, ori sa scoata sunete pentru a amuza copiii, dar in realitate pentru a nu inchide gura. Ar fi chiar comic daca nu ar fi atat de exasperant. Intr-o casa cu 2 copii mici, onomatopeele sa le scoata un adult. Pana si cand citeste o carte sopteste. Pana si cand formeaza numere de telefon.
Nici un moment nu ii pare nepotrivit pentru inceperea unei conversatii agasante si inutile, nici daca abia te-ai trezit sau pici de somn. Nu conteaza ce faci in momentul respectiv, de pilda activitatile enumerate in chestionar.
Ca sa taca 5 sau 10 minute trebuie sa i se atraga atentia, pentru ca apoi oricum incepe iarasi.
- Repeta mereu subiectele de conversatie, uneori de la o zi la alta, cu saptamanile.
Are preocupari de dezvoltare a propriilor aptitudini, doar cele profesionale, dar sunt foarte restranse ca sfera semantica. Discutiile despre ele devin rapid extrem de obositoare.
- Pune intrebari al caror raspuns il cunoaste foarte bine, de genul ai spus mai devreme ca ...., nu?.
- Justifica lucrurile ilogice spuse prin am zis ca sa nu tac din gura, am zis si eu ca sa zic ceva, care deja te lasa fara replica, putand teoretic justifica asa absolut orice fel si mai ales orice volum de vorbe.
- Cand i se atrage atentia, replica este dar CHIAR nu pot sa scot si eu doua vorbe? Doua vorbe inseamna sa vorbeasca intruna, toata ziua si uneori si noaptea, cand se scoala ocazional sa mearga la baie, apoi se aseaza pe scaun si incepe sa vorbeasca. Acum mai rar dar inainte o facea de 2-3 ori pe noapte, desi stateam noaptea expres pt ca ziua nu ma puteam concentra de gura ei.
- Daca vede ca cineva nu are chef de vorba, ca intreba ceva si i se raspunde in doi peri cu un mormait, insista.
Nu-mi raspunzi? Nu vrei sa vorbesti cu mine?
- Vorbeste singura dar in compania altora. Sa pun asta in frigider, sa curat cartofi, ma duc pana sus sa pun ceva pe umeras, actiuni care in mod normal sunt facute fara a fi anuntate.
- Cand ramane fara subiecte de conversatie incepe sa faca observatii asupra mediului inconjurator, se gandeste la ce s-a intamplat in ultima perioada, cauta. Nu ARE ceva de spus ci CAUTA in permanenta.
- Daca vede ca nu i se raspunde, gaseste un alt mod de a agasa si anume ''da-mi si mie cutare lucru'', ''adu-mi si mie aia'', ''cauta-mi te rog aia, e in cutare punga pe nu-stiu-unde'', chiar daca evident poate singura sa caute acele lucruri, dar trebuie sa intrerupa pe altcineva la fiecare 10 minute pentru ele. Asa capata mai multa atentie in lipsa conversatiei constante. (Asta este o trasatura a obsesionalului care incearca inconstient sa stabileasca programul altuila - nu faci ce vrei tu si cand vrei tu ci ce vreau eu cand vreau eu, vei intrerupe orice la comanda mea, iti dirijez viata. Inconstient o face. Deseori, cum te vede, nestiind ce ai de facut in acel moment, iti da directive din prima secunda, cand termini fa aia, apoi fa aia, apoi fa aia, si nici nu te-ai apucat bine de prima ca insira o lista de 5 pana sa te dezmeticesti.
- Isi manifesta permananent ipohondria pentru a avea un subiect de conversatie. Am avut o crampa aici, un junghi aici, imi curge nasul, ma doare capul etc. Intra chiar in intimitati care il fac pe celalalt sa se simta foarte incomod (observatii scatologice, observatii asupra unor secretii sau mucozitati samd, lucruri care eventual se discuta cu medicul daca e cazul sau se cerceteaza in privat, dar atat).
- Isi analizeaza fiecare senzatie dpdv al superstitiilor (ma mananca nasul, ma mananca palma, se intampla nu-stiu-ce).
- Cauta probleme acolo unde nu sunt (e frig, miroase a nu-stiu-ce), totul in imaginatia ei.
- Se baga in sufletul omului cand e trist sau deprimat dar numai cand e vesela, nu pentru ca ar interesa-o cu adevrat ci pentru ca momentan vrea rolul de confident si este avida de vorba. Asa ca incearca timp de o jumatate de ora sa ii scoata aluia vorbele cu clestele, hai spune-mi, vreau sa te ajut, de ce ai fata aia etc. Altminteri cand omul are o problema si simte nevoia sa se descarce iar ea nu are chef, il expediaza rapid, il desconsidera, il eticheteaza drept bolnav psihic si ii gaseste 100 de vini imaginare pentru care se simte asa (traducere, lasa-ma in pace cu prostiile tale, atitudinea parintelui agresor fata de problemele sufletesti ale copilului sau adolescentului). Daca rolul de confident de ocazie ii este acceptat si pe moment pare sa asculte cu inima deschisa, peste 2 zile, ca sa isi descarce proprii nervi, va ridiculiza lucrurile spuse de celalalt etichetandu-l drept nebun. Va folosi acele lucruri impotriva lui, il va umili pentru slabiciunea si fragilitatea de care a dat dovada, slabiciune pe care initial l-a pacalit sa o manifeste.
Asadar, din cauza faptului ca trebuie in permanenta sa scoata sunete, este un soi de logoree?
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 30 November 2011 - 09:35 PM
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis