sau Inregistrare

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Product placement Publicitate mascata Evaluare topic: - - - - -

Poll: Product placement (5 membri au votat)

Observati promovarea unor produse in filme, seriale si emisiuni?

1. Da, foarte des (2 voturi [40.00%])

Procentaj din vot: 40.00%

2. Nu, deloc (0 voturi [0.00%])

Procentaj din vot: 0.00%

3. Cateodata (3 voturi [60.00%])

Procentaj din vot: 60.00%

Va enerveaza aceasta practica (va simtiti manipulati) ?

1. Da (4 voturi [80.00%])

Procentaj din vot: 80.00%

2. Nu (1 voturi [20.00%])

Procentaj din vot: 20.00%

3. Nu am nicio parere (0 voturi [0.00%])

Vi se pare ca aceasta practica diminueaza valoarea fictiunii ?

1. Da, nu mai percep actul de creatie ca pe ceva spontan si original (3 voturi [60.00%])

Procentaj din vot: 60.00%

2. Nu, mi se pare ceva inofensiv (2 voturi [40.00%])

Procentaj din vot: 40.00%

3. Mi-e indiferent la ce ma uit (0 voturi [0.00%])

Voteaza Vizitatorii nu pot vota

#1 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Gold Member
  • Inregistrat: 05-January 09

Scris 29 November 2011 - 09:29 AM

Daca ii intrebi, probabil majoritatea telespectatorilor au impresia ca publicitatea nu depaseste timpul de emisie rezervat pentru ea. Cand incepe sau se reia productia urmarita de ei, se simt absorbiti de respectivele povesti si nu banuiesc ca in spatele unui aparent act creativ s-ar putea ascunde de fapt altceva.

Product placement este o tehnica folosita constant in realizarea unor productii, fie ca e vorba de filme, emisiuni sau seriale, in seriale fiind utilizata cel mai des. Ea consta in includerea unor produse, panouri publicitare, firme, magazine etc, pentru a face reclama unor companii, producatorii primind in schimb sponsorizare din partea lor.

Cand citim o carte si suntem captivati de personaje si circumstantele pe care le traiesc, ultimul lucru la care ne asteptam e ca autorul sa incerce sa ne vanda ceva. Ei bine, in unele seriale pot exista si cate 5-6 sponsori promovati pe episod. Unele filme iarasi pot include o gramada de produse.

Cat despre unele emisiuni extrem de populare, al caror succes este bazat cica pe spontaneitate si pe un concept grozav... Voila. :)

http://en.wikipedia....oduct_placement

* The Biggest Loser – 6,248
* American Idol – 4,636
* Extreme Makeover: Home Edition – 3,371
* America's Toughest Jobs – 2,807
* One Tree Hill – 2,575
* Deal or No Deal – 2,292
* America's Next Top Model – 2,241
* Last Comic Standing – 1,993
* Kitchen Nightmares – 1,853
* Hell's Kitchen – 1,807

Un exemplu. Acum cativa ani urmaream cu placere o telenovela comica argentiniana numita Sos Mi Vida (2006), care a castigat cateva premii si a fost difuzata in foarte multe tari. Foarte simpatica de altfel, actori buni, dialog foarte amuzant, comic de situatie din plin samd. La vremea respectiva nu am observat nimic suspect. Era si destul de greu intrucat multe dintre companiile care au sponsorizat-o erau locale. Nu am urmarit-o pana la sfarsit atunci. Acum o vreme, lucrand in miez de noapte, de plictiseala, am gasit-o pe youtube si am hotarat sa mai urmaresc continuarea cand aveam chef. Era haioasa tare. Eu insa fiind setata acum pe un mod diferit de a privi orice productie tv (si cine isi face acest obicei garantat nu va mai reveni niciodata la starea initiala), am inceput sa observ urmatoarele:

-produse in prim-plan pentru o secunda (des);
-personaje citind ziare cu anumite reclame;
-personaje uitandu-se la tv unde apar mereu anumite reclame;
-ecranul unui computer afisand site-ul unei banci (iarasi des);
-actorii consumand anmite produse sau luand anumite medicamente filmate de aproape;
-multe scene petrecute intr-un supermarket anume, personaje angajate acolo laudandu-l, purtand o conversatie lunguta despre el;
- multe locatii pe strada cu panouri publicitare;
-dubite ale unei firme de electrocasnice trecand pe strada foarte des (daca nu in fiecare episod macar la fiecare 2, firma fiind sponsorul principal);
-uneori scenariul este chiar modificat pentru a promova un produs. De exemplu, un personaj s-a imbolnavit timp de un episod pentru ca la sfarsit sa i se dea un sirop anume, aratat frumos la camera, cu care sa se vindece rapid. Cu alta ocazie, niste creme au fost introduse complet fortat in firul narativ al unui episod.

Toate astea sunt facute in mod extrem, dar extrem de evident si grosier.

Aparitiile unor produse in background, na, mai treaca mearga, dar cand povestea in sine se modifica pentru acele produse sau companii, te intrebi ce este mai important, fictiunea sau publicitatea, daca ambele conteaza 50%... sau, varianta cealalta, daca fictiunea nu este decat un pretext bentru a iti baga sub nas niste produse :pardon:.

Am gasit un articol in care serialul era studiu de caz pentru product placement, insirand 9 companii. Nu este imaginatia mea, toate acele companii promovate au sponsorizat intr-adevar.

http://www.alipso.co...ccion/index.php

Chiar au omis cateva. :lol2:

In plus, ce ne facem cu filmele de mare succes? Ce ne facem cu actorii ultra-premiati, care considera rolurile lor arta in forma pura, pentru ca intre timp sa mai faca si un pic de publicitate unor marci? Exemple sunt in acel articol de pe wikipedia. :think:

Ce parere aveti despre chestia asta?
0

#2 Utilizator offline   Diela 

• mititica deductivă şi noninvazivă
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 20-July 07

Scris 29 November 2011 - 10:40 AM

da, le observ câteodată

nu mi se pare că taie din actul creativ - dacă e vorba de o producţie cu acţiune în zilele noastre mi se pare chiar firesc să existe pe masă o sticlă de Cola, să vezi omul citind New York Times sau să conducă un Mercedes; sunt lucruri din zilele noastre şi e normal să se regăsească
la fel dacă e vorba de un film din anii '80, produsele anilor 80 fac parte din decorul şi viaţa anilor '80 şi dau şi atmosfera filmului

nu mă deranjează: tot Pepsi e mai bun decât decât Cola şi bani de merţan oricum n-am :pardon:
2

#3 Utilizator offline   samsara 

• Daca
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Moderator
  • Inregistrat: 31-January 07

Scris 29 November 2011 - 10:45 AM

Ma uitam intr-o zi la Next top model :)) nu intrebati de ce? Si vai gagicile nu aveau voie sa nu manance dulciuri si vine una cu o pungulita pe ascuns cu ceva cioco de la Milka si vezi doamne i-o trimisese mama ei, desi era un produs f nou, de abia aparut .. stupida chestia. Si desigur cand o aparut publicitatea au bagat si reclama la noua milka. Mda.

Aceasta postare a fost editata de samsara: 29 November 2011 - 10:46 AM

1

#4 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 25-November 09

Scris 29 November 2011 - 01:57 PM

Eu nu observ mereu aceasta chestie - poate si din cauza ca sunt mai aerian in general. Atunci cand prezenta marcilor nu este agresiva, cand raman doar in fundal, este OK. Daca numele marcii este amestecat in poveste in mod inutil, chestiaincepe sa ma deranjeze. Dar exista si situatii in care prezenta lor este justificata. De exemplu in Diavolul se imbraca de la Prada, toata insiruirea de marci de haine, pantofi si accesorii are un sens: este gandita sa creeze o stare de supra-saturare si in final o atitudine critica la adresa industriei modei. De asemenea ar fi justificata o scena ipotetica intr-un film cu adelescenti care se ciondanesc daca iPhone este mai tare decat BlackBerry (sau mai stiu eu ce alte gadgeturi de gen), intr-o scena in care se descriu aiurelile adolescentei sau mercantilismul promovat in anumite medii.

In rest am o observatie la modul cum e facut chestionarul. Am votat, desi nu am gasit o optiune potrivita la ultima intrebare. Mie nu mi se pare nici total inofensiv, adica depinde de imprejurari, si nici nu sunt toal indiferent. Poate n-ar strica existenta unei optiuni de vot "in general trec chestia cu vederea acolo unde nu afecteaza povestea/filmul".

Aceasta postare a fost editata de lynxul_negru: 29 November 2011 - 02:00 PM

1

#5 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 29 November 2011 - 04:57 PM

Vezi postareaDiela, la 29 November 2011 - 10:40 AM, a spus:

Da, asa e, m-am referit la promovarea explicita. Cand produsele doar fac parte din peisaj e normal, dar cand se insista asupra lor devine ostentativ.

Vezi postareasamsara, la 29 November 2011 - 10:45 AM, a spus:

Discret rau! :roll:

Vezi postarealynxul_negru, la 29 November 2011 - 01:57 PM, a spus:

Da, subscriu, cand incep sa se amestece reclamele in povestea prorpiu-zisa este enervant pentru ca ai vrea sa vezi un film asa cum citesti o carte, sa iti creeze iluzia de autenticitate (ceea ce oricum nu e sanatos pentru ca asa absorbi anumite idei, dar sa lasam asta, de amorul artei). Ori asa devine din arta circ ieftin, amintindu-ti din sfert in sfert de ora ca e ceva fals, artificial. Mai ales cand stii bine ca respectivele companii sunt sponsori, ti se aminteste mereu, nu e nimic facut cu discretie.

Simpla mentionare este una si cu totul altceva sa se discute 5 minute despre Walmart, cum gasesti orice acolo, cat de grozavi sunt ca au o casa speciala pentru gravide, cum angajeaza ei adolescenti fara perspective (a se intelege exploateaza). Oricum nu stiu de ce publicitate mai au aia nevoie ca sunt ca raia. Iar cand o parte din poveste este dictata de nevoia de a arata produsul (cum am zis mai devreme ca imbolnavesti un personaj pentru a arata medicamentul care il face bine), deja povestea trece pe locul 2 si pe locul 1 vine reclama.

Cat despre chestionar, nu cred ca am facut vreunul cum trebuie de cand am inceput sa postez pe forum.
0

#6 Utilizator offline   Miercuri_ 

• Crin
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 09-July 11

Scris 29 November 2011 - 05:07 PM

Pe mine ma irita rau publicitatea online. Este ingrozitor de agresiva. Cred ca asta am respectat cel mai mult la forumul asta, odata logat nu te mai agreseaza cu publicitate. La televizor ma uit atat de rar incat habar nu am ce se mai difuzeaza. Reclamele mascate din filme sunt inevitabile, dar ma afecteaza prea putin. E interesanta noua campanie Wiki, anti-publicitate, dar tare ma tem ca va fi un esec. Daca va avea succes, poate fi creat un precedent bun in sensul asta.
0

#7 Utilizator offline   lynxul_negru 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Vezi galerie
  • Grup: Silver Member
  • Inregistrat: 25-November 09

Scris 29 November 2011 - 05:24 PM

Vezi postareaFinnian, la 29 November 2011 - 09:29 AM, a spus:

* The Biggest Loser – 6,248
* American Idol – 4,636
* Extreme Makeover: Home Edition – 3,371
* America's Toughest Jobs – 2,807
* One Tree Hill – 2,575
* Deal or No Deal – 2,292
* America's Next Top Model – 2,241
* Last Comic Standing – 1,993
* Kitchen Nightmares – 1,853
* Hell's Kitchen – 1,807

Din cele zece de mai sus nu am urmarit decat jumate de episod din Extreme Makeover. In rest celelalte ori nu-mi sunt accesibile, ori nu intra in raza mea de interes, habar n-am daca sunt difuzate pe vreunul din posturile de cableTV. Cred ca am vazut un promo pentru ceva ce aducea cu World's Toughest Jobs, nu stiu daca e totuna cu America's.

Aceasta postare a fost editata de lynxul_negru: 29 November 2011 - 05:28 PM

0

#8 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 29 November 2011 - 05:56 PM

Vezi postareavasilica333, la 29 November 2011 - 05:07 PM, a spus:

Exista un program numit Ad Block Plus. E gratuit. Bine, ceva chichite trebuie sa aiba el, ca nimeni nu-ti da ceva atat de util pe degeaba, fara vreun avantaj pentru el.

Vezi postarealynxul_negru, la 29 November 2011 - 05:24 PM, a spus:

Le-am vazut pe cele ale lui Gordon Ramsay (ultimele doua), erau comice dar in acelasi timp iritante, interesanta combinatie. Erau axate pe soc (mizeria din anumite restaurante; a si fost dat in judecata de unii pentru ca ar fi inscenat ceva pentru efect). Nu am remarcat niciun produs. Dar fiind emisiuni culinare, nu se poate evita un produs sau altul, si eu am preferintele mele in materie si daca le enunt nu inseamna ca fac reclama (desi el facea, evident, si pe deasupra cu autoritatea de bucatar profesionist).

Aceasta postare a fost editata de Finnian: 29 November 2011 - 05:51 PM

0

#9 Utilizator offline   Naeema 

• Dionaea
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Inregistrat: 07-May 08

Scris 29 November 2011 - 07:31 PM

Din alea enumerate urmaresc din cand in cand Kitchen Nightmares si Hell's Kitchen , in rest nici una. Plasatul de produse (subtil sau nu) in timpul derularii emisiunii sau a filmului nu ma deranjeaza asa de mult pe cat ma scot din minti posturile de televiziune care opereaza pe buget mic si ca atare un film de o ora jumate il vizionez in 4, datorita reclamelor din 5 in 5 minute. Prefer sa ma uit la film si vad o sticla de JD pe masa sau o discutie in fata la Wall Mart, decat sa vad reclame la toate produsele pe care le vinde Wall Mart, difuzate printre farame de film.

Aceasta postare a fost editata de Naeema: 29 November 2011 - 07:32 PM

0

#10 Utilizator offline   Ruaraidh 

• Orhidee
  • PipPipPipPipPipPip

Scris 29 November 2011 - 07:55 PM

Vezi postareaNaeema, la 29 November 2011 - 07:31 PM, a spus:

Si asta e un adevar. Am auzit ca si in Spania e la fel (ca de urmarit nu am urmarit), ca de cand incepe pauza publicitara si pana se termina uiti complet la ce te uitai, pierzi firul.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Hot Topic (New) Televizorul si calculatorul fac victime roportal  20 11.678
Hot Topic (New) V. Socaciu doreste ca filmele sa fie dublate in limba romana Kahila  21 2.151
Replici noi Filme scurte gen youtube sau metacafe P@py  9 7.746
Replici noi A shot at love with Tila Tequila -=Scary boY=-  10 5.629
Replici noi un click aici va rog !
pentru o buna utilizare a forumului si va astept si pe voi cu sugestii
`jojo`  12 9.382