Product placement este o tehnica folosita constant in realizarea unor productii, fie ca e vorba de filme, emisiuni sau seriale, in seriale fiind utilizata cel mai des. Ea consta in includerea unor produse, panouri publicitare, firme, magazine etc, pentru a face reclama unor companii, producatorii primind in schimb sponsorizare din partea lor.
Cand citim o carte si suntem captivati de personaje si circumstantele pe care le traiesc, ultimul lucru la care ne asteptam e ca autorul sa incerce sa ne vanda ceva. Ei bine, in unele seriale pot exista si cate 5-6 sponsori promovati pe episod. Unele filme iarasi pot include o gramada de produse.
Cat despre unele emisiuni extrem de populare, al caror succes este bazat cica pe spontaneitate si pe un concept grozav... Voila.
http://en.wikipedia....oduct_placement
* The Biggest Loser – 6,248
* American Idol – 4,636
* Extreme Makeover: Home Edition – 3,371
* America's Toughest Jobs – 2,807
* One Tree Hill – 2,575
* Deal or No Deal – 2,292
* America's Next Top Model – 2,241
* Last Comic Standing – 1,993
* Kitchen Nightmares – 1,853
* Hell's Kitchen – 1,807
Un exemplu. Acum cativa ani urmaream cu placere o telenovela comica argentiniana numita Sos Mi Vida (2006), care a castigat cateva premii si a fost difuzata in foarte multe tari. Foarte simpatica de altfel, actori buni, dialog foarte amuzant, comic de situatie din plin samd. La vremea respectiva nu am observat nimic suspect. Era si destul de greu intrucat multe dintre companiile care au sponsorizat-o erau locale. Nu am urmarit-o pana la sfarsit atunci. Acum o vreme, lucrand in miez de noapte, de plictiseala, am gasit-o pe youtube si am hotarat sa mai urmaresc continuarea cand aveam chef. Era haioasa tare. Eu insa fiind setata acum pe un mod diferit de a privi orice productie tv (si cine isi face acest obicei garantat nu va mai reveni niciodata la starea initiala), am inceput sa observ urmatoarele:
-produse in prim-plan pentru o secunda (des);
-personaje citind ziare cu anumite reclame;
-personaje uitandu-se la tv unde apar mereu anumite reclame;
-ecranul unui computer afisand site-ul unei banci (iarasi des);
-actorii consumand anmite produse sau luand anumite medicamente filmate de aproape;
-multe scene petrecute intr-un supermarket anume, personaje angajate acolo laudandu-l, purtand o conversatie lunguta despre el;
- multe locatii pe strada cu panouri publicitare;
-dubite ale unei firme de electrocasnice trecand pe strada foarte des (daca nu in fiecare episod macar la fiecare 2, firma fiind sponsorul principal);
-uneori scenariul este chiar modificat pentru a promova un produs. De exemplu, un personaj s-a imbolnavit timp de un episod pentru ca la sfarsit sa i se dea un sirop anume, aratat frumos la camera, cu care sa se vindece rapid. Cu alta ocazie, niste creme au fost introduse complet fortat in firul narativ al unui episod.
Toate astea sunt facute in mod extrem, dar extrem de evident si grosier.
Aparitiile unor produse in background, na, mai treaca mearga, dar cand povestea in sine se modifica pentru acele produse sau companii, te intrebi ce este mai important, fictiunea sau publicitatea, daca ambele conteaza 50%... sau, varianta cealalta, daca fictiunea nu este decat un pretext bentru a iti baga sub nas niste produse
Am gasit un articol in care serialul era studiu de caz pentru product placement, insirand 9 companii. Nu este imaginatia mea, toate acele companii promovate au sponsorizat intr-adevar.
http://www.alipso.co...ccion/index.php
Chiar au omis cateva.
In plus, ce ne facem cu filmele de mare succes? Ce ne facem cu actorii ultra-premiati, care considera rolurile lor arta in forma pura, pentru ca intre timp sa mai faca si un pic de publicitate unor marci? Exemple sunt in acel articol de pe wikipedia.
Ce parere aveti despre chestia asta?
Contact
Facebook
Twitter
RSS