Pippo, la 15 November 2011 - 11:33 PM, a spus:
ma gandesc ca esenta unui lucru poate fi gasita doar in lucrurile esentiale si nu in lucruri compuse din alte lucruri, sau nu?
Ceea ce cunoastem despre orice, e de fapt propria perceptia, un fel de copie a acelui obiect, trecut prin filtrul nostru, filtru care e adjustabil. Cred ca in ultima instanta, esenta unui lucru se rezuma la ceea ce e imuabil, ceea ce ramane in picioare, indiferent de tipul abordarii, e acel ceva de care nu se poate debarasa gandirea umana cand descrie sau intelege un concept. In asta cred ca sta esenta ultima. Cu asta ar lucra matematica, cu esente.
Eu cred ca esenta o poti gasi intr-un concept abstract, ceva ce vizeaza elementarul. Ca poti proiecta acest concept si lucrurilor compuse, e alta filozofie. E in fond, totul de cum alegem sa denumim lucrurile. Poti vedea un atom ca pe un TOT, dar si universul. Insa eu consider ca ideile elementare, abstracte, nu au reprezentare directa in natura. Adica eu definesc un TOT, facand abstractie de ceea ce gasim in natura. Platon spunea ca realitatea e o copie a ideilor pure. La aceste idei pure ma refer si eu. TOT e pentru mine, un concept abstract, ceva unitar, si elementar, indivizibil. Pentru altcineva, poate sa fie divizibil. Dar ramane ceva acolo, de dincolo de limbaj, neschimbat, indiferent de cum alegi sa privesti. Poate e ceva conditionat de insusi modul in care se desfasoara gandirea umana. Si in cazul asta, am avea doar o singura esenta, care poate fi descoperita in orice lucru, oricat de banal. Aceasta esenta nu tine de obiectul in sine, ci doar de profunzimea la care am dus eu conceptualizarea obiectului respectiv.