Scuzati-ma daca pare un caz de telenovela; nu este. E un caz real.
Cand aveam 18-19 ani, am primit un dosar cu toate actele legate de achizitionarea unui apartament pe numele meu, de catre bunicul meu (omul care a crescut-o pe mama mea, fara a o adopta legal vreodata). Povestea cu apartamentul e lunga si cam irelevanta; pe scurt a fost cumparat pe bani foarte putini (4 milioane de lei vechi) in 1995, cred, de la o femeie batrana. A fost un contract cum se obisnuieste in zona, cine e din sud stie, ca femeia sa ramana acolo pana moare. Bunicului meu i-a ramas tot ce era inauntru, insumat depasind cu mult valoarea apartamentului, deci si-a scos parleala, cum e vorba in popor, cu profit. Pe langa asta, taica-miu il redecorase de la 0 cu banii proprii, forta de munca angajata de el samd. Intr-o perioada dificila pentru familie si de asemenea favorabila plecarii mele in strainatate, am vandut acel apartament. Asa am ajuns sa dau, in dosarul legat de el, de un act anume.
Actul se referea la faptul ca parintii mei au pierdut custodia mea si a surorii mele mai mari, in favoarea bunicului. Era scris acolo ca ar fi avut loc o ancheta si ca ei ar fi fost decazuti din drepturile parintesti (cea mai grava sanctiune prevazuta de codul civil, daca imi aduc bine aminte,din putinul timp petrecut la facultatea de drept).
Bunicul meu ar fi spus (chipurile) parintilor ca face niste manevre legale pt a cumpara niste terenuri pt mine si sora mea (ulterior le-a vandut si se lauda cu cat a luat pe ele, deci nici vorba de asa ceva).
Imi amintesc actul respectiv, mentiona ancheta cu pricina (care niciodata nu a avut loc!), si jos era o stampila se semnatura primarului de atunci. Ce legatura sa aiba primarul cu asa ceva? Acum ca ma gandesc mi se pare o tampenie, dar stiu ce am vazut acolo. Trebuie sa mentionez ca bunicul meu avea/are influenta in tot orasul. Si totusi nu imi explic ce cauta acolo, pe un asemenea act, semnatura primarului
Actul acela, intocmit fals si cu rea credinta, insemna practic ca parintii mei nu mai aveau nici un drept asupra mea, nu ?
Mama mea imi spune ca nu a stiut nimic la vremea respectiva si ca tata a aflat doar prin intermediul acelui dosar, de respectivul act fals, cand aveam 18/19 ani, si s-a infuriat la culme. Taica-miu, inginer constructor de meserie si un om foarte inteligent, nu e genul de om care sa poata fi prostit. Eu imi aduc aminte franturi din copilarie, cum ar fi faptul ca bunicul imi cerea sa trec pe caiete (in clasa a 2-a sau a 3-a) numele lui de familie, in sensul ca ma va adopta, sau ceva de genul. A spus de multe ori pai ce, nu sunt tutorele ei? de fata cu taica-miu, el nezicand nimic. Eu pe vremea aia nu stiam ce inseamna. Dar oare nici taica-miu sa nu fi stiut ce inseamna aceasta institutie a tutelei?
Eu am locuit cu bunicul meu si nevasta-sa de la varsta de 3 sau 4 ani, nu tin bine minte, pana la 9 ani si jumatate, aproape 10. Am scapat de acolo la insistentele mele repetate (fugeam de acolo si ma duceam acasa). Toate hotararile legate de viata mea, in acel interval, au fost luate de el, pana si scoala primara la care am mers. Cand el era in Germania timp de cateva saptamani si eu trebuia sa incep scoala,parintii ma dadusera la o scoala de muzica, la care se intra cu o proba; o trecusem si fusesem admisa. As fi invatat macar un instrument. Cand s-a intors, el m-a mutat imediat la alta scoala, unde cunostea invatatoarea (o femeie nefericita catre mi-a mancat sufletul 4 ani). Pana si azi am draci pe tema asta, ca nu am fost lasata la scoala de muzica. De unde atata influenta, atata putere de decizie a lui asupra mea? De ce sa il lase parintii sa ia orice hotatrare, daca nu ar fi fost constienti ca legal numai el avea dreptul?
Maica-mea mi-a jurat ca nu a stiut nimic despre acel act. Dar undeva in mintea mea exista o indoiala. Stiu ca se fac magarii la nivel legal, pe la spatele celor indreptatiti stie - si totusi. TOTUSI. Cum e posibil ca cineva sa fi avut tutela mea timp de atatia ani fara ca parintii sa stie, el in acelasi timp locuind cu mine si luand toate hotararile privitoare la persoana mea?
Omul asta a incercat multi ani sa ma desparta de parinti, dar prin manipulare psihologica. De fapt de un atu legal nici nu avea nevoie; il avea deja, numai ca nu stiam eu cat era de semnificativ. Daca ar fi hotarat sa nu ma mai lase sa imi vad parintii, asa ar fi fost.
Stiu ca e un caz ciudat.
De fapt nici nu stiu ce intreb.
Intreb, probabil ... chiar e posibil ca ei sa nu fi stiut ca altcineva era tutorele meu si ce insemna asta? Cum se poate asa ceva?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns alcuiva ce are cunostinte juridice. Sau pentru orice alt raspuns.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 09 October 2011 - 07:17 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis